Kako biti kreativan u društvu koje uništava našu prirodnu potrebu za kreativnošću?

Putovanja i Kreativnost
piše Putni Kofer

Ne postoji osoba koja je u potpunosti usklađena i savršeno zadovoljna svim aspektima svoga života. Brojni istraživači i psiholozi danas polaze od toga da je kreativnost opća i osnovna potreba svakog čovjeka, no što kada društvo ograniči sposobnost čovjeka da bude kreativan? Tijekom procesa odrastanja i socijalizacije naša kreativnost se polako smanjuje pod utjecajem društva, okoline, obrazovanja i nametnutih definicija o poželjnim pravilima ponašanja. Djecu najmlađe dobi potiču na igru i kreativnost, no već u školskoj i studentskoj dobi prestaje biti važno da budemo kreativna bića i da istražujemo. Postaje važno samo ono što smo naučili, a putem sustava ocjenjivanja i vrednovanja definiraju nas i svrstavaju u određene kalupe.

Govore nam kako se trebamo ponašati, koja su poželjna načela lijepog ponašanja i držanja, što je konvencionalno moralno pravilo, a što etičko ponašanje. Nametnuli su nam mišljenje da je važno uspjeti i imati za cilj završetak fakulteta, vjenčanje i kupovinu stana što podrazumijeva otplaćivanje dugova kredita sljedećih xx godina. Kreirali su nam mišljenje o tome što je dobar učenik, dobar radnik i dobra osoba, a u skladu s tim se ponašamo kako bismo bili prihvaćeni u društvu.

No, koliko prostora nam takav život ostavlja za nadahnuće i kreativnost? Kako se oduprijeti takvom društvu koje uništava našu prirodnu potrebu za kreativnošću? Jedan od odgovora je vježbanje kreativnosti, a u tome će vam zasigurno pomoći putovanja koja, osim što omogućuju da se opustite fizički i mentalno, potiču maštovitost, kreativnost i igru. Dok promatrate nepoznate i nove ulice, mjesta i ljude, povećava se vaš kreativni kapacitet, budi se inspiracija i vraća pozitivniji okvir razmišljanja. Često i sam proces planiranje putovanja i zamišljanje sebe na nepoznatom mjestu može pridonijeti povećanju kreativnosti, a sve to pridonosi i stvaranju kvalitetnijeg načina života.

Stogodišnjaci otkrili recept za dugovječnost! Tajna je u ove tri namirnice koje svi volimo

Mnogi ljudi misle da je kreativnost osobina s kojom se rodiš, no kreativnost se razvija i njeguje kao i svaka druga vještina. Zato, istražujte svoju okolinu, igrajte se i dalje, budite slobodni i kreativni… kroz putovanja do posla, do trgovine, do obitelji, šetnjom do parka ili do nekog udaljenog mjesta. Sami odlazak u prirodu nadahnjuje, a nalaženje na nepoznatom mjestu potiče na kreativno razmišljanje. I zapamtite jedno, putovanje nije destinacija, život je jedno veliko putovanje!

Odijevala se kao muškarac da bi preživjela: ova je žena 10 godina radila najteže poslove u tanzanijskom rudniku

PODIJELI: