Novi oblik “obitelji” u Njemačkoj: legalizirani suživot uključivat će od dvoje do 6 ljudi koji dijele stan, odgovornosti i troškove, ali nisu romantično povezani

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Brak je dugo bio jedini legalno priznati oblik suživota, kojem se u 20. stoljeću pridružilo i izvanbračno partnerstvo. Briga o drugoj osobi, podjela financijskih troškova, dijeljenje stana i slično bili su vezani uz romantični odnos s drugom osobom i idejom stvaranja klasične obitelji. Nova vremena donose i nove izazove za sve više samaca, pogotovo starije životne dobi. Zato se u Njemačkoj raspravlja o novom modelu partnerstva koje će država uvesti u pravni okvir. On se naziva Verantwortungsgemeinschaften, a ova dugačka njemačka riječ u prijevodu znači “odgovorno udruživanje”.

Živahni otok čarobne prirode i divne arhitekture, do kojeg iz Zagreba stižete za manje od dva i pol sata, mjesto je s najbistrijim morem na Sredozemlju

“ODGOVORNO UDRUŽIVANJE” ZAPRAVO STAVLJA PRIJATELJSTVO U PRAVNE OKVIRE

Novi društveni model alternativa je partnerstvu obiteljskog tipa, a Verantwortungsgemeinschaften prema trenutnoj ideji može uključivati i više od dvije osobe, maksimalno šest. Ako ova novost bude prihvaćena, a plan je da stupi na snagu 2025., “odgovorno udruživanje” omogućilo bi ljudima da podijele odgovornosti, poput skrbi, financija i stanovanja u očima zakona.

Pravno bi to bilo uređeno na sličan način na koji to rade parovi, ali za ovaj dogovor među uključenim stranama ne treba postojati nikakva romantična veza. Čak bi se moglo reći da, piše portal The Mayor, ovaj model na neki način stvara novu pravnu kategoriju “prijateljstva”, s jasno propisanim obvezama i pravima.

USAMLJENOST STARIJIH SVE JE VEĆI PROBLEM DILJEM SVIJETA

U Njemačkoj, kao i diljem svijeta, usamljenost starijih osoba sve je veći problem. U Berlinu je zato nedavno uveden hvalevrijedan projekt u sklopu kojeg su svi stariji od 70 dobili nekoga da ih posjećuje. Cilj je smanjiti njihov osjećaj izolacije i usamljenosti. Upravo je to cilj i novog modela životnog partnerstva. Dvije osobe, tri, četiri ili pet, mogu se dogovoriti da će dijeliti stan, troškove režija i hrane, ali i urediti uvjete brige u slučaju bolesti ili nevolja.

Jedan od najljepših gradova Europe elegantni je i šarmantni centar povijesti, umjetnosti, najfinije hrane i vibrantnog društvenog života

Sve kao kad su osobe u braku, samo se nigdje ne podrazumijeva da su romantično vezani. Ovaj bi model, nadaju se vladajući, potaknuo starije i usamljene osobe da brinu jedni o drugima i uljepšaju si umirovljeničke dane, te olakšaju financijski teret.

NOVI MODEL KRITIZIRA KONZERVATIVNI DIO DRUŠTVA I DESNE STRANKE

Sustav će imati četiri različite razine za koje se partneri mogu odlučiti. Na najnižoj razini dijelit će se samo neke osnovne odgovornosti. Na najvišoj razini partneri mogu odlučiti da dijele stan, financije i brigu jedno o drugome. Pa ipak, za razliku od braka, partneri u ovom odnosu neće moći koristiti porezne olakšice ili nasljeđivati imovinu. Prijedlog je, dakako, odmah naišao na kritike konzervativnog dijela društva i desnih stranaka. Oni u novom modelu vide napad na tradicionalni brak i otvaranje vrata poligamiji, koja je u Njemačkoj zakonom zabranjena.

PODIJELI ČLANAK