Ovo su mjesta u Europi koja će vam platiti da tamo započnete novi život, neka nude čak 84.000 eura

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Jeste li umorni od gradske vreve, zagađenja i svakodnevnog života na asfaltu? Osjećate li potrebu za promjenom i novim iskustvima? Možda ste čak razmišljali o preseljenju u drugu državu, bilo zbog toplijeg vremena, povoljnijih troškova, želje za mirnijim umirovljeničkim životom, ili samo zato što vam se ta zemlja zaista sviđa? Ako je tako, imamo dobre vijesti za vas. Mnogi europski gradovi, otoci i sela nude izdašne financijske poticaje i potpore novopridošlim stanovnicima. Od Italije, preko Švicarske pa sve do Irske, u nastavku donosimo mjesta u Europi koja će vam doslovno platiti da tamo započnete novi život.

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

ALBINEN: ZELENI ŠVICARSKI GRADIĆ NUDI OBITELJIMA VIŠE OD 50.000 EURA

Smješteno na obronku planine u kantonu Valais, prekrasni švicarski gradić Albinen posljednjih godina suočava se s problemom depopulacije, a budući da je u njemu ostalo živjeti samo 200-tinjak stanovnika, gospodarski uspjeh grada je doveden u pitanje. Kako bi riješila ovaj problem, Vlada je spremna platiti ljudima da se presele: 25.000 eura za odraslu osobu, 50.000 eura za dvočlanu obitelj te 10.000 eura dodatno po djetetu. Svi oni koji žele doći i živjeti ovdje od svog rada moraju biti mlađi od 45 godina.

Dobivenu potporu je potrebno uložiti u kupnju nekretnine u minimalnoj vrijednosti od 200.000 eura. Također, ona mora postati vaš stalni dom (ne drugo prebivalište) i morate se obvezati da ćete tamo živjeti najmanje 10 godina, inače ćete novac morati vratiti državi. Program je otvoren samo za švicarske državljane i strance koji su živjeli u Švicarskoj dovoljno dugo da dobiju boravišnu dozvolu C.

TALIJANSKA OPĆINA PRESICCE ACQUARICA DAJE POTICAJE DO 30.000 EURA

Smješteno u blizini rta Leuca u talijanskoj regiji Salento, slikovito naselje Presicce-Acquarica daje poticaj pridošlicama u iznosu od 30.000 eura u nadi da će povećati broj stanovnika. Iako prilika zvuči kao ostvarenje sna za sve one koji maštaju o čarobnoj Italiji, prije nego što promijenite cijeli svoj život – postoji nekoliko stvari koje kandidati moraju slijediti! 

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

Za početak, morat ćete se obvezati kupiti kuću i prijaviti prebivalište, a dobiveni novac možete uložiti isključivo u kupnju ili renoviranje nekretnine. Lokalne vlasti pokrivaju maksimalno 50 posto vaših ukupnih troškova, što znači da ćete morati potrošiti najmanje 30.000 € vlastitog novca na nekretninu. S obzirom na to da cijene kvadrata luduju u Hrvatskoj i diljem regije, ovo se čini kao prilično jeftinija opcija!

15.000 EURA ZA ŽIVOT NA PREKRASNOM TALIJANSKOM OTOKU

Poznata po svojim prostranim pješčanim plažama, beskrajnom plavom nebu i tirkiznom moru, Sardinija se suočava s rastućim problemom smanjenja ruralnog stanovništva. Mladi stanovnici ovog predivnog otoka sve češće napuštaju svoje domove i sele u inozemstvo u potrazi za poslom i boljim životnim uvjetima.

Kako bi se borila protiv ovog egzodusa i očuvala svoju kulturnu baštinu, vlada je odlučila donirati više od 45 milijuna eura za potporu preseljenju. Ovaj značajan iznos je dovoljan za pokrivanje troškova za 3000 potpora. No, da biste se kvalificirali, morate donijeti odluku o preseljenju u općinu Ollolai koja trenutno broji manje od 3000 stanovnika.

Osim toga, novac mora biti usmjeren prema kupnji ili obnovi stambenog prostora. Važno je napomenuti da potpora ne može premašiti polovicu ukupnih troškova kuće ili radova na obnovi, što znači da će iznos potpore od 15.000 € biti smanjen u nekim slučajevima. Primaoci ove potpore su također obavezni odlučiti se za trajni život na Sardiniji i podnijeti zahtjev za stjecanje stalnog boravka unutar 18 mjeseci od svog dolaska.

ZA PRESELJENJE NA UDALJENJE OTOKE, IRSKA VLADA NUDI ČAK 84.000 EURA

Irska vlada također plaća ljudima kako bi se preselili na jedan od najudaljenijih otoka u zemlji. Nevjerojatni poticaji u vrijednosti od čak 84.000 eura čine važan segment inovativnog projekta pod nazivom ”Our Living Islands”, koji ima za cilj oživjeti napuštena i udaljena područja te privući nove stanovnike.

Novčana sredstva, dobivena u obliku bespovratne pomoći, namijenjena su isključivo obnovi praznih i oronulih nekretnina. Ako razmišljate o kupnji nekretnine na jednom od otoka, imajte na umu da mora biti izgrađena prije 1993. godine te prazna najmanje dvije godine. Ovaj financijski poticaj ima vrlo jasno definirane svrhe, kao što su izolacija, preuređenje i strukturna poboljšanja. Najmanji iznos potpore za prazne nekretnine doseže 60.000 eura, dok u potpunosti napuštena imanja mogu privući nove vlasnike uz izdašnu potporu do 84.000 eura.

Velike financijske potpore su osigurane zbog činjenice da je gradnja na udaljenim područjima s nedovoljno razvijenom infrastrukturom znatno skuplja u usporedbi s gradnjom na kopnu. Osim toga, suština projekta “Living Islands” je ulaganje u infrastrukturu, uključujući izgradnju cesta, osiguravanje širokopojasnog interneta i poboljšanje zdravstvenih usluga za lokalno stanovništvo.

PODIJELI ČLANAK