Hrvati su u samom svjetskom vrhu po znanju engleskog jezika! Istraživanje otkrilo u kojoj ga zemlji najbolje, a u kojoj najslabije govore

Foto: Pixabay
piše Putni Kofer

Unatoč tome što danas postoje brojne aplikacije i lakše se snaći nego nekada, znanje stranog jezika i dalje je važno za lakše snalaženje na putovanjima diljem svijeta. Indeks znanja engleskog kao drugog jezika (EF EPI) tradicionalno provjerava i proglašava u kojim se zemljama najbolje govori engleski, a upravo su izašli podaci za 2023. Petu godinu zaredom na samom vrhu liste su se našli Nizozemci, koji su u prva tri mjesta od 2011., otkad se provodi istraživanje.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

EF je testirao znanje engleskog jezika u 113 zemalja svijeta na temelju standardiziranog testiranja 2,2 milijuna govornika engleskog jezika kojima engleski nije materinji. Nizozemska je dobila rezultat EF EPI od 647, u usporedbi s globalnim prosjekom od 502. Hrvatska na ovoj listi stoji jako dobro, ima 603 boda, te se smjestila na 11 mjesto od 112 u svijetu i deveto u Europi.

NAJVEĆI BROJ BODOVA DOBILI SU STANOVNICI EUROPSKIH ZEMALJA

Među 12 zemalja s ukupnim brojem bodova većim od 600 našle su se, uz Nizozemsku i Hrvatsku, još i Singapur, Austrija, Danska, Norveška, Belgija, Portugal, Južna Afrika, Njemačka i Grčka. Vidljiva je dominacija europskih zemalja, od kojih je 10 dobilo oznaku „iznimno dobrih govornika“, a većina ostalih je u kategoriji „dobrih govornika“ s tek nekoliko desetaka bodova manje.

Engleski se najslabije govori u azijskim i afričkim zemljama, no istraživanje primjećuje da je njihov napredak konstantan. U zemljama koje tradicionalno dobro govore engleski kao drugi jezik znanje uglavnom stagnira, a u zemljama, primjerice, Latinske Amerike i Bliskog Istoka, broj bodova je svake godine sve veći.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

U HRVATSKOJ SE ENGLESKI NAJBOLJE GOVORI U ZAGREBU, MUŠKARCI SU NEŠTO BOLJI OD ŽENA

Rezultati testiranja analiziraju znanje engleskog i na regionalnoj i lokalnoj razini. Iz tih se rezultata vidi da je apsolutno šampion znanja grad Breda, u kojem su stanovnici dobili 671 bod, a od pokrajine se ističe Limburg na jugu Nizozemske s čak 674 boda.

Što se tiče Hrvatske, engleski se najbolje govori u Zagrebu, koji je nešto iznad nacionalnog prosjeka: stanovnici glavnog grada prikupili su 612 bodova. U našoj zemlji engleski nešto bolje govore muškarci (606 naprema 600 bodova). Najbolji su govornici u dobnoj skupini od 20 do 40 godina, a znanje engleskog ipak je u blagom padu, pokazuje istraživanje. Prije dvije godine imali smo 617 bodova, lani 612, a ove godine smo pali na 603 boda.

ENGLESKI NAJSLABIJE GOVORE STANOVNICI DR KONGA

Među zemljama u kojima stanovnici najslabije govore engleski nema europskih zemalja. Na zadnjem je mjestu DR Kongo s 385 bodova, a u posljednjih 10 još su Tajikistan, Jemen, Libija, Ruanda, Saudijska Arabija, Obala Bjelokosti, Irak, Somalija i Kazahstan.

PODIJELI ČLANAK