Stogodišnjaci otkrili recept za dugovječnost! Tajna je u ove tri namirnice koje svi volimo

Stogodišnjaci otkrili recept za dugovječnost!
Fotografije: Unsplash
piše Putni Kofer

Sigurno ste se barem jednom u životu pitali koji je recept za dugovječnost. Mnogi stogodišnjaci svijeta, čija su imena sadržana u Guinnessovoj knjizi rekorda, kažu da se tajna vječne mladosti ne krije u čarobnim eliksirima, već u pravilnoj prehrani, smanjenju razine stresa i zdravoj dozi rekreacije. Ipak, kada zaronimo u veće dubine, saznat ćemo da posebnu važnost na meniju najvitalnijih seniora na svijetu zauzimaju tri namirnice koje svi volimo!

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

PLAVE ZONE: MJESTA VJEČNE MLADOSTI GDJE JE NEOBIČNO UMRIJETI PRIJE 90. GODINE ŽIVOTA

Kada biste mogli putovati kroz vrijeme i upitati Jeanne Louise Calment, najstariju osobu u povijesti koja je doživjela 122 godine, koja je njezina tajna dugovječnosti – odgovor bi vas mogao iznenaditi. Ova nevjerojatno vitalna starica za svoje pozne, ali vitalne godine zahvalila bi ni manje ni više nego čokoladi, crnom vinu i maslinovom ulju. Zapravo, nimalo ne iznenađuje što je istaknula posljednje dvije namirnice koje kraljuju mediteranskom prehranom za koju se smatra da je jedna od najzdravijih u svijetu.

View this post on Instagram

A post shared by Vanessa & Phanos (@bodywisewellness)

U Plavim zonama svijeta, poput Sardinije, Ikarije, Okinawe, Loma Linde i Costa Rice, živi najveći broj stogodišnjaka koji svakodnevno konzumiraju crno vino i maslinovo ulje. Znanstveno je dokazano da pomažu u smanjenju tjelesne težine, snižavanju krvnog tlaka te reduciranju rizika od kardiovaskularnih bolesti pa nas ne čudi što upravo u tim krajevima ljudi ne broje godine.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

MASLINOVO ULJE: SINONIM ZA ZDRAVLJE, LJEPOTU I DUGOVJEČNOST

Mnoge legende kažu da su Rimljanke hranile kožu i kosu maslinovim uljem, dok je ono u starom Egiptu bilo glavni sastojak kupki i smjesa za balzamiranje. O njegovoj snazi u borbi s prekomjernom tjelesnom težinom, visokim krvnim tlakom i raznim upalama govore mnoga istraživanja, koja ukazuju i na brojne prednosti u korištenju na koži kako bi spriječilo degenerativne promjene izazvane starenjem i sunčevim zračenjem.

Studije koje povezuju tematiku konzumacije maslinovog ulja kao bitnog sastojka mediteranske prehrane i dugovječnosti pokazale su njegovu neupitnu ulogu u smanjenoj incidenciji i mortalitetu od najčešćih bolesti. Samim time će mnogi s pravom zaključiti da ono na određeni način produžuje životni vijek. Ovo zelenkasto žuto ulje sadrži oleokantal, moćni spoj koji ima povoljan učinak i na prevenciju Alzheimerove bolesti, a sa samo par kapi poboljšat će okus mnogih salata, ribljih jela i ostalih mediteranskih delicija.

ČAŠA VINA NA DAN DOKTORA TJERA VAN

Ova će namirnica mnoge iznenaditi, ali i razveseliti. U već spomenutim plavim regijama kojima vlada mediteranska prehrana crno vino se nalazi na gotovo svakom stolu, a njihovi stanovnici požrtvovno piju do dvije čaše dnevno. Ipak, budući da se i dalje radi o alkoholnom piću, ni u ovome se ne treba pretjerivati jer tajna nije samo u izboru namirnica, već i u umjerenosti. Crno vino je tako povoljno za zdravlje jer obiluje antioksidansima koji pomažu tijelu u očuvanju stanica te usporavanju procesa starenja.

Vino smanjuje rizik i od razvoja Alzheimera i Parkinsona, bolesti koje su usko povezane s oksidativnim stresom. Još jedno istraživanje je pokazalo da čaša vina na dan pomaže organizmu u borbi od nezgodnih upala, čuva zdravlje srca i krvnih žila, jača crijevnu floru i mentalno zdravlje te pozitivno utječe na dugovječnost.

TAMNA ČOKOLADA: PRIJATELJICA ZDRAVLJA I SREĆE

Baš kao i fino vino, tamna čokolada je puna antioksidansa koji su veliki prijatelji zdravlja i dugovječnosti, ali i sreće! Istraživanje provedeno u Seolu pokazalo je da su zdrave odrasle osobe koje su dnevno konzumirale 30 grama tamne čokolade s 85% udjela kakaa bile sretnije u odnosu na one koji su je manje jeli ili uopće nisu. Osim toga, mnogi obaratelji starosnog rekorda ističu upravo ovu namirnicu kao jednu od glavnih na svojem svakodnevnom meniju. Ako ponekad zazirete od velikog postotka kakaa zbog gorko-slatkog okusa – razmislite još jednom jer upravo on će vam pokazati da jedete pravu stvar.

Flavonoid, jedan od antioksidanta koje ova namirnica sadrži daje taj specifičan gorki okus te smanjuje rizik od oboljenja od raznih kroničnih bolesti i raka. Osim što snižava krvni tlak i rizik od nastanka ateroskleroze te moždanog udara, tamna čokolada odlično utječe i na naše raspoloženje! Da bi sve njezine prednosti zasjale u punom sjaju, najvažnije je da se zaustavimo na vrijeme i ne pojedemo red viška.

KADA SLOBODNO VRIJEME NE BI BILO LUKSUZ

Svi oni koji su imali privilegiju živjeti dugim i zdravim životom, uz kvalitetnu prehranu i rekreaciju, ističu važnost niske razine stresa. Mnogi od njih, poput Jeanne Louise Calment, najstarije žene u povijesti, nisu se zamarali tipičnim satnicama i očekivanjima u uredu, već su svoje vrijeme organizirali prema svojim potrebama i mogućnostima. Samim time, nisu bili suočeni s istom razinom stresom kao prosječna osoba. Upravo zato sve više država u svijetu razmatra smanjiti radno vrijeme s osam na šest ili pet sati dnevno. Osim što to izravno utječe na bolju odmornost, koncentraciju i produktivnost zaposlenika, omogućuje radnom stanovništvu da uživa u raznim hobijima i interesima te slobodnom vremenu bez opterećenja!

PODIJELI ČLANAK