Na Baliju kreću u obračun s jednom vrstom turista: “Voze kao divljaci, bez kacige i papira, a na otoku rade ilegalno!”

Foto: Pixabay
piše Putni Kofer

Bali se često naziva i “indonezijskim otokom bogova”. Prekrasna priroda, rajske plaže, stari hramovi… Ovaj otok ima sve za rajski odmor. No sve više ga ljudi ne odabire samo za nekoliko tjedana godišnjeg, već na Bali odlaze trajno raditi. Prekrasno okruženje i znatno niže cijene nego u zapadnim zemljama učinili su Bali jednom od najpopularnijih destinacija za digitalne nomade. No stvari su izmaknule kontroli i najavljene su mjere koje bi trebale otok “vratiti njegovim stanovnicima”. Kao jedan od prvih koraka, Bali zabranjuje turistima najam motocikala!

Europska unija daje 35 tisuća besplatnih karata za putovanje vlakom po Europi! Evo tko se sve može prijaviti i koji su uvjeti

BROJNI TURISTI NE POŠTUJU ZAKONE ZEMLJE I UGROŽAVAJU SIGURNOST SEBE I DRUGIH

Najam motocikala, najčešće manjih koji ne troše puno goriva, na Baliju je vrlo jeftin. Već je dugo to jedan od najpopularnijih načina kretanja zemljom, praktičan i povoljan. No nedavno je najavljeno da se motori više neće iznajmljivati turistima. Previše ih turista, prenosi CNN stav balijskih vlasti, vozi bez valjanih dokumenata, bez kacige, koriste lažne indonezijske papire, te zlorabe boravišne i radne dozvole.

DIO DIGITALNIH NOMADA NA OTOKU BORAVI ILEGALNO I NE POŠTUJE TRADICIJU I KULTURU DOMAĆINA

Iako nisu izričito spomenuti, jasno je da se restrikcije u mnogome odnose na digitalne nomade. Za mnoge od njih sumnja se da na otoku borave ilegalno, a lokalno stanovništvo već se neko vrijeme žali da svojim navikama i ponašanjem pokazuju nepoštovanje prema tradiciji i kulturi zemlje u kojoj se nalaze. Već je dugo Bali popularan među “backpackerima”, ljubiteljima plaža i prirode, no ova nova vrsta gostiju koja ostaje dugo, a u zajednicu vraća malo, prva je protiv koje se planiraju oštrije mjere.

DVOJE INFLUENCERA DEPORTIRANO JE IZ ZEMLJE NAKON VIDEA NA TIK TOKU

Stvar je eskalirala u vrijeme pandemije. Prije dvije godine balijske su vlasti čak deportirala iz zemlje dvoje influencera i kreatora sadržaja koji su u videu na TikToku ismijavali običaje zemlje u kojoj su se nalazili. Puno se pisalo i o novim, kontroverznim zakonima kojima se zabranjuje seks nevjenčanih parova, no kako Bali u mnogome i dalje ovisi o turizmu i prihodu od posjetitelja, odmah je razjašnjeno da se to na njih neće odnositi.

Ovaj je grad doslovno "sakrio" autobusnu liniju od turista jer ju zbog gužvi lokalci nisu mogli koristiti! Samo je nestala s Google karata…

TURISTI SU DALJE DOBRODOŠLI, GOSPODARSTVO BALIJA UVELIKE OVISI O NJIMA

Bali je turistička zemlja, čija je ekonomija zbog pandemije pretrpjela velik udarac. Broj posjetitelja i prihodi još se nisu vratili na pretpandemijsku razinu, ali je zemlja otvorena za turiste iz velikog broja zemalja, od kojih je za mnoge ublažen vizni režim. Svi će oni i dalje moći uživati u najljepšim krajolicima, parkovima, plažama i znamenitostima Balija, samo će od sad morati obilaziti automobilom. 

PODIJELI ČLANAK