U najstrožem hrvatskom zatvoru proizvodi se vrhunsko vino i uzgajaju svinje! Zatvorenici primaju plaću i imaju pravo na bolovanje

Ilustracija (Foto: Shutterstock)
piše Putni Kofer

Kako zamišljate život u zatvoru? Jutro započinje ranim dizanjem u šest sati, uz jednostavan doručak. Druženje se odvija unutar hladnih zatvorskih ćelija, s ograničenim prostorom za kretanje i izražavanje slobode. Ručak nije obilan, ali zadovoljava osnovne prehrambene potrebe. Popodnevni sati donose šetnju unutar ograđenih zidina, gdje je sloboda ograničena, ali pruža određenu promjenu okoline. Večera označava završetak dana, nakon čega slijedi spavanje i priprema za novi krug rutine koji se ponavlja dan za danom.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

ZATVORENICI STVARAJU VRHUNSKA VINA U LEPOGLAVI

No, krenete li putem kontinentalne Hrvatske u istraživanje ljepota Hrvatskog zagorja, pažnju bi vam mogao privući i jedan maleni grad s najpoznatijom kaznionicom u Hrvatskoj u kojoj zatvorenici proizvode – vino! I to ne obično vino, vrhunsko vino, koje je prije nekoliko dana na 20. Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama dobilo brončanu medalju. Radi se o čak dva vina koja se proizvode u kaznionici u Lepoglavi, silvanac zeleni i graševina, koje su stručnjaci iz svjetske vinske industrije proglasili među najboljima na svijetu.

View this post on Instagram

A post shared by Jure Brkljača (@jurebrkljaca_)

Ovu vijest s ponosom su dočekali brojni zaposlenici poznate lepoglavske kaznionice i tridesetak zatvorenika koji aktivno sudjeluju u svim fazama proizvodnje vina koja se temelji na stogodišnjoj pavlinskoj tradiciji. Međutim, unatoč velikom uspjehu, zatvorenici koji rade na proizvodnji vrhunskih vina nemaju priliku kušati plod svog rada.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

Uz vinograde na preko 5 hektara, kaznionica pažljivo obrađuje plodnu zemlju koja obiluje žitaricama i kukuruzom, imaju svoju svinjogojsku farmu, voćnjake, drže ovce i janjad, bave se povrtlarstvom, proizvode svoj med… Zatvorenici dobivaju plaću za svoj rad i uživaju u pravu na odmor i bolovanje.

LEPOGLAVA JE PUNO VIŠE OD SAMOG ZATVORSKOG GRADA

Lepoglavske zatvorske zidine nalaze se u samom centru grada, a ondje su još od 1854. godine smješteni najteži zatvorenici koji odslužuju kazne za najbrutalnije zločine. No Lepoglava je u suštini puno više od ”zatvorskog grada”.

Ovaj suvremeni grad po mjeri čovjeka pravi je raj za pustolove, ljubitelje prirode, ali i umjetnosti, znanosti i kulture. Lokacijski je posebno zanimljiv jer se nalazi u blizini dviju važnih autocesta: Zagreb – Graz i Zagreb – Budimpešta. Odlučite li predah na putu prema tim europskim metropolama potražiti upravo u Lepoglavi odmoriti možete u autohtonim kućama za odmor s velikim okućnicama, vinogradima i šumama iz kojih pogled seže na obronke Ivanščice i Ravne gore, a njihove skrovite šumske dubine pozvat će vas na istraživanje.

MJESTO RASKOŠNIH RUKOTVORINA I PREDIVNIH SAKRALNIH OBJEKATA

Uputite se i u galeriju Lepoglavske čipke koja se našla na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine. Ovo fascinantno mjesto obiluje prekrasnim rukotvorinama koje će vas vratiti u neka prošla vremena. U galeriji posjetitelji mogu razgledati i kupiti lepoglavsku čipku s originalnim motivima te su upravo ovdje izloženi najreprezentativniji primjerci ovog jedinstvenog umijeća. Galerija je otvorena svaki dan od 09:00 do 16:30 sati, subotom od 10:00-14:00 sati i prema najavi.

Osim što je poznata po čipkarstvu i Međunarodnom sajmu čipke koji se tamo održava svake godine, Lepoglava se može pohvaliti i predivnim sakralnim objektima i spomenicima. Jedan od najznačajnijih je pavlinski samostan s gotičkom samostanskom crkvom sv. Marije na čijem je mjestu davne 1674. godine otvoreno prvo sveučilište u kontinentalnoj Hrvatskoj, a filozofsko-teološki studij tada je priznao i papa Klement X.

PODIJELI ČLANAK