Čovječanstvo u potrazi za Bogom: religiozni pokreti koji su zaprepastili i zaintrigirali svijet

Religiozni pokreti koji su zaprepastili i zaintrigirali svijet
piše Lara Žučko

Kao što znanost i tehnologija svakim danom sve više napreduju, tako smo i kao vrsta postali znatiželjniji i otvoreniji prema novim oblicima spiritualnosti i religioznosti. New age filozofija i oživljavanje drevnih vjerovanja svoju popularnost duguju rastućoj ljudskoj potrebi za pronalaženjem unutarnjeg mira i tišine te želji za pripadanjem zajednici istomišljenika. Ipak, postoje individue i organizacije koje često odu korak predaleko te u novim religijskim pokretima vide priliku za zaradu i samopromociju. Bilo da se radi o snalažljivim karizmaticima koji svojom retorikom i dobro osmišljenom pričom privlače ranjivu masu ljudi ili je pak riječ o novim pokretima koji oživljavaju drevna vjerovanja u neraskidivu povezanost čovjeka i prirode, unazad nekoliko desetljeća njihov broj raste. Jedni su šokirali svijet, drugi zaintrigirali, no religiozni pokreti u svijetu igraju sve važniju ulogu na političkoj, društvenoj i osobnoj razini.

RAJNEESHPURAM – RASKOŠ POD KRINKOM SKROMNOSTI I PROSVJETLJENJA

Utopijsku zajednicu Rajneeshpuram, koja je nastala sedamdesetih godina u Indiji, osnovao je Bhagwan Shree Rajneesh, poznatiji kao Osho, jedan od najkontroverznijih karizmatika i mistika današnjice. Njegova zajednica počiva na ideji da svaka osoba može pronaći put do prosvjetljenja i to pozitivnim afirmacijama, meditacijom i oslobađanjem od ega. Ipak, ono što nije išlo uz bok takvim nematerijalnim životnim principima jest činjenica da je Osho posjedovao čak 93 Rolls Royce automobila, poticao sljedbenike na masovne seksualne eskapade i živio u raskoši koja je bila sve, samo ne skromna.

Zajednica Rajneeshpuram se ranih 80-ih godina preselila u SAD, u ruralni predio Oregona, a od tog trenutka se piše njihova kontroverzna povijest. Od bioterorizma i trovanja hrane u lokalnom restoranu, sukoba s domaćim stanovništvom pa sve do regrutiranja tisuće beskućnika u svrhu izglasavanje većine na izborima 1984. godine u Wasco Countyju, Oshova zajednica je počela prelaziti sve granice dobrodošlice.

Godinu dana nakon vrhunca uzastopnih skandala 1985. godine, Osho i njegovi suradnici su napustili Rajneeshpuram u Oregonu. Neobični mistik je na kraju obnovio Pune ašram gdje je 1990. godine umro, a danas je poznat kao OSHO Međunarodni resort za meditaciju kojim upravljaju preostali sljedbenici i pripadnici njegove filozofije.

CHILDREN OF GOD – ŠIRENJE SVETE RIJEČI U CARSTVU POROKA

U šezdesetim godinama prošlog stoljeća, u jeku hipi revolucije, bivši svećenik David Berg je regrutirao mlade ljude koji su napustili svoje poslove i živote te se pridružili njegovoj crkvi. Zajednica Children of God brojala je preko 15.000 sljedbenika diljem svijeta, a među njima su bili i brojne poznate osobe iz SAD-a.

Povijesni razvoj turizma: Čovjek je od samih početaka svoje povijesti putovao i selio

Njihova temeljna vjerovanja su bila svojevrsna kombinacija kršćanstva i filozofije seksualnih sloboda, uz neizostavan element mnogih tadašnjih alternativnih pokreta – očekivanje apokalipse. Takvi postulati su utjecali na životni stil koji je odbacivao stvaranje dugoročnih planova pa tako i školovanja djece. Berg je među svojim sljedbenicima najviše poticao koncept otvorenih seksualnih veza, što je bio mamac za privlačenje novih članova.

Do kraja osamdesetih godina se pokazalo kako su u ovoj zajednici bili česti slučajevi seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece te valova spolno prenosivih bolesti. Nakon smrti osnivača i populističkog kršćanskog gurua Davida Berga 1994. godine, njegova je žena nastavila voditi zajednicu pod imenom The Family International. Danas se smatraju svetim ratnicima koji se bore protiv zla u svijetu i za spasenje duše čovječanstva.

Češki Tramping: Pokret zbog kojeg su mladi svoje poslove mijenjali za život u divljini

BRANCH DAVIDIANS – TRAGIČAN KRAJ SAMOPROZVANOG MESIJE

Nakon što je izopćen iz Crkve adventista sedmoga dana, David Koresh je osnovao religijsku zajednicu Branch Davidians koja je 1993. doživjela tragičan kraj u požaru u teksaškom gradu Waco. Naime, prema tzv. doktrini Nove svjetlosti, Koresh je tvrdio da je mesija na Zemlji, a propovijedao je o neizbježnoj apokalipsi i propasti čovječanstva. Za svoje sljedbenice je govorio da su njegove spiritualne žene, od kojih su mnoge bile maloljetne.

