Tko je Guy Fawkes, čovjek čiju su masku odabrali Anonymousi i koja je postala simbol građanskog otpora

Tko je Guy Fawkes, čovjek čiju su masku odabrali Anonymousi
piše Lucija Biondić

Možda ne znate tko je Guy Fawkes, ali sigurno vam je maska s naslovne fotografije itekako poznata. Haktivisti (hackeri aktivisti) ujedinjeni pod imenom Anonymousi (ili Anonimci) upravo su se iza nje ‘sakrili’ kad su započeli svoj internetski aktivizam. Danas je maska prema liku Britanca Guy Fawkesa postala najpoznatiji svjetski simbol bunta i otpora. Pod njom se protestira protiv tvrtki, vlada, organizacija, ekstremizma, cenzure, korupcije i, općenito, bilo kojeg oblika tiranije. Bez formalnog vođe i stalnih članova, Anonimci su zapravo bezimeni pojedinci okupljeni oko zajedničkog cilja.

MASKA ZAKRIVLJENIH CRNIH OBRVA I BRKOVA NA BIJELOM LICU NAJPOZNATIJI JE SVJETSKI SIMBOL BUNTA I OTPORA POD KOJOM SE PROTESTIRA PROTIV BILO KOJEG OBLIKA TIRANIJE

Osim cilja, zajednička im je i maska koju su uzeli iz stripa „V for Vendetta“ nastalog 80-tih godina 20. stoljeća autora Alana Moorea i Davida Lloyda. Radnja stripa smještena je u Veliku Britaniju nakon imaginarnog nuklearnog rata. Iako Velika Britanija nije sudjelovala u tom ratu, njegove posljedice su strašne – kako za okoliš, tako i za stanovnike koji umiru od gladi. Korporacije i ekstremisti koji su preživjeli rat uspostavili su totalitarni režim protiv kojeg se bori glavni lik V, anarhist koji svojim djelovanjem i rušenjem režima nastoji malodušnim ljudima pokazati kako bi trebalo živjeti.

Inspiraciju za V-a Moore i Lloyd pronašli su u stvarnoj osobi, Britancu s kraja 16. stoljeća. U to vrijeme protestanti kojima je na čelu britanski kralj James I. ugnjetavaju i proganjaju katolike. Njima se, kad je imao osam godina i nakon što mu se majka poslije očeve smrti preudala za katolika, pridružio i Guy Fawkes. Rođen je 1570. godine u Yorku gdje je i odrastao. Kao 25-godišnji mladić odlazi u Španjolsku boriti se u Osamdesetgodišnjem španjolskom ratu na strani katolika. Nakon završetka rata 1598. godine vraća se u London.

Postoji li recept za sreću? Evo kako žive na otoku na kojem 90 posto ljudi tvrdi da je sretno

ALAN MOORE I DAVID LLOYD, AUTORI STRIPA „V FOR VENDETTA“, INSPIRACIJU ZA SVOG GLAVNOG LIKA PRONAŠLI SU U STVARNOM BRITANSKOM BUNTOVNIKU S POČETKA 16. STOLJEĆA

Nezadovoljan statusom katolika u Velikoj Britaniji, Fawkes se pridružuje maloj, ali odlučnoj skupini katolika pod vodstvom Roberta Catesbya koji pružaju otpor ugnjetačima i njihovim pomagačima. Plan je jednim potezom obezglaviti englesku vlast – doslovno atentatom na kralja. Iskoristivši znanje o eksplozivu koje je stekao tijekom ratovanja u Španjolskoj, Fawkes svojim istomišljenicima i braći po vjeri predstavlja ideju o dizanju britanskog parlamenta u zrak dok je u njemu sam kralj James I. Za tu je priliku ispod britanskog parlamenta sakriveno 36 bačvi baruta, te se samo čekala prilika da i sam vladar stigne u parlament.

Iako je plan pažljivo pripreman i to godinu dana, tzv. Barutna zavjera nije uspjela, navodno upravo zbog Fawkesa. U želji da spasi rijetke katoličke predstavnike u parlamentu, poslao im je pisma u kojima ih moli da taj dan ne dođu u parlament. I kako to obično biva, jedno je takvo pismo palo u ruke protestantima koji su uhvatili Fawkesa noć prije planiranog napada. Navodno im je na pitanje zbog čega je toliko eksploziva ispod parlamenta odgovorio: „Da vas, škotske prosjake, otpuhne natrag u rodne planine“.

JAMES SHARPE (1946.), PROFESOR POVIJESTI NA SVEUČILŠTU YORK, IZJAVIO JE DA JE GUY FAWKES „POSLJEDNJI ČOVJEK KOJI JE UŠAO U PARLAMENT S POŠTENIM NAMJERAMA“

Nakon otkrivene zavjere dio urotnika je pobjegao iz Londona, dio je pružio otpor, a dio je, poput Fawkesa osuđen na strašnu smrt polovičnim vješanjem i komadanjem tijela na četiri dijela. Prije suđenja i smrti, Fawkes i njegovi sumišljenici izloženi su torturi i mučenju u britanskom Toweru, a način na koji bi trebali biti ubijeni bio je osobito okrutan. Naime, prijedlog je bio da urotnici budu ubijeni tako što će ih konji vući po zemlji, zatim su im trebale biti odsječene genitalije i spaljene pred njihovim očima, a na kraju su im iz tako izmrcvarenih tijela trebala biti izvađena srca i crijeva.

Život uz rijeku Neretvu: upoznajte neotkriveni biser s juga Hrvatske kroz objektiv lokalne autorice

Fawkesu je odmah slomljena vratna kralješnica, što ga je sačuvalo strašne torture, no tijelo mu je svejedno rasječeno na četiri dijela i poslano na četiri strane kraljevstva kao upozorenje drugim mogućim urotnicima protiv kralja. Kako se pročulo za neuspjeli atentat, Britanci su širom zemlje počeli paliti lomače u znak zahvalnosti. Običaj se zadržao do danas pa se svake godine 5. studenog u Britaniji tradicionalno održava Noć lomače.

S maskom zakrivljenih crnih obrva i brkova na nasmijanom bijelom licu, maskom koja je postala simbolom bunta i otpora nepravdi i tiraniji te simbolom borbe i otpora za slobodu mišljenja, svake godine sve više i više omalovaženih i obespravljenih diže svoj glas, a ponekad i pesnice.

Sindrom celibata: zašto se Japanci ne žele seksati i ulaziti u brakove
PODIJELI: