Na krštenjima i krizmama u nekim talijanskim biskupijama više nema kumova. Biskupi tvrde: “Ta povijesna tradicija se izvitoperila”

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Sve se mijenja pa čak i neke stvari za koje bi se mislilo da su zapisane u kamenu. Odnosno to bi se moglo zaključiti po odluci koja je svojedobno, prije gotovo dvije godine, donesena na Siciliji, i koja je još uvijek na snazi. Naime, tamošnje crkvene vlasti privremeno su odlučile suspendirati kumove i kume s krštenja i krizmi. Razlog? Tradicija kumstva, kažu, postala je društveni običaj u kojem je dimenzija vjere jedva vidljiva. Zabrana vrijedi sve do listopada 2024. godine. U nastavku donosimo sve o tome zašto se u Italiji ukidaju kumstva na kršenju.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

„OBITELJI ČESTO IZABIRU KUMOVE KOJI NE ZADOVOLJAVAJU UVJETE ZA TU ULOGU“

Zabrana odnosno suspenzija kumova i kuma proglašena je u Cataniji, drugom najvećem gradu Sicilije, gradu jake katoličke povijesti smještenom podno aktivnog vulkana Etne. A ta se povijesna tradicija, zaključio je tamošnji nadbiskup Salvatore Gristina, izvitoperila. Argumentirao je da u današnjem društveno-crkvenom kontekstu Catanije, oni koje obitelji izabiru da budu kumovi često ne zadovoljavaju potrebne uvjete propisane za tu ulogu. Pogotovo s obzirom na “neregularnu obiteljsku situaciju tolikog broja ljudi,” prenijela je svojedobno Katolička novinska agencija.

KUMSTVA SU ČESTO NAČIN UČVRŠĆIVANJA OBITELJSKIH, A PONEKAD I MAFIJAŠKIH VEZA

Konkretnije, kako je pisao new York Times, crkveni dužnosnici su zaključili kako je ta nekada esencijalna institucija kuma ili kume izgubila svu duhovnu važnost. Kumstvo je za obitelji postala prilika za umrežavanje kojom pokušavaju poboljšati svoju poziciju, osigurati si darove ili pak uspostaviti veze od kojih bi mogle imati koristi. Primjerice s lokalnim moćnicima koji imaju desetke kumčadi.

Institucija kume ili kuma je, kažu nadalje, spala na sekularni običaj između rođaka ili susjeda, od kojih mnogi nisu istinski vjernici ili pak žive u grijehu. Ili pak je svedena samo na metodu učvršćivanja obiteljskih, a ponekad i mafijaških veza. Naime, talijanski tužitelji su znali pratiti “trag kumstva” kako bi mapirali utjecaj mafijaških bosova. Svećenici su znali dobivati i prijetnje kojima ih se htjelo prisiliti da pristanu na to da kum ili kuma postanu “duhovno upitni likovi”.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

PREMA KANONSKOM PRAVU, NIGDJE SE IZRIJEKOM NE NAVODI DA JE NUŽNO IMATI KUMA ZA KRŠTENJE ILI KRIZMU

“Stoljetna tradicija crkve nalaže da kum ili kuma prati osobu tijekom krštenja ili krizme, kako bi mu ili njoj pomogao ili pomogla na putu vjere”, napisao je nadbiskup u dekretu kojim je obznanio javnosti trogodišnji eksperiment. Također je naglasio kako je od samog prisustva kumova na, primjerice, krštenju važnije da oni ispune svoju “crkvenu ulogu”.  Ona podrazumijeva da se radi o vjerniku koji živi život vjere u skladu s funkcijom koju preuzima. Njegova ili njezina je uloga pomoći krštenoj osobi da živi kršćanski život u skladu s krštenjem i da ispunjava obveze koje to podrazumijeva”.

Nadalje, prema kanonskom pravu izrijekom se ne navodi da su kumovi potrebni za sam sakrament. Već da se, kada je to moguće, osobi koja će biti krštena dodijeli sponzor. Ni kum ili kuma u slučaju Svete Potvrde nisu apsolutno nužni.

DEKRET IZDAN U OŽUJKU 2021. NA SNAZI ĆE BITI DO LISTOPADA 2024.

Opisani dekret, iako je bio izdan u ožujku 2021. godine, na snagu je stupio tek u listopadu, i to nakon prijelaznog razdoblja u kojem su se ipak održala već zakazana krštenja, a odluke se tada dotaknuo i generalni vikar u Cataniji Salvatore Genchi koji se i sam može pohvaliti s najmanje 15 kumčadi (kaže da je on za to, za razliku od 99 kumova u biskupiji, kvalificiran). Rekao je tada kako se radi o eksperimentu za koji se nada da će promijeniti stvari i da će osobe koje će u budućnosti postati kumovi ili kume to učiniti s namjerom da budu svjedoci na putu vjere.

SLIČAN JE PRIJEDLOG POSTOJAO I 2014. U KALABRIJI, ALI NIJE PROŠAO

Ovo inače nije prvi pokušaj raskidanja veza mafije i tradicije imenovanja kumova. Suspenziju, ali na 10 godina, predlagao je 2014. i nadbiskup Giuseppe Fiorini Morosini u Kalabriji, iz istih razloga. Odlučeno je bilo tada da bi, i navodno je tu odluku donio jedan od tada čelnih vatikanskih dužnosnika, kardinal Giovanni Angelo Becciu (koji se kasnije našao na sudu pod optužbom za pranje novca) da se prvo oko toga moraju složiti svi kalabrijski biskupi. Očito, nije bilo sloge. No, nadbiskup Morosini nije odustajao i problem je cijelo vrijeme spominjao i samom Papi koji mu je navodno jednom prilikom rekao da se “svaki put kad ga vidi sjeti problema s kumovima”.

BIVŠI PREDSJEDNIK SICILIJE IMAO JE 20-AK KUMČADI, A BIO JE U SPREZI S MAFIJOM

Za kraj, prenijet ćemo slučaj Salvatorea Cuffara, bivšeg predsjednika Sicilije, kojim se među ostalima pozabavio spomenuti američki list. New York Times tako piše kako on nije, kako sam kaže, imao puno kumčadi, samo njih 20-ak, s time da je pozitivno odgovorio na samo pet posto zahtjeva. Nadalje, tvrdi da je bio tražen kao kum zbog kršćanskih principa koje je pokazao tijekom desetljeća provedenih u politici. Inače, zvali su ga “Kiss Kiss” jer je imao naviku ljubiti sve i svakoga, a odslužio je pet godina zatvora jer je pomogao dojaviti mafijaškom moćniku da ga prisluškuju.

PODIJELI ČLANAK