Ne dopustite da vam društvene mreže unište život! Evo kako se oduprijeti nepotrebnom skrolanju

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Nemamo WiFi, pričajte međusobno – natpis je to na kojeg sve češće možete naići u kafićima i restoranima diljem svijeta. Neki nude čak i popuste ako ostavite svoje uređaje na ulazu. Je li to poruka o kojoj trebamo ozbiljnije razmisliti?

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

Mobiteli i društvene mreže doista su nam na neki način olakšali život. Kroz taj mali uređaj i jedan klik danas praktički organiziramo i vodimo vlastiti život. Komuniciramo, dogovaramo poslove, pratimo vijesti, kupujemo, dijelimo detalje iz svakodnevice, pronalazimo ljubav, ideje za hobije, zabavu, putovanja… Teško se više i prisjetiti života prije Interneta, skrolanja i lajkova.

No, jesmo li preopterećeni time? Brojne studije su pokazale da previše vremena koje provodimo online može nas udaljiti od veza koje imamo u stvarnom životu i učiniti anksioznima i depresivnima. U nastavku donosimo savjete kako se oduprijeti nepotrebnom skrolanju i ne dopustiti da nam društvene mreže unište život.

NE USPOREĐUJTE SE S DRUGIMA

Pregledavajući, primjerice, newsfeed na Facebooku ili fotografije na Instagramu, nerijetko vam se može učiniti kako svi drugi vode “idealan život”, osim vas. Uvijek su nasmijani, predivni, jedu samo po restoranima, putuju na egzotične destinacije i život im je posložen. Ako se osjećate da tome niste dorasli, podsjetite se da to što vidite, većinom su pomno birane i fotošopirane fotografije. I to što netko dijeli lijepe trenutke, ne znači da u životu nema problema.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

Fokusirajte se na sebe, ali se i oduprite zaključcima da ste bolji od drugih. Pratite ljude koji vas inspiriraju i energični su, a blokirajte one koji vam izazivaju negativne emocije.

BUDITE KONSTRUKTIVNI

Ako želite učinkovitije provesti svoje vrijeme online, imajte na umu vlastite izbore i ponašanje. Ljudi najčešće uče gledajući, slušajući i doživljavajući druge, pa razina vašeg utjecaja na nekoga može biti i puno veća nego što mislite. Zato, budite konstruktivni na društvenim mrežama i u raspravama na forumima. Vaš pozitivan ton i poštovanje prema osobi s druge strane uređaja može utjecati na normalan tijek komunikacije. Budite odgovorni za način na koji se izražavate i izbjegavajte svađu s drugima – ionako im nećete promijeniti mišljenje.

POSTAVITE CILJEVE

Ako mobitel koristite za čitanje ili učenje nečeg novog – to je odlično. Ili, ako razgovarate s obitelji o nekoj temi pa guglate o tome kako biste pronašli koju informaciju više – i to je dobro, štoviše, može biti zajednička aktivnost koja vas više povezuje. No, ako tratite sate i sate u besciljnom i beskonačnom skrolanju, zapitajte se na što zapravo trošite vrijeme.

Umjesto toga, počnite koristiti uređaje, aplikacije i društvene mreže za određene ciljeve i ne dopustite da one upravljaju vama. Na primjer, slušajte audioknjige ili podcaste dok svakodnevno hodate. Ili gledajte emisije dok ste na traci za trčanje u teretani. Ili, idući put kad uzmete mobitel u ruke, ograničite vrijeme skrolanja i postavite alarm pa napravite pauzu i odmorite oči od ekrana.

PROŠIRITE SVOJE HORIZONTE

Društvene mreže temelje se na algoritmima koji nam stalno nude sadržaje prilagođene našim stajalištima i navikama. To je, zapravo, loše jer nam smanjuje mogućnost da razvijemo empatiju prema onima koji razmišljaju drugačije i od kojih možemo učiti gledajući na stvari iz nove perspektive. Zato, proširite horizonte i zapratite i neke profile koji se razlikuju od vaših uvjerenja.

ULAŽITE U ODNOSE

Kada se družite s ljudima uživo, odložite mobitel sa strane. Budite prisutni. Kada obraćate pažnju, pokazujete empatiju i ulažete energiju u odnos, to je ispunjeno i dragocjeno vrijeme. Osjećaj povezanosti s drugima čini nas sretnima.

PODIJELI ČLANAK