Temperatura mora

Zanima vas koja je temperatura mora u Hrvatskoj? Provjerite najnovije podatke i aktualne vrijednosti temperature Jadranskog mora za sljedeće lokacije: Božava, Crikvenica, Dubrovnik, Hvar, Komiža, Krk, Malinska, Mali Lošinj, Opatija, Pula, Rab, Rovinj, Split, Šibenik, Lastovo i Zadar. Temperatura mora mjeri se automatskim meteorološkim postajama ili termometrom kojeg očitava motritelj, a podaci se osvježavaju svaki dan.

 

Zadnje ažurirano 20.05.2024.

 • Božava

  19° CMax
  19° CMin
 • Crikvenica

  18.5° CMax
  18.5° CMin
 • Dubrovnik

  19.5° CMax
  19.5° CMin
 • Hvar

  19° CMax
  19° CMin
 • Komiža

  19° CMax
  19° CMin
 • Krk

  20° CMax
  20° CMin
 • Malinska

  18.9° CMax
  18.9° CMin
 • Mali Lošinj

  19.2° CMax
  19.2° CMin
 • Mljet-Veliko jezero

  21.0° CMax
  21.0° CMin
 • Mljet-Malo jezero

  21.4° CMax
  21.4° CMin
 • Pula

  19° CMax
  19° CMin
 • Rab

  20° CMax
  20° CMin
 • Rovinj-Sv.Ivan n/p

  18° CMax
  18° CMin
 • Split

  19° CMax
  19° CMin
 • Šibenik

  20° CMax
  20° CMin
 • Zadar

  19.3° CMax
  19.3° CMin

KAKO I GDJE SE MJERI TEMPERATURA MORA?

Temperatura mora mjeri se pri samoj morskoj površini, najčešće jedan do četiri puta na dan na obalnim i otočnim postajama. Iako temperatura mora nije tipičan meteorološki parametar, jer je izvan atmosfere, prema Državnom hidrometeorološkom zavodu njezina važnost za procese u atmosferi je izuzetna jer ukazuje na toplinsko stanje ogromnih vodenih masa sadržanih u jezerima, morima i oceanima. Tako se konvencionalni način mjerenja temperature vode obavlja se pomoću termometra na dubini oko 30 cm na reprezentativnom mjestu gdje voda nije plića od 1.8 metara.

NAJVIŠA I NAJNIŽA IZMJERENA TEMPERATURA MORA U HRVATSKOJ

Najviše izmjerena temperatura mora u Hrvatskoj zabilježena je 21. srpnja 2015. godine na otoku Rabu, a iznosila je 29,5 Celzijevih stupnjeva. Druga najveća zabilježena temperatura izmjerena je u Puli 23. srpnja 2015. godine (29,4 Celzijevih stupnjeva). Zatim 21. srpnja 2015. godine na otoku Lastovu (29,1 Celzijevih stupnjeva) te 12. srpnja 2012. godine u Šibeniku (29,0 Celzijevih stupnjeva). Krajem veljače i početkom ožujka površinska temperatura mora na Jadranu je u prosjeku najniža. 15. veljače 2012. godine na sjevernom Jadranu zabilježene su temperature mora od 6 Celzijevih stupnjeva. Između 1911. i 1964. godine nekoliko je puta zabilježena minimalna vrijednost od 4.1 °C.

KOJA JE IDEALNA TEMPERATURA ZA KUPANJE U MORU?

U Hrvatskoj se more počinje zagrijavati tek u lipnju kada temperature mora rastu iznad 20 Celzijevih stupnjeva te postaju ugodne za kupanje. Stručnjaci kažu da je temperatura mora do 22 °C relativno prihvatljiva za većinu kupaća, iako će nekim skupinama ljudi, osobito starijima, ova temperatura i dalje davati osjećaj hladnoće. Prema tome, idealna temperatura mora za kupanje je od 22 do 26 Celzijevih stupnjeva. Tada će uživati svi, čak i oni koji bi inače sugerirali da je more “hladno” za plivanje. Ako temperatura premaši iznos od 30 Celzijevih stupnjeva, iako je to vrlo rijetko moguće, većini kupaća bit će se teško osvježiti.

GDJE JE NAJTOPLIJE MORE NA SVIJETU?

Najtoplije more na svijetu je Crveno more. Ono se nerijetko zagrijava do temperature od 35 Celzijevih stupnjeva i više, s prosječnom dubinom od 437 metara. Rubno more Indijskog oceana, između afričkoga kopna i poluotoka Arabije, obuhvaća 448 000 km², dugo je 1932 km, široko do 305 km. Ime vjerojatno potječe od crvene boje alga (Trichodesmium erythraeum), koje se ondje često u masama pojavljuju. More nije samo toplo, već je i vrlo zanimljivo zbog svoje flore i faune, koralja i mnogih endemskih vrsta.

JESTE LI ZNALI DA POSTOJE ZEMLJE U ČIJIM MORIMA SE MOŽETE KUPATI TIJEKOM CIJELE GODINE, OD SIJEČNJA DO PROSINCA?

Kako klima varira s promjenom godišnjeg doba, tako se mijenja i temperatura mora diljem svijeta. Dok je kupanje na sjevernoj polutci tijekom zime za mnoge neugodno iskustvo, temperatura mora u južnim krajevima je dovoljno topla da se osjećate ugodno. To znači da će tijekom cijele godine, od siječnja do prosinca, uvijek postojati neko mjesto na Zemlji gdje ćete otkriti radost kupanja u ugodnim uvjetima. Jeste li znali da većina zemalja Srednje i Južne Amerike ne mora brinuti o temperaturi mora? Uz prosječnu vrijednost između 25°C i 28°C, more je ugodno tijekom cijele godine.

NAJLJEPŠE PLAŽE U HRVATSKOJ ZA KUPANJE U LJETNIM MJESECIMA

Svi mi koji odlazimo na odmor na more imamo onu jednu plažu koja nam je srcu najdraža i uz koju vežemo drage uspomene. No, postoje plaže na našoj obali koje su nevjerojatno lijepe, u tolikoj mjeri da će vam se odmah urezati u sjećanje i s kojih nikad nećete htjeti otići. Neke od njih nerijetko su završavale na popisima najljepših na svijetu i one su pravi dokaz koliko jadranska obala krije prirodnih ljepota. Prema mnogima, ovo su najljepše plaže u Hrvatskoj!

PROČITAJTE JOŠ