Višnja obožava putovati i nesebično dijeli svoja iskustva i savjete: “Nikad nisam požalila što sam negdje otputovala, ali jesam kad sam propustila priliku”

Foto: Privatna arhiva
piše Martina Hrupić

Island i Sjedinjene Američke Države za prirodne ljepote, New York i London što se tiče gradskih sredina, Uzbekistan i Egipat za povijest i kulturu, Peru ili Brazil za avanturizam, pobrojala je Višnja Kovač Vezmarović, odgovarajući na naše pitanje o omiljenim joj destinacijama. Ovu, kao što se iz njezina odgovora može zaključiti, iskusnu putnicu na društvenim se mrežama, ali i na internetu općenito, možete pronaći pod imenom Croatian traveler, a iza tog njezinog nadimka dočekat će vas niz predivnih fotografija, zanimljivih priča s putovanja i gomila korisnih savjeta.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

PUTOVANJA KAO BIJEG U NEKI DRUGI SVIJET I PRILIKA ZA UČENJE

Višnja, inače po zanimanju inženjerka molekularne biologije, radi kao nastavnica biologije u gimnaziji u Sisku, gradu u kojem i živi. Uskoro će proslaviti, otkrila je, okrugli, 50. rođendan, ali godine su za nju, kaže, samo broj koji je, zasad, ne ograničava u ničemu. Isto tako, iako je u školi počela raditi, kako kaže, spletom okolnosti, taj je posao ispunjava. U njemu, pojašnjava, vidi smisao, a rad sa srednjoškolcima smatra zanimljivim i punim kreativne energije. A putovanja? Ona su pak bijeg u neki drugi svijet, ali i prilika za učenje i doživljavanje novih spoznaja i iskustava, kaže Višnja.

PUTOVANJA ORGANIZIRA SAMA I ČESTO ISPADNU PRAVA AVANTURA

Ljubav prema putovanjima rodila se još dok je i ona sama pohađala srednju školu. “Jako me zanimalo kako se živi u drugim državama pa sam putem časopisa za mlade tražila adrese mladih s kojima bih se dopisivala. Dopisivala sam se s tinejdžerima diljem svijeta, sjećam se da mi je jedan dečko iz Tokija slao njihove dnevne novine da vidim njihovo pismo i jezik. Te novine još i danas čuvam!

U vrijeme studija prešla sam na dopisivanje putem maila, a tada su i krenula prva putovanja”, prisjeća se Višnja, koja inače sva svoja putovanja organizira sama, odnosno ne putuje s agencijama. Zbog tog razloga, dodaje, kako ide u nepoznato, njezina putovanja često ispadnu i prava avantura. “Nije mi se jednom dogodilo da se izgubim i da moram pitati lokalne ljude kud i kako dalje. Danas je to sve lakše jer svugdje ima GPS signala pa se teže izgubiti”.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

PRVA PUTOVANJA BILA SU U ŠPANJOLSKU I FRANCUSKU

Putuje, kaže, kad god može te nađe vremena ili ekipu. Ponekad su to kratka, vikend putovanja, a nekoliko puta godišnje i duža, izvan Hrvatske. Prvo putovanje u inozemstvo bilo joj je maturalno putovanje u srednjoj školi u Španjolsku, a prvo samostalno bez agencije prije punih 20 godina u Pariz. “Još se sjećam kako su tada avionske karte bile skupe i koliko smo dugo suprug i ja štedjeli da ih kupimo”, prisjeća se Višnja.

GODINAMA SU PUTOVALI S DJECOM, A DANAS ONA I SUPRUG PUTUJU SAMI

Kaže kako su godinama putovali obiteljski, s dvoje djece. Nisu ih željeli ostavljati kod kuće, a i njima je bilo lijepo s mamom i tatom na putovanju. Njihov je sin, dodaje, danas također svjetski putnik koji sam putuje i organizira putovanja. “U zadnje vrijeme putujemo suprug i ja sami, ali putovala sam i s prijateljicama. Jednom sam putovala s osobom koju sam pronašla preko grupe na Facebooku, a često putujem i sa svojim učenicima. Nekoliko puta sam putovala i sama i to isto bude super da se malo odmaknem od mojih doma i odmorim, ali i da se oni odmore od mene”, kaže Višnja.

ZAHVALJUJUĆI ISKUSTVU ZNA PROCIJENITI KADA JE NAJPOVOLJNIJE KUPITI KARTU

Njezina putovanja najčešće su budget putovanja. “Tražim najjeftinije moguće opcije smještaja jer tamo i tako samo spavam. Bitno mi je da je čisto. Smještaj uvijek pretražujem na više tražilica kao što je Kayak i onda uglavnom uzmem najjeftiniju opciju. Što se tiče nalaženja jeftinih avio karata, pratim portale koji objavljuju kada su neke akcije kod različitih avio kompanija i tu pronalazim često karte.

Gotovo svakodnevno i sama pregledavam tražilice, najčešće Skyscanner, i gledam što se u terminu kad mogu putovati nudi. To mi daje i uvid u cijene avionskih karata, tako da danas lako mogu procijeniti što je povoljno, a što ne i kada kupiti kartu. To je vještina koja zahtijeva nešto truda i vremena, ali ja to ne čuvam samo za sebe nego i aktivno sudjelujem na putničkim grupama i savjetujem ljude što kupiti i kada. Kako je blog sve praćeniji, svakodnevno dobivam upite u inbox za pomoć oko planiranja putovanja i tu se rado odazovem i pomažem”, kaže.

