Renatu je na putovanja inspirirala prabaka koja je obišla skoro cijeli svijet: „Najljepše što s njih donosim su nova prijateljstva“

Foto: Privatna arhiva
piše Martina Hrupić

Na njezino prvo putovanje povela ju je prabaka Lucija, a danas upravo ona, dijeleći svoja vlastita iskustva, na putovanja želi povesti i druge ljude. Ona se zove Renata Grbavica, iz Vinkovaca je, putovanja su, kako kaže, dio nje. Sve o njima možete doznati na Instagram računu Traveldontdream, u prijevodu, ‘putuj, ne sanjaj’. Taj je profil otvorila prije šest mjeseci i dosad putem njega svoje pratitelje odvela na niz predivnih destinacija.

Ove nerazvikane i neobične atrakcije u Istri potpuno će vas oduševiti: od tragova dinosaura, kosog tornja i pijane pruge do slapa koji inspirira pjesnike

SANJARENJE JE SUPER, ALI  PUTOVANJA NE BI TREBALA OSTATI SAMO U SNOVIMA

„Putovanja su me oduvijek ludo privlačila, pa nije ni čudo da sam pratila, i još uvijek pratim, brojne stranice na društvenim mrežama koje se odnose na putovanja. Kad god idem na neko putovanje ja napravim takav itinerar da nema toga što nisam obuhvatila njime. Izguglam sve o destinaciji, znamenitostima, restoranima, ulaznicama koje treba kupiti ranije prije putovanja, okolnim zanimljivostima, tako da su mi pomogle i uvelike i dan danas pomažu stranice kolega putoholičara.

Onda sam jednom pomislila ‘pa i ja imam svašta za podijeliti, a kad već tako detaljno sve obuhvatim, zašto ne bi podijelila što znam s ostalima’. Znam koliko meni planiranje oduzme vremena. I pokazalo se da imam svašta za reći“, kaže ta 47-godišnja pravnica iz Vinkovaca. Za ime svog profila, koji u prijevodu glasi ‘putuj, ne sanjaj’, odlučila se kako bi inspirirala i druge da krenu putovati. „Jako puno ljudi želi putovati, sanjari da putuje, ali sve ostane na snovima. Moj savjet je odvažite se, krenite. U današnje vrijeme ima organiziranih jednodnevnih izleta iz skoro svakog grada…“, poručuje.

RENATI JE NJEZINA PRABAKA LUCIJA PRAVA INSPIRACIJA, OBIŠLA JE SKORO CIJELI SVIJET

Jedna od prvih destinacija koje je ona osobno posjetila u svom životu bila su Plitvička jezera. Tamo ju je odvela njezina prabaka Lucija. “Obožavala sam putovati s njom, tako je bila smirena na putovanjima i puna mudrosti. Obožavala sam je slušati. I dan danas mi odzvanjaju njezine riječi u glavi. Bila je domaćica, a za ono vrijeme je obišla skoro cijeli svijet. Praznike sam provodila s njom pa bi mi navečer prije spavanja pričala o svojim putovanjima, Beč, Pariz, Australija…”, prisjeća se Renata.

Ovaj je grad doslovno "sakrio" autobusnu liniju od turista jer ju zbog gužvi lokalci nisu mogli koristiti! Samo je nestala s Google karata…

JEDNOM JE CIJELU STUDENTSKU PLAĆU DALA ZA PUTOVANJE U PARIZ. I NE ŽALI

Upravo su je ta iskustva formirala u osobu kakva je danas, navela ju da i sama proputuje, upravo tu se rodila želja da vidi cijeli svijet. „Na prvoj godini fakulteta sam se zaposlila kako bi rasteretila roditelje, ali ipak je fakultet zahtijevao više vremena, tako da sam morala dati otkaz. Sjećam se da je neka agencija iz Zagreba imala organizirano putovanje za Pariz i ja sam cijelu plaću dala na putovanje. Točno se sjećam riječi koje sam si rekla: Ovog ćeš se putovanja sjećati cijeli život, a ako ne odeš, novac ćeš potrošiti na nešto što se sigurno nećeš sjećati. I tako je i bilo. Ali zato sam promociju na fakultetu dočekala na putovanju u Australiji“, kaže Renata.

ZEMLJE KOJE JE POSJETILA NE BROJI JER BI, KAŽE, PUTOVANJA TIME IZGUBILA SMISAO

Zemlje koje je posjetila ne broji niti joj je to cilj, kaže. Ima osjećaj da bi njezina putovanja, kada bi počela brojati, izgubila smisao. „Kada posjetim neku zemlju koja mi se sviđa, znam se više puta vraćati kako bi uživala. Najviše volim uzeti apartman negdje izvan grada i saživjeti se sa stanovnicima. Bolje doživiš grad. Centri gradova ne predstavljaju baš najvjernije zemlju koju posjećuješ, pogotovo ako se radi o izrazito turističkoj destinaciji“, kaže Renata Grbavica.

„NAJVREDNIJE ŠTO MOŽEŠ DONIJETI S PUTOVANJA SU NOVA PRIJATELJSTVA“

Za putovanja isto tako kaže da je smiruju i obogaćuju, a da je ono najvrednije što može donijeti s njih novo prijateljstvo. Prisjetila se isto tako jednog od najposebnijih iskustva s dosadašnjih. „Vozila sam se s prijateljicom po Illinoisu u Americi. Željela sam vidjeti Amiše, zanimala me njihova kultura, način života. Pokušala sam ih uslikati, ali nisam uspjela jer su izbjegli foto aparat. Tada nisam znala da im to njihova kultura ne dopušta. Pored ceste je stajao jedan stariji Amiš. Predstavila sam se i pitala bi li mi dopustio da ga uslikam. Rekao je da na žalost ne može i tako smo počeli razgovarati.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Travel_don’tdream (@traveldontdream)

Na kraju me je pitao bismo li htjele doći u njihovu kuću na večeru i biti njihovi gosti. Prijateljica koja je iz Chicaga mi je rekla da ne govorim njenim prijateljima da idemo na večeru kod njih jer će sigurno htjeti i oni ići jer Amiši baš ne zovu u svoj dom. Zbog te večere odgodila sam put u New York koji smo tada planirale. Uživala sam svake sekunde te večeri, a najljepše mi je bilo kada su se ustali nakon večere i zapjevali. Teško je bilo povjerovati da mi je Amiš prijatelj. Sjećam se kako mi je, kada smo išli vidjeti kočije kojima se voze, rekao ‘znaš nije grijeh ako me slikaš, ako ja ne znam’. Nisam ga slikala jer dobila sam nešto puno vrednije od slike“, prepričala je Renata.

NAJČEŠĆE PUTUJE SA SUPRUGOM, A NA LISTI ŽELJA SU JOJ JAPAN I ARGENTINA

Inače, za sebe kaže da je vrlo društvena i da ne voli putovati sama, a najčešće putuje sa suprugom. „S njim najviše volim putovati. Najsigurnija sam, a i imamo neki svoj ritam koji mi baš odgovara. Pratim i jednu grupu gdje se traži suputnik i tamo uvijek možete pronaći nekog tko želi na putovanje. Ove godina sam na dva putovanja išla s djevojkama koje sam upoznala na aerodromu, a na jedno do idućih putovanja, na Maltu, idem s jednom djevojkom iz Sarajeva koju znam samo preko Instagrama“, kaže ova zaljubljenica u putovanja.

Posljednja destinacija koju je posjetila bila je Apulija u Italiji, a planovi su već skovani i za idućih nekoliko mjeseci. „Uskoro nam kreće vrijeme adventa, a nisam baš pristalica ovih komercijalnih advenata tako da već krajem studenog idemo na jedan bajkovit, još uvijek ne toliko komercijalni advent u Katschbergu, a već su kupljene i avio karte za Milano, Maltu i Barcelonu“, kaže. Inače, na listi želja su i Japan i Južna Amerika, primjerice Argentina, koja je želja i njezinu mužu.

„PUTOVANJA SU ME NAUČILA STRPLJENJU I EMPATIJI“

Zanimalo nas je čemu su je naučila sva putovanja na kojima je bila. „Strpljenju. Na putovanju ne ide baš uvijek sve kako smo si zamislili. Empatiji. Imaš više suosjećanja za ljude. I spoznaju da imamo jednu od najljepših zemalja na svijetu… Dakle, putujte, upoznajte druge države, kulture, gradove, ali ne zaboravite upoznati i svoju zemlju. Hrvatska je jedna od ljepših zemalja, pogotovo naša obala koja ne samo da je lijepa nego ima jedan od najljepših mirisa koji sam osjetila“, savjetuje za kraj Renata.

PODIJELI ČLANAK