Zašto poklanjamo crvene ruže na Valentinovo? Ovaj nježni, ali trnoviti cvijet ima veliku simboliku koja vuče svoje korijene još u staroj Grčkoj

Foto: Powerlightss
piše Putni Kofer

Kada netko spomene 14. veljače, većina ljudi zamisli prekrasne bukete, balone u obliku srca, romantične izlete, mnoštvo slatkih poslastica i sentimentalnih čestitki. No, jeste li ikada zastali i razmislili o tome zašto poklanjamo crvene ruže na Valentinovo? Stoljećima je cvijeće simboliziralo plodnost, ljubav, brak, strast i romantiku, no bez crvenih ruža gotovo da ne može proći niti jedna veljača u godini. Ovaj nježni, ali trnoviti cvijet ima bogatu povijest kad je u pitanju njegova povezanost s danom zaljubljenih…

Najniži jadranski otočić slikovita je oaza mira bez buke i automobila, a ponosi se bogatom tradicijom ronjenja i izrade spužvi

RUŽE SE PRVI PUT POJAVLJUJU U GRČKOJ MITOLOGIJI

Povijesni zapisi pokazuju da je ruža iznimno star cvijet. Smatra se da potječe iz središnje Azije u kojoj se je uzgajala prije 5000 godina. Poetičnija verzija priče o njezinu nastanku povezana je s konceptom ljubavi i seže sve do grčke mitologije. Naime, prema grčkom pjesniku Anakreontu, bijela se ruža prvi put pojavila u doba Afrodite, boginje ljubavi, ljepote, požude i spolnosti, a od njezine su krvi ruže kasnije postale crvene.

Legenda kaže da je boginja otkrila zavjeru protiv svog ljubavnika Adonisa. Uskoro je požurila da ga upozori te je zasjekla nogu na nekoliko ružinih trnova. Velike mrlje krvi poprskale su bijele latice i obojile ih u crvenu boju. Nažalost, stigla je do Adonisa prekasno i on je umro na njezinim rukama. Druga legenda kaže da je Afroditin sin Eros poklonio jednu ružu Harpokratu, bogu šutnje, kako bi ga podmitio i tražio da bude tajnovit, zbog Afroditinih “mutnih poslova” po kojima je bila poznata.

Iako je ruža oduvijek ostala simbol ljubavi, priča o Erosu koji je podmitio Harpokrata da šuti o Afroditinim poslovima jedna je od najpoznatijih i oduvijek se povezivala s tajnama. Zapravo, mit je postao toliko popularan u starom Rimu da su vlasnici kuća slikali ruže na svojim stropovima kao pokazatelj da “ono što se kaže u ovoj kući, ostaje u ovoj kući”. Od gostiju se očekivalo da budu diskretni u vezi svega što se izgovori “ispod ruže”.

Ovaj je grad doslovno "sakrio" autobusnu liniju od turista jer ju zbog gužvi lokalci nisu mogli koristiti! Samo je nestala s Google karata…

RUŽE SE POČINJU POVEZIVATI I S BIBLIJSKIM PRIČAMA

Kad se kršćanstvo počelo širiti, biblijske priče također su uključivale prekrasne ruže. Djevica Marija bila je okrunjena ovim nježnim, crvenim cvjetovima, ali bez trnja, jer je “bila bez grijeha”. Upravo je to jedan od glavnih razloga zašto Katolička crkva kiti ispovjedaonice ružama kao znak povjerljivosti tijekom ispovijedi, piše Discover Magazine.

Modernizirana verzija Valentinova također potječe iz Kršćanstva, odnosno vežemo je uz kršćanskog mučenika svetog Valentina. Jedna od legendi kaže da je rimski svećenik prkosio caru Klaudiju II. i vjenčao mlade parove na tajnim kršćanskim vjenčanjima kako bi muškarci mogli napustiti vojsku. Sveti Valentin je osuđen na smrt, ali prije nego što je umro, napisao je poruku tamničarevoj kćeri u kojoj je pisalo: “Od vašeg Valentina.” Iako postoji nekoliko povijesnih referenci na svetog Valentina, ideja o Valentinovu kao proslavi ljubavi datira još od 14. stoljeća.

Povezanost cvijeća s proslavom Valentinova seže u 19. stoljeće, kada su Viktorijanci koristili bukete za slanje ljubavnih poruka. Taj se sustav naziva “floriografija” (jezik cvijeća) i službeno je učvrstio romantični status crvene ruže, kaže Kate Greenway, autorica poznate knjige “The Language of Flowers”. Slanje ruža je tada služilo kao sredstvo komunikacije za izražavanje osjećaja, a na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće u nekim se zemljama poznavanje jezika cvijeća smatralo dijelom opće naobrazbe.

DOBRO JE ZNATI! SIMBOLIKA BROJA 12

Boja nije jedina stvar koja je važna kada poklanjate ili primate ruže. Tipičan buket ruža sadrži desetak stabljika jer one simboliziraju 12 mjeseci u godini i 12 znakova zodijaka. Broj 12 je simbol savršenstva i potpunosti. Drugim riječima, ako se ove godine spremate za savršeno Valentinovo, imajte na umu ovaj broj.

Od Afrodite i njezine izgubljene ljubavi do viktorijanskog jezika cvijeća, crvena ruža i dalje je simbol strasti i duboke intimnosti – i razlog zašto su crvene ruže za Valentinovo postale nedvosmislen izbor. To pokazuje da ljubav može biti lijepa i bolna, poput crvene ruže i njezinog trnja, ali također može izdržati test vremena.

Ideja za Valentinovo!

Svi ćemo se složiti da su čokolada i buket ruža izvrsni pokloni za Valentinovo! No, zašto ne biste svojoj voljenoj osobi ove godine poklonili zajedničko putovanje? U Europi postoje mnogi romantični gradovi koji su idealni za duge šetnje u dvoje. Od držanja za ruke u živopisnim muzejima pa sve do krstarenja kanalima, imamo nekoliko sjajnih ideja koje će vas oduševiti! Ovdje saznajte kamo otići za Valentinovo!

PODIJELI ČLANAK