
ISTRAŽIVANJE
Jaska je osvojila prestižnu titulu i potvrdila da se nezaboravna iskustva ne kriju samo na obali, nego i u srcu kontinentalne Hrvatske!
Što za vas znači savršeno mjesto? Da bude okruženo zelenilom i prirodom, da skriva povijesne priče na svakom koraku, da nudi vidikovce s kojih puca pogled, domaćine koji dočekuju s osmijehom? Ili možda naginjete prema hrani i vinu, onim okusima koji ostaju u pamćenju dugo nakon povratka kući? Kad biste trebali odabrati jedno takvo mjesto, kamo bi vas misli odvele? U romantične talijanske gradiće, na šarmantne ulice španjolskih sela ili među francuske vinograde? Ipak, sav taj šarm, toplina i ljepota ponekad su mnogo bliže nego što mislimo. Samo tridesetak kilometara od Zagreba nalazi se šarmantni gradić kojem od milja tepaju Jaska, a upravo je on ponio titulu najbolje kontinentalne destinacije Hrvatske u sklopu jubilarnog 50. izdanja Turističke patrole Večernjeg lista.
Grad Jastrebarsko ponosno je proglašen najboljom kontinentalnom turističkom destinacijom u sklopu jubilarnog 50. izdanja Turističke patrole Večernjeg lista. Priznanje je dodijeljeno na svečanosti u dubrovačkim Lazaretima, na Svjetski dan turizma, u organizaciji Večernjeg lista, Ministarstva turizma i sporta te Hrvatske turističke zajednice. Riječ je o nagradi s posebnom težinom, ne samo zato što je Turistička patrola najstarija turistička nagrada u Hrvatskoj, već i zato što ovo priznanje dolazi upravo u jubilarnoj godini. Time je Jastrebarsko još jednom potvrdilo svoju prepoznatljivost, kvalitetu i privlačnost, a sama nagrada zaokružuje višegodišnji trud čitave zajednice, vinara, ugostitelja i svih onih koji zajedno čine jedinstvenu turističku priču ovog zelenog grada nadomak Zagreba.
Prije svega, to je krajolik koji izgleda kao da je nacrtan rukom umjetnika. Brežuljci Plešivice u svim nijansama zelene, vinogradi koji se protežu koliko pogled seže i osjećaj mira koji obuzima svakoga tko se zatekne u toj tišini. To je priroda koja ne ostavlja ravnodušnim i koja se na poseban način pretače u čašu vina, u tanjur domaćeg jela, u osmijeh domaćina. Posebnost Jastrebarskog ogleda se i u načinu na koji zajednica diše zajedno. Vinari, ugostitelji, mali proizvođači, hotelijeri, svatko od njih svojim radom i strašću utkao je dio sebe u priču grada. Kada sjednete za stol u restoranu i pijuckate pjenušac ili posjetite jednu od brojnih vinarija, osjetite da je to rezultat zajedničkog truda i ljubavi prema kraju.
Jastrebarsko je i grad tradicije koja se skladno spaja s modernim rješenjima. Povijesne priče i kulturna baština stoje rame uz rame s ekološkim certifikatima, punionicama za električna vozila i pametnim pristupom turizmu. To je spoj koji daje poseban šarm i potvrđuje da se i u malom gradu može stvarati turizam budućnosti. Naposljetku, Jaska su ljudi. Njihova toplina i gostoljubivost, spremnost da podijele priču, pokažu stazu, natoče čašu ili jednostavno požele dobrodošlicu. To je ono što ostaje najviše u sjećanju, ono što nadilazi prirodu i gastronomiju. U svakom pogledu, Jastrebarsko je destinacija koja se ne samo posjećuje nego i doživljava svim osjetilima.
Kad grad osvoji prestižno priznanje, reflektori često zasjaje na one koji su ga primili na pozornici. No, prava snaga destinacije leži u čitavoj zajednici, u ljudima koji svaki dan svojim radom oblikuju ono što gosti kasnije prepoznaju kao doživljaj. Upravo je na to podsjetio gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel. „Od nagrada se ne živi, no svakako su lijep poticaj. Prije svega, potiču i dodatnu odgovornost. Ova nagrada zato ponajprije pripada svima koji svojim radom i zalaganjem doprinose rezultatima kojima se Jaska s pravom ponosi. To su vinari, ugostitelji, iznajmljivači i Hotel Princess, Turistička zajednica, ali i svi djelatnici koji brinu o ljepoti, urednosti i čistoći grada,“ poručio je Novosel, stavljajući naglasak upravo na zajedništvo koje čini razliku.
Nagrada Jaski nije samo pečat na kartu kontinentalnog turizma, već i potvrda da se kontinuirani rad isplati. Turizam ovdje nije prolazna moda, nego promišljen proces koji traži hrabrost da se napravi iskorak, da se osluškuje goste i ide korak dalje. Petra Masnec, direktorica Turističke zajednice grada Jastrebarskog, dobro je sažela tu filozofiju.
„Ova nagrada potvrđuje da Jastrebarsko postaje sve prepoznatljivija i poželjnija destinacija za odmor, istraživanje i uživanje. Naša je odgovornost prema okolišu i cijeloj zajednici najznačajnija i uvijek mora biti u prvom planu. Vjerujem da se pravi rezultati vide tek onda kada se odvažimo izaći iz zone komfora. Osim toga, iznimno je važno sustavno provoditi kontroling i tražiti povratne informacije od gostiju, jer upravo mjerenje kvalitete to i potvrđuje – u 2025. godini ostvarili smo visoku ocjenu od 95/100. Posebno zahvaljujemo svim djelatnicima u turizmu i zajednici koji svojim radom i predanošću doprinose rastu naše destinacije,“ istaknula je Masnec.
Iz njihovih riječi jasno je da Jaska svoju budućnost gradi na održivim temeljima, da prepoznaje važnost kvalitete i da se ne zadovoljava prosjekom. Upravo to je recept zbog kojeg su ovakva priznanja zaslužena i zbog kojeg će ime Jastrebarskog sve češće zauzimati mjesto na listama must-visit destinacija kontinentalne Hrvatske.
Velikoj vidljivosti Jastrebarskog kao turističke destinacije zasigurno su pridonijele i dvije manifestacije koje su već postale zaštitni znak grada: Dani vina i Festival pjenušaca i jagoda. Dani vina svake godine okupljaju istinske zaljubljenike u vrhunsku kapljicu i mjesto su na kojem su stasale generacije vinara. To je događaj koji na ulice Jastrebarskog donosi veselje, glazbu i mirise domaće kuhinje, a posjetiteljima omogućuje da na jednom mjestu dožive najbolje od ovog kraja.
Festival pjenušaca i jagoda, pak, u kratkom je vremenu postao sinonim za eleganciju i uživanje. Spoj svježih pjenušaca Plešivice i sočnih, mirisnih jagoda stvara doživljaj koji ostaje zapisan u pamćenju kao prava mala proslava proljeća i uživanja u životu. Upravo ovakvi događaji, koji povezuju lokalnu ponudu s atraktivnim sadržajem za posjetitelje, učvrstili su Jasku na karti nezaobilaznih kontinentalnih destinacija i pokazali kako se autentičnost najbolje promovira kroz iskustva koja uključuju sva osjetila.
Posebnu vrijednost turističkoj ponudi Jastrebarskog daje i vrhunska gastronomija, a najveći uspjeh stigao je 2023. godine kada je restoran Korak dobio prestižnu Michelinovu zvjezdicu. To priznanje svrstalo je Jasku na svjetsku kartu gastronomskih destinacija i potvrdilo da se i u malom gradu može stvarati vrhunska kuhinja. Restoran Korak na tanjur donosi spoj tradicije i moderne interpretacije, koristeći namirnice iz vlastitog vrta, vinograda i obližnjih gospodarstava. Upravo ta povezanost s lokalnim okruženjem i autentičnost okusa čine ga ponosom cijelog kraja i nezaobilaznim mjestom za sve gurmane koji posjete Jasku.
Ako poželite već ovog vikenda posjetiti Jasku, čeka vas pregršt mogućnosti za bijeg od svakodnevice. Možete prošetati starom gradskom jezgrom i otkriti njezine skrivene kutke, sjesti na kavu u centru i upiti atmosferu malog grada, zaviriti u okolne vinograde i uživati u čaši vina s pogledom na brežuljke, ili jednostavno odabrati laganu šetnju prirodom koja opušta i puni energijom. Ljubitelji dobre hrane mogu potražiti lokalne specijalitete, dok će oni željni aktivnog odmora pronaći brojne staze za bicikliranje i planinarenje. Sve što treba za savršen vikend, zelenilo, mir i gostoljubivi domaćini, u Jaski je uvijek na dohvat ruke.
Sadržaj je nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Jastrebarskog i pripremljen je u skladu s najvišim profesionalnim standardima Putnog Kofera.
ISTRAŽIVANJE
Kvizovi
LJEPOTA DOSTUPNA SVIMA
NEODOLJIVI ŠARM
Kvizovi
Netaknuti kutak Malte
IZLET U PRIRODU
IZLET BEZ AUTA? MOŽE!
DOBRE VIJESTI
ISTRAŽIVANJE
DOBRE VIJESTI
MIRIŠE NA ZIMU
NAGRAĐENA AUTENTIČNOST
Povratak nostalgije na tračnice
KONTROVERZNE MJERE
KOMENTAR
NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE
OVO SE NE PROPUŠTA!