Ljubim ruku ili ekran? Povijest udvaračkih trendova zagrebačke mladeži

Stariji bračni par pleše
piše Lara Žučko

Te slatke muke, samo uživajte dok ste mladi! – čuli smo nebrojeno puta i pomislili kako naši roditelji nemaju pojma o čemu pričaju dok smo proživljavali osobni horor zaljubljenog iščekivanja poruke ili poziva. Kultura udvaranja obojena je vremenom, običajima, kulturnim i društvenim normama te još mnoštvom faktora koji mogu biti presudni za ostvarivanje ljubavnog odnosa. U razgovorima s nekolicinom fakina i milostivica različitih dobi, afiniteta i životnih priča, pokušali smo otkriti kako se nekada udvaralo, koja su bila kultna zagrebačka mjesta za upoznavanje i kako to izgleda danas.

London u vrijeme adventa postaje čarobna zimska bajka: klizališta, skulpture od leda, vidikovci, sajmovi... Evo zašto ga zaista vrijedi posjetiti!

UDVARANJE KROZ POVIJEST: OD TUCMANA DO TINDERA ILI GDJE SU NESTALI ZAGREBAČKI FAKINI?

Fenomen udvaranja podrazumijeva mnoštvo nepisanih pravila i dilema o tome tko preuzima inicijativu, trebamo li igrati igru nedodirljivih ili pak nositi srce na rukavu. Kako su se vremena mijenjala, mijenjali su se i udvarački običaji. Za vrijeme socijalizma na našim prostorima, uloga glazbe i klupske scene bila je od ključne važnosti za ostvarivanje ljubavnih veza.

Ovdje  svakako valja istaknuti veliku ulogu svima poznatih plesnjaka i klupskih događaja u kultnim klubovima poput Kulušića, Lapidarija, Kavkaza, Studentskog centra i Saloona. Za one koji su danas već pradjedovi i prabake, plesnjaci u Fijakeru i kod Tucmana bila su mjesta vrlo dobro uigranog plesa pristojnog zavođenja. No prije nego što su plesnjaci postali „cool“, vikendom se odlazilo na plesne zabave.

Pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća mladići su na zabavama stajali na jednoj strani, a djevojke na drugoj. Samo oni koji su bili slobodni su stajali, a oženjeni su mogli sjediti i naručiti piće. Tada su djevojke, saznajemo, nosile suknje u obliku zvona te sa suprotne strane prostorije sramežljivo hvatale poglede potencijalnih plesnih partnera. Kada su se mladi ljubavnici isplesali, muškarci su pratili djevojke do kućnog praga, pristojno ih pozdravili i zaputili se kući planirajući svoj idući kavalirski potez. Iako će se nekima ova pravila udvaračke igre učiniti restriktivnim i strogim, u svemu tome ima neke starinske filmske romantike.

Kafić smješten u crkvi staroj 900 godina, u kojoj se i danas održavaju mise, poslužuje samo "etičnu" kavu, organizira jogu i meditaciju, a dozvoljen je i ulaz psima

UPOZNAVANJE PUTEM INTERNETA

U moderno doba, možemo primijetiti kako se puno toga promijenilo iako se ljubavni parovi i dalje većinom upoznaju u izlascima ili na kućnim tulumima. No, tehnološki napredak jednim je dijelom premjestio udvarački manevarski prostor na Internet, a navedeni legendarni klubovi iz doba Jugoslavije odavno su zatvoreni uslijed novih glazbenih trendova i upitnih gradskih prioriteta.

Također, motivacija za ostvarivanjem dugoročnih odnosa pretvorila se u sve češću potragu za kratkoročnom zabavom, pogotovo kada govorimo o mobilnim aplikacijama za upoznavanje. Time nikako ne želimo insinuirati da se tako ne ostvaruju kvalitetne veze, dapače, osobno smo prisustvovali sklapanju brakova koji su započeli kasnonoćnim gugutanjem na jednoj od takvih aplikacija. Posebice u ova nesigurna vremena kada mjesecima nismo bili u mogućnosti prakticirati komunikaciju „licem u licem“, upoznavanje na internetu je zasigurno jedno od izvrsnih metoda povezivanja i zaljubljivanja.

ZAVOĐENJE DANAS TRAJE PUNO KRAĆE

Dio naših mlađih sugovornika smatra da je popularnost takvih alata posljedica sve veće ljudske inercije, dok oni stariji to vide kao logičan slijed tehnološke revolucije. Kao što svako vrijeme sa sobom nosi nove trendove, tako je moderno doba počelo rušiti dosadašnje predrasude, mitove i norme da nisu žene one koje pristupaju, već se pristupa njima.

„Zašto bi muškarac trebao biti taj koji će odabrati i prići? Zašto ne bi žena bila ta koja bira? Pa pogledaj nas sve, prekrasne smo!“

Istražujući navedeni mit, saznajemo da se sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća odigrala društvena, rodna i umjetnička revolucija u jugoslavenskom društvu. Uslijed tih promjena žene su stekle novo samopouzdanje koje ih je potaknulo na samouvjerenu aktivnost spram muškaraca. Saznajemo da stara pravila o muškom inicijatoru danas više ne vrijede, što neke od naših sugovornica vide kao pozitivnu promjenu dok neke priželjkuju da ih se i danas osvaja. Proces zavođenja puno kraće traje, no to nas ne treba čuditi s obzirom na ubrzan tempo života koji vodimo.

Svako razdoblje sa sobom nosi svoje dobre i lošije strane, bilo da se radilo o doživljavanju žene kao nježnijeg spola nekad ili pak manjku stvarnog ljudskog kontakta danas. Ono što je najvažnije jest da čuvamo dragocjene uspomene na neka prošla vremena i fokusiramo se na ono što je pred nama. Ljubav, gdje god nas zatekla, uvijek će biti lijepa i izazovna, a na nama je da istražujemo puteve koji bi nas mogli dovesti do nje.

PODIJELI ČLANAK