Što kažete na ručak u sobama starim 1200 godina? Ovaj restoran u Salzburgu na istoj lokaciji poslužuje hranu od 803. godine!

Restoran St. Peter u Salzburgu
Fotografije: stpeter.at
piše Putni Kofer

Raskošan ulaz, široki hodnici, kameni zidovi, elegantni okrugli stolovi pod izrezbarenim lukovima i ukrašenim svodom… Dobrodošli u najstariji restoran na svijetu, dobrodošli u salzburški St. Peter’s Stiftskulinarium! U Austriji, u rodnom gradu Wolfganga Amadeusa Mozarta nalazi se ugostiteljski objekt utemeljen davne 803. godine. Iako nije cijelo to vrijeme radio, pa mu je izmakla titula za najduži rad jednog restorana u kontinuitetu, sigurno je da se na tom mjestu već početkom 9. stoljeća pripremala i posluživala hrana i piće. Nalazi se u srcu Salzburga, u samostanskom kompleksu benediktinske nadbiskupije Svetog Petra. Lokal se 803. godine prvi put spominje kao „vinski podrum”, a u 11. stoljeću trgovina vinom jača i St. Peter postaje sve zaposleniji. Vinski podrum se proširivao, taverna nadograđivala, a s vremenom je tu otvoren i hotel. Renovacija starih podruma počela je početkom 20. stoljeća i sobe su postepeno prilagođavane zahtjevima modernog vremena.

Živahni otok čarobne prirode i divne arhitekture, do kojeg iz Zagreba stižete za manje od dva i pol sata, mjesto je s najbistrijim morem na Sredozemlju

U NJEMU SU JELI KRALJEVI, KARDINALI, ALI I CLINT EASTWOOD

Kroz povijest su ga posjećivali brojni kardinali, kraljevi, uglednici, a u novije doba i poznate osobe poput Clinta Eastwooda i Billa Clintona. Danas, nakon više od tisućljeća, to je elegantni restoran s odličnom kuhinjom koji prilikom posjeta Salzburgu ne propuštaju posjetiti hedonisti iz svih krajeva svijeta.

View this post on Instagram

A post shared by St. Peter Stiftskulinarium (@stpeter_stiftskulinarium)

Osim što se zatvarao za vrijeme ratova i nepogoda, neki mu ne priznaju titulu najstarijeg restorana jer nije od prvog dana prihvaćao novac za hranu. U početku je, naime, uglavnom posluživao hodočasnike, koji su zauzvrat ostajali pomoći u samostanu. Međutim, neovisno o razmjeni novca, posluživao je hranu, nije mijenjao lokaciju 1200 godina i nalazi se na istom mjestu, u jednoj od najstarijih zgrada u Salzburgu pa se većina ipak slaže da je riječ o najstarijem ugostiteljskom objektu u Europi, a moguće i u svijetu.

Slikoviti, kameni gradić na obroncima planine spaja povijest, prirodu i duhovnost, a ima i najviše besplatnih turističkih atrakcija u Europi

IMA 11 ODVOJENIH SOBA, „NAJMLAĐA“ JE STARA TEK 400 GODINA

Restoran ima 11 odvojenih soba sa stolovima, od kojih je „najnovija” ona iz 17. stoljeća. Dvije najstarije „uklesane” su u kamene stijene ispod tvrđave Hohensalzburg koja dominira panoramom grada. Restoran štuje, ali i nadograđuje austrijsku kulinarsku tradiciju. Svaki tjedan organizira večeri s Mozartovom glazbom, s kostimima i receptima iz vremena svog najslavnijeg sugrađanina.

Prema izvještajima novinara i blogera koji su ga posjetili, hrana, interijer i cijeli koncept su fantastični. Gost može odabrati želi li objedovati u formalnijem i tradicionalnijem dijelu restorana, ili onom koji se više poigrava s modernom, internacionalnom i mediteranskom kuhinjom. Gdje god odabrali stol, možete normalno obići druge prostorije i diviti se zidovima koji čuvaju 1200 godina tajni i intriga. Da vlasnici ozbiljno shvaćaju gastronomiju pokazuju i preporuke Michelina, Gaul&Millau, Falstaffa i drugih međunarodnih izbora najboljih restorana.

View this post on Instagram

A post shared by St. Peter Stiftskulinarium (@stpeter_stiftskulinarium)

GLAVNA JELA STOJE OD 150 KUNA NAVIŠE, HIT JE BEČKI OD JANJEĆEG MESA

U restoranu se održavaju i vjenčanja i različite proslave, a termin za objed svakako treba rezervirati. Srećom, nije teško dobiti mjesto jer je uistinu prostran i stolova je puno. Na službenoj stranici se može vidjeli i dio jelovnika. U tradicionalnom dijelu restorana, koji se zove „AchtHundert&Drai“ (što znači 803 i označava godinu osnutka), glavna jela stoje već od 20 eura, koliko košta primjerice porcija rižota, bečka šnicla od janjećeg mesa s krumpirima stoji 27 eura, za juhu treba izdvojiti 6,90 eura, za manju salatu 7 i pol eura, a najskuplja jela na meniju su ona od black agnus govedine.

Moderniji dio restorana, koji se zove „Peter“, nešto je skuplji, no i ovdje se mogu naći glavna jela za 22 eura, a najskuplje glavno jelo stoji 46 eura. Za iznimno popularne Mozartove večeri uz glazbu uvijek ponude posebne menije u više sljedova.

PODIJELI ČLANAK