Povoljno i komotno: vlakom od Ljubljane do Beograda preko Zagreba već u proljeće 2022.

Beograd, Zagreb i Ljubljana od proljeća povezani vlakom
piše Lucija Biondić

Nakon višegodišnje pauze, ovog ćemo se proljeća ponovno voziti vlakom od Ljubljane preko Zagreba do Beograda. Sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu stiže vijest kako je u planu obnavljanje trase Beograd – Šid – Vinkovci – Zagreb – Dobava – Ljubljana na kojoj bi vlakovi prometovali tri do četiri puta tjedno, uz noćnu liniju koja odgovara poslovim ljudima.

CIJENA KARTE U JEDNOM SMJERU BIT ĆE OKO 20 EURA, ODNOSNO 150 KUNA

Iako se trentno radi o pilot-liniji, želja je svih uključenih u projekt da ona postane stalna. U europskom željezničkom redu vožnje trasa već postoji, samo je treba ponovno aktivirati. Uz odgovarajuću željezničku infrastrukturu i interes putnika koji postoje, potrebno je poboljšati tehničko stanje pruge od Rume do Šida kako bi brzina vlaka bila veća, a vrijeme potrebno za putovanje – kraće.

Ideja o povezivanju Beograda i Ljubljane vlakom preko Zagreba mogla bi se realizirati već u prvom kvartalu 2022. godine. Kasnije bi se ista trasa trebala produžiti od Ljubljanje do Villacha te do Zuricha – vjerojatno u 2023. godini, ako sve bude išlo po planu.

Najsretnije pleme na svijetu: svakih 6 godina mijenjaju imena, ne znaju za vrijeme i sporazumijevaju se zviždanjem

PUTOVANJE VLAKOM JE UGODNO, POVOLJNO I DOBRO ZA OKOLIŠ

Činjenica je da je putovanje vlakom mnogim putnicima ugodnije, nego vožnja autobusima ili automobilima, nerijetko je i povoljnije, a velika prednost je i što je sa strane brige o okolišu daleko prihvatljivije od zrakoplova i cestovnog prometa jer vlakovi ostavljaju manji ugljični otisak.

Već se sad više od 20 posto gradskog i međugradskog prometa u Njemačkoj odvija vlakovima, a europski plan je da do 2050. godine 55 posto europskog prometa bude željeznički. Zbog toga će u realizaciju projekta vlakom od Ljubljane do Beograda preko Zagreba uz zemlje na trasi biti uključeni i europski instituti koji se bave prometom.

PODIJELI: