Porodiljni za muškarce: u ovim zemljama očevi imaju najviše slobodnih dana nakon rođenja djeteta

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Prije desetak godina termin je bio gotovo nepoznat, a danas je, srećom, postao gotovo uobičajen: očinski dopust, u razgovorima često zvan „porodiljni za muškarce”. Sve više zemalja omogućuje onima koji su netom postali očevi slobodne dane kako bih ih iskoristili sa svojim mališanima, a broj dana i iznos naknade koju muškarci primaju razlikuje se od zemlje do zemlje.

Možemo li pojesti previše lubenice? Kraljica ljeta jako je zdrava, ali neki bi ljudi ipak trebali pripaziti

IAKO BROJNE ZEMLJE IMAJU PROPISANU MOGUĆNOST, PORODILJNI ZA MUŠKARCE SE KORISTI SAMO U RAZVIJENIM SREDINAMA

Europske zemlje imaju najizdašnija prava i naknade za novopečene roditelje, dobro stoji i Japan, dok primjerice u Sjedinjenim Američkim Državama takvog dopusta gotovo i da nema. Što se Hrvatske tiče, od kolovoza ove godine pravo na očinski dopust ima svaki otac u trajanju od deset dana, uz naknadu 100 posto plaće koju inače prima, a može ga iskoristiti od dana djetetova rođenja sve dok beba ne napuni šest mjeseci.

Ako se radi o blizancima ili trojkama, muškarac ima pravo na 15 dana, a ostvarenje tog prava nije uvjetovano time u kakvom je radnom statusu majka i je li i ona u istom terminu na porodiljnom. Ranije je dopust bio drukčije reguliran, određeni broj dana dijelio se između oca i majke i muškarci su ga mogli koristiti tek 70 dana nakon obveznog rodiljnog dopusta za žene.

Iako brojne zemlje imaju propisanu mogućnost roditeljskog dopusta, on se više koristi u razvijenijim zemljama sa stabilnijom ekonomijom. Primjerice, u Hrvatskoj se na to odlučuje tek nekoliko stotina muškaraca godišnje, a u Norveškoj oko 70 posto svih očeva. Razlozi, procjenjuju sociolozi, leže u tradicionalnom okruženju u društvu i odgoju, ali i ekonomskoj nesigurnosti i strahu za radno mjesto.

BALTIČKE ZEMLJE: OD DVA TJEDNA DO MJESEC DANA DOPUSTA

Litva omogućuje očevima 30 dana dopusta uz naknadu koja iznosi 77,58 posto njihovih primanja. Dodatno, muškarci mogu s majkom dijeliti do 36 mjeseci dopusta, bilo da prvo jedan uzme dio, a potom drugi, ili se izmjenjuju svakih nekoliko mjeseci. Za prvih 12 mjeseci dopusta primaju svoju punu plaću, a nakon toga 70 posto. U Estoniji očevi mogu uzeti dva tjedna dopusta uz naknadu koja iznosi 100 posto njihove plaće, a još 435 dana mogu podijeliti s majkom.

SKANDINAVSKE I NORDIJSKE ZEMLJE: U NORVEŠKOJ 15 TJEDANA OČEVI PRIMAJU PUNU PLAĆU

Norveška je jedna od zemlja s najvelikodušnijim dopustom za očeve, u kojoj se to pravo obilato i koristi. Očevi imaju pravo na 15 tjedana uz naknadu u iznosu 100 posto svojih primanja ili 19 tjedana, tijekom kojih primaju 80 posto svoje plaće. U Švedskoj majka i otac imaju zajedno 480 dana dopusta koje mogu podijeliti međusobno, a naknada iznosi 80 posto plaće. Na Islandu od 2021. roditelji imaju 12 mjeseci koje mogu podijeliti po pola, ili jedan roditelj može uzeti sedam mjeseci, a drugi pet. Za vrijeme dopusta primaju 80 posto plaće.

JAPAN: GODINU DANA DOPUSTA, ALI S DO UPOLA MANJIM PRIMANJIMA

Ova azijska zemlja omogućava jednu punu godinu očinskog dopusta i to je pravo kompletno odvojeno od prava koje ostvaruje majka. Prvih šest mjeseci naknada iznosi 67 posto plaće, a drugih šest 50 posto. Naknada se isplaćuje iz proračuna i ne predstavlja teret poslodavcu.

KANADA: U QUEBECU DOPUST UZIMA ČAK 84 POSTO OČEVA

Ova je zemlja osigurala pet tjedana očinskog dopusta tijekom kojeg muškarci primaju 55 posto svoje prosječne plaće, do maksimalnog iznosa od 573 dolara tjedno. U većini zemlje postotak očeva koji se odlučuju za dopust je nizak i iznosi tek 11 posto, no u izrazito obiteljski orijentiranom Quebecu čak 84 posto očeva iskoristi dopust nakon rođenja djeteta.

OSTALE EUROPSKE ZEMLJE

U Portugalu očevi imaju pravo na 20 dana dopusta uz naknadu u visini pune plaće, a mogu koristiti i dodatnih pet dana kalendarski nevezanih uz dopust. Francuska je nedavno povećala dane dopusta s dva na četiri tjedna, pri čemu naknadu prva tri dana plaća poslodavac, a potom prelazi na teret proračuna. Pravo na 12 tjedana očinskog dopusta imaju i muškarci u Sloveniji, pri čemu prva dva tjedna primaju puni iznos svoje plaće, a ostatak dopusta minimalac.

PODIJELI ČLANAK