Odijevala se kao muškarac da bi preživjela: ova je žena 10 godina radila najteže poslove u tanzanijskom rudniku

Pili Husein: Žena prerušena u muškarca 10 godina radila u rudniku
piše Putni Kofer

U želji za opstankom i osiguravanjem vlastite egzistencije, žene su kroz povijest nailazile na velike životne prepreke na putu do ostvarenja svojih ciljeva. Krenule su u borbu protiv ropstva i nasilja, za istinski humanizam, borbu za položaj, pravo glasa… Na tom putu neke su posustale i izgubile snagu, a druge ispisale povijest. Pili Husein, jedna sasvim obična, neobrazovana žena iz Tanzanije, zna što znači izboriti se za dostojanstven život, a njena priča samo je podsjetnik na stara vremena i nepravdu koja i danas živi u mnogim krajevima diljem svijeta.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

PRERUŠILA SE U MUŠKARCA DA MOŽE RADITI I PREHRANITI OBITELJ

Pili Husein je odrasla u velikoj obitelji u Tanzaniji. Bila je kćer stočara koji je imao šest žena i trideset osam djece. Otac ju je tretirao kao dječaka pa je uglavnom čuvala stoku, a zbog unaprijed dogovorenog braka, u 31. godini odlučila je pobjeći od muža. U potrazi za novim životom i egzistencijom uskoro je stigla do malenog gradića Mererani u Tanzaniji, koji je poznat po iskapanju rijetkog dragulja – tanzanita. Ovo rudarsko područje proslavilo se krajem 20. stoljeća kada su predstavnici plemena Masai, autohtonih stanovnika istočne Afrike pronašli upravo ovaj čudesni mineral.

S obzirom na to da ženama nije bio dozvoljen rad u rudnicima, Husein je navukla mušku odoru, prerušila se u snažnog rudara i tako radila gotovo deset godina. U rudniku je provodila po 12 sati dnevno, na nekoliko stotina metara ispod zemlje, a kako bi njena transformacija bila što vjerodostojnija, čak je promijenila i ime. “Znala sam se spustiti do 600 metara ispod zemlje. Radila sam hrabrije i odvažnije od bilo kog muškarca. Bila sam jaka i mogla sam bez problema da odradim isto kao i muškarac”, ispričala je Pili za BBC. “Ponašala sam se grubo, poput gorile. Znala sam se potući, govorila sam prostački, nosila sam čak i nož. Niko nije ni posumnjao da sam žensko”.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

NAKON 10 GODINA RADA SAGRADILA JE KUĆU I POČELA ZAPOŠLJAVATI BIVŠE KOLEGE

Odvažna da uspije u svom pothvatu, nakon pronalaska dva komada ovog vrijednog kamenja, Pili je izgradila kuću za majku i oca, platila školovanje za više od 30 rođaka, kupila je alat za rudarske poslove i počela zapošljavati bivše kolege. Danas je vlasnica rudarske kompanije koja zapošljava 70 ljudi, a među njima su i tri žene koje rade kao kuharice. “Ponosna sam na ono što sam postigla, uspjela sam se obogatiti, ali to je bilo jako teško. Želim omogućiti mojoj kćeri školovanje jer će onda biti u mogućnosti da vodi sasvim drugačiji život od onog koji sam ja iskusila”, poručila je Pili.

ŽIVOT ŽENA U AFRICI DANAS: TEŠKA BORBA ZA LJUDSKA PRAVA I SLOBODE

U Tanzaniji, zemlji s 55 milijuna ljudi i 120 plemena, žene su lišene mnogih temeljnih prava na život. U brojnim plemenima i danas se prakticiraju zastrašujući običaji poput spaljivanja žena na lomači, u slučaju da je djevojka imala seksualne odnose prije vjenčanja. Mnoge od njih koje ne zatrudne u periodu tri godine smatraju se inferiornima u društvu, a često ih se i tjera iz obiteljske kuće.

Posljednjih su godina aktivisti u Africi započeli i borbu protiv široko rasprostranjenog običaja obrezivanja žena koji im uništava mogućnost da uživaju u spolnom odnosu, a koje također može biti fatalno i često voditi invaliditetu do kraja života. Žensko obrezivanje najčešće se provodi nad djevojkama do petnaeste godine života, iz raznih kulturoloških i društvenih razloga poput pritiska okoline, religijskih uvjerenja ili ideala ljepote i čistoće. Iako se na međunarodnoj razini smatra kršenjem zakona i temeljnih prava svakog pojedinca, procjenjuje se da će 68 milijuna djevojčica diljem svijeta biti u riziku od ženskog obrezivanja do 2030. godine.

PODIJELI ČLANAK