Pelargonije su kraljice ljetnih terasa i balkona, evo kako ih posaditi, njegovati i dobiti najbolje od njih

Foto: Pelargonium for Europe
piše Putni Kofer

Sa svojim šarenim, raznolikim cvjetovima, pelargonije su praznik za oči i jedno od najpopularnijih cvijeća za balkon, vrt ili terasu. U balkonskim teglama, posudama za cvijeće i cvjetnim gredicama, ove biljke, tako  jednostavne za održavanje, stvaraju pravo ljetno ozračje i pozitivnu atmosferu. Ako slijedite neke ključne savjete za sadnju i njegu, ove autohtone južnoafričke biljke pokazat će svoju zahvalnost prikazujući se u najboljem svjetlu od proljeća pa sve do jeseni. Sadnja i njega pelargonija ne mora biti komplicirana ako se držite nekoliko ključnih pravila.

Živahni otok čarobne prirode i divne arhitekture, do kojeg iz Zagreba stižete za manje od dva i pol sata, mjesto je s najbistrijim morem na Sredozemlju

PELARGONIJA OBOŽAVA VRUĆINU, A MRAZ JU MOŽE UNIŠTITI

Stručnjaci iz inicijative Pelargonium for Europe (PfE) ljubiteljima ovog cvijeća otkrivaju kako postići čudo od cvjetanja, garantirano.  Preporuka uzgajatelja je da pelargonije ne sadite vani prije sredine travnja zato što je još uvijek velika mogućnost pojave noćnog mraza, što može biti kobno za ovo cvijeće koje voli vrućinu.  Ukoliko ste pelargonije zasadili i ipak je ponovno zahladilo, postoje sredstva i načini da ih zaštitite od mraza. 

NE ŠTEDITE NA KVALITETNOJ ZEMLJI I KOMPOSTU

Kod pelargonija, svježi kompost igra važnu ulogu za dobar početak. Pri kupnji uvijek tražite najbolju kvalitetu. Specijalni kompost za pelargonije optimalno je prilagođen potrebama ovih biljaka, dok će i onaj za lončanice ili čak univerzalni kompost za tegle također poslužiti. Dobar kompost ima visoku sposobnost drenaže i zadržavanja vode. Daje biljkama potporu, a istovremeno propušta dovoljno zraka do korijena. Dobar brend možete prepoznati po ugodnom zemljanom mirisu, rastresitoj konzistenciji i dodacima kao što su glina i perlit.

KAMENČIĆIMA I EKSPANDIRANOM GLINOM OSIGURAJTE DOBRU DRENAŽU

Pelargonije ne vole biti natopljene vodom. Svaki višak vode mora moći otjecati. Osim kvalitetne zemlje, sloj glinenih krhotina, kamenčića ekspandirane gline ili sličnih materijala na dnu žardinjere osigurava drenažu i sprječava zemlju da zatvori otvore za odvod vode.  Jednostavno ih dodajte odmah kod sadnje. Savjet: Ukoliko koristite teglu s već ugrađenim spremnikom za vodu, sloj za drenažu obično nije potreban.

Napušteno ribarsko selo, koje su "progutali" bršljan, drveće i trava, nekad je imalo 2000 stanovnika. Danas ga obožavaju lovci na duhove

OD SUSJEDNE BILJKE UDALJITE SVAKU BAREM 20 CENTIMETARA

Uz prikladnu posudu i kvalitetnu podlogu za uzgoj, za održavanje pelargonija važan je i pravi razmak od susjedne biljke. One bi trebale biti udaljene bar 20 cm. To znači da u balkonskoj posudi dimenzija 60 cm x 20 cm ima mjesta za najviše tri pelargonije, dok ih u posudi dugačkoj 100 cm može biti četiri ili pet. Lončanica za samo jednu pelargoniju mora biti promjera 20 cm. Savjet: naizmjenično postavljanje pelargonija uz rub i uspravno u balkonskim teglama omogućuje biljkama slobodniji razvoj.

PELARGONIJE VOLE SUNCE I BOLJE CVJETAJU NA SVJETLU

Pelargonije vole sunce. Što više svjetla primaju, raskošnije će cvjetati. Preferiraju u potpunosti biti na suncu, ali dobro podnose i djelomičnu hladovinu. Sorte s velikim ili dvostrukim cvjetovima također cijene mjesto zaštićeno od jakih vjetrova i kiše, primjerice  uza zid kuće ili pod krovom.

KOLIKO IH TREBA ZALIJEVATI? NE USTRUČAVAJTE SE, VOLE PUNO VODE

Pelargonije trebaju puno vode kako bi nastavili davati nove cvjetove. Tijekom toplih, sunčanih dana, možda ćete ih čak morati zalijevati i ujutro i navečer.  Voda treba biti što toplija I treba je izlijevati direktno u zemlju. Balkonske posude sa spremnicima ili vlastiti sustav za automatsko navodnjavanje kućne izrade značajno skraćuju vrijeme zalijevanja. Savjet: čak i za kišnih dana možda ćete morati zalijevati pelargonije. Kod grmolikih biljaka kišne kapi često niti ne dospiju do zemlje.

DODATNA PRIHRANA ZA BOLJU CVATNJU

Pelargonije su “gladne” biljke koje traže dosta hranjivih tvari. Ako koristite prethodno obogaćenu zemlju za tegle, trebali biste ju ponovno nahraniti nakon četiri do šest tjedana jer će se hranjive zalihe do tada potrošiti. Za idealnu opskrbu pelargonija hranjivim tvarima, jednom tjedno u vodu umiješajte komercijalno tekuće gnojivo za cvjetnice. Alternativno, štapići za gnojivo mogu opskrbljivati biljke dva do tri mjeseca. Gnojivo sa sporim otpuštanjem čak će osigurati dovoljno hranjivih tvari i do devet mjeseci. Možete ga naknadno dodati u tlo ako to niste učinili kad ste sadili biljke.

KAKO IH NJEGOVATI I KOLIKO MOGU TRAJATI?

Pelargonije izgledaju privlačnije, daju više cvjetova i ostaju zdravije ako redovito uklanjate ocvale cvjetove i uvelo lišće. Ako to ne želite raditi, dostupne su sorte pelargonija koje se same čiste. One automatski odbacuju svoje uvele cvjetove što ih čini spremnijim za cvjetanje. Međutim, svejedno ćete morati ručno ukloniti uvenulo lišće s ovih pelargonija.

Da bi vam pelargonije prezimile, odrežite ih na oko 15 cm prije prvog noćnog mraza i premjestite ih na svijetlo, hladno mjesto. To može biti garaža ili slično hladno mjesto u zatvorenom prostoru. Tijekom ove zimske faze mirovanja potrebno im je vrlo malo vode. U proljeće ih ponovno odrežite, presadite u svježu zemlju i stavite na toplo mjesto. Dodatne informacije o ovom posebnom cvijetu pronađite na stranicama inicijative “Pelargonium for Europe”.

PODIJELI ČLANAK