OKO PUTOVANJA NE TREBA PREVIŠE RAZMIŠLJATI, NEGO SE UPUSTITI U AVANTURU

Odluku o destinaciji, pojašnjava, ne donosi uvijek na isti način. Neki put prevagne povoljna cijena karte. Ponekad baš želi putovati negdje pa onda ciljano traži što jeftinije letove do dotične destinacije. A svima koji se nećkaju oko putovanja savjetuje da putuju – jer neće požaliti. “Nikada mi se još nije dogodilo da sam požalila nakon nekog putovanja, ali je kad nisam otputovala kad sam imala priliku otići negdje povoljno. Ne treba previše razmišljati, treba se samo upustiti u tu avanturu. Za one koji misle da ne mogu sami, tu je velik broj agencija koje nude kvalitetna putovanja i misle o svemu.

Za one koji bi radije samostalno putovali, postoje grupe gdje se mogu upoznati suputnici da ne idu sami. Na svakom putovanju upoznala sam i ljude koji putuju sami i s kojima bismo se i mi družili – tako da nikada zapravo nećete biti sami kud god da odete!”, kaže Višnja. Ona sama dosad je putovala u 49 zemalja, a jedna od država kojoj se neprestano vraća (iako takvih ima više) je Italija. “To je zemlja koja je toliko raznolika i nudi tako puno da sam samo Veneciju posjetila šest puta, Firencu tri, Rim četiri puta i da ne nabrajam dalje. Njoj se uvijek rado vraćam”, kaže.

BLOG JE POKRENULA U JEKU PANDEMIJE

Kaže kako je o svojim putovanjima koja su je odvela u sve krajeve svijeta godinama pisala na privatnom profilu na Facebooku i da bi je prijatelji koji putuju često pitali za savjete, bilo za njih ili neke njihove poznanike. “Tu se rodila ideja o blogu koji bi bio dostupan svima sa savjetima. Blog sam pokrenula u jeku covid pandemije, u ljeto 2020. godine što nije bilo baš najbolje vrijeme, i dosta je to sporo išlo u početku. Zadnjih godinu dana sve se nekako ubrzalo i naraslo, trenutno imam oko 50000 pregleda po objavi, što je za naše prilike dosta velik broj.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Visnja Kovac Vezmarovic (@croatian.traveler)

Prate me uglavnom putnici koji moje savjete smatraju jako korisnima i preciznima i olakšavaju im putovanje. Veseli me što u zadnje vrijeme imam sve više mladih koji me prate jer mi je kategorija od 25-35 godina druga najbrojnija na blogu, iza one od 35-45 godina. To znači da su savjeti stvarno korisni ako me slušaju i ljudi toliko mlađi od mene. Veselim se onom što mi donosi i budućnost, otvorena sam za sve suradnje iako to kod mene uvijek ide bez financijske naknade jer vjerujem da kvalitetu treba promovirati uvijek”, objašnjava Višnja.

O DOŽIVLJAJIMA S PUTOVANJA MOGLA BI NAPISATI KNJIGU

Dogodovština s putovanja ima na pretek i o njima bi, kaže, mogla napisati i knjigu. “Na Kubi smo se vozili po tropskom pljusku u taksiju koji nije imao brisače! Još ni sada ne znam kako je taj vozač uopće vidio kud ide, srećom promet nije bio gust. Ali vrh je bio kad nas je jedan tamo zamolio da malo poguramo auto jer neće upaliti – pa smo mi svi izašli van i gurali, jer što ćeš drugo! Na zadnjem većem putovanju na Baliju ovo ljeto, vozač kojeg smo unajmili s autom bio je mlađi od našeg sina i nije baš znao voziti pa ga je na svakoj većoj uzbrdici moj muž morao savjetovati kako da vozi da se uopće popnemo…

A jednom smo morali i van pa hodati uzbrdo pješice jer drukčije nije išlo. Sporazumijevanje na putovanju je tek posebna priča. Lako je u državama gdje se govori engleski, francuski, talijanski ili španjolski, jer te jezike govorim. Ali u Japanu prije nekoliko godina baš nitko nije govorio engleski! A mi se u ponoć našli u nekoj mirnijoj četvrti Tokya, tražimo naš Airbnb i GPS daje upute na japanskom! Srećom se našao jedan par studenata kojima smo pokazali adresu smještaja na japanskom i oni su nas otpratili do njega. Mi to inače ne bi našli i ne znam gdje bismo spavali!”, prisjetila se.

OSIM ADVENTA, OVE ZIME PREPORUČUJE LOS ANGELES, EGIPAT I LANZAROTE

Pitali smo je ima li neke preporuke oko destinacija koje se isplati posjetiti u ovom predstojećem periodu. Ona sama uskoro se sprema na advent u Strasbourgu i Colmaru. Godinama posjećuje i zagrebački advent, a ove se godine nada posjetiti i osječki. “Za zimske praznike preporučujem putovanje na neku dalju i topliju destinaciju. Trenutno se mogu još uvijek naći povoljne karte za Los Angeles i Egipat, a linija za Lanzarote iz Zagreba je jako zgodna varijanta za budget putovanje. Samo, ako možete, probajte izbjeći termin oko Nove godine. Sve je tada i do tri puta skuplje, a i gužve su velike”, kaže.

PODIJELI ČLANAK