Pripremajući se za sudnji dan radio je zalihe vatrenog oružja, dok je zajednica istovremeno postala svjesna kako Koresh seksualno iskorištava i zlostavlja djecu. Ipak, sljedbenici su odlučili zažmiriti na jedno oko jer su vjerovali da je Koresh bio kanal putem kojeg im se obraćao sam Bog.

Nakon što se proširila priča o ogromnim količinama oružja na crkvenom posjedu, američke su vlasti nakon čak 51 dana pokušavanja izvođenja racije uspjele prodrijeti na njihov posjed. Nesretnim okolnostima izbio je požar i odnio 80 života, uključujući dvadesetoro djece i samog vođu Davida Koresha. Iako je područje na kojem su djelovali ostalo pusto, uništeno i prazno, mnogi i danas posjećuju ovo nesretno mjesto, a zajednica Davidiansa je i dalje aktivna u Teksasu.

FUNDAMENTALISTIČKA CRKVA ISUSA KRISTA SVETACA POSLJEDNJIH DANA – OTPADNICI MORMONSKE CRKVE

Iako je još u 19. stoljeću donesena odluka o napuštanju poligamije među većinom Mormona, jedan se dio te vjerske zajednice u Utahu oglušio na donesena pravila i odvojio se kao samostalan ogranak u javnosti poznat kao Fundamentalistička crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana. Ovi buntovni sljedbenici nekadašnje mormonske crkve danas žive po cijelome svijetu i SAD-u, poštujući specifična pravila svoje vjerske organizacije.

Njihov je život posvećen služenju Bogu i božjem poslaniku, odnosno vjerskom vođi od kojih je najpoznatiji Warren Jeffs i to zato što je optužen za višestruka silovanja 2007. godine. Prema njihovim učenjima, samo vođa zajednice smije sklapati brakove i formirati obitelji, a kažnjava se sve one koji samoinicijativno odlučuju o svojem braku i broju žena.

Uz ovakvo poimanje braka te igranje sa životima žena i muškaraca, ne čudi činjenica da je ova zajednica poznata i po svojoj netrpeljivosti prema drugim rasama, seksualnim manjinama, generalnim različitostima i državnom poretku. Usprkos zastarjelim vrijednostima koje i dalje inkorporiraju u svoj svakodnevni život i kaznenim progonima vođa, ona i danas broji velik broj članova.

BAHA’I – NAJBRŽE RASTUĆA MODERNA RELIGIJA KOJA INZISTIRA NA SLOBODAMA I JEDNAKOSTI

Bahaizam je jedan od najbrže rastućih religijski pokreta u svijetu, a nastao je još sredinom 19. stoljeća u Iraku. Mīrzā ḤosaynʿAlī Nūrī, poznat kao BahāʾAllāh po kojemu je pokret i dobio ime, osnovao je ovu zajednicu propovijedajući dolazak Božjih poslanika čija je misija obnoviti drevna vjerovanja koja će ujediniti svijet. Premda je utemeljen u islamu, bahaizam inzistira na poštivanju svih svjetskih religija, budući da su sve one u svojoj biti jednake.

Danas je to moderna i nezavisna religija koja počiva na uspostavljanju harmonije, jedinstva čovječanstva i približavanja Bogu. Osim toga, ovaj se moderni religijski pravac oslanja na povezivanje znanosti i spiritualnosti, micanje predrasuda i rodnih stereotipa te borbi protiv svih oblika diskriminacije. Među sljedbenicima ne postoje razlike niti bilo kakav oblik hijerarhije, budući da se okupljaju u demokratski uređenim zajednicama u koje su svi dobrodošli.

Zbog svoje otvorenosti i pozitivnog stava prema životu i slobodnom prakticiranju vjere u svrhu uspostavljanja svjetske harmonije, bahaizam danas broji više od sedam milijuna pripadnika diljem svijeta. Za razliku od nekolicine alternativnih religijskih pokreta koji su kroz povijest šokirali svijet, bahaizam je jedan od onih koji je svojim miroljubivim i slobodnim načinom života zaintrigirao mnoge znatiželjnike te one koji su u potrazi za duševnim mirom.

SANTERÍA – MISTIČAN RELIGIJSKI POKRET KOJI PREPOZNAJE BOŽANSKO U SVAKOME

Santería svoje korijene vuče iz afričke tradicije koja se dalje razvijala na Kubi, a kasnije se proširila na područje Karipskog otočja, Latinske Amerike, SAD-a i Europe. Neopaganski elementi, motivi žrtvovanja, inicijacije i poticanje razvijanja vidovnjaštva, samo su neki od aspekata ovog tradicijski i kulturološki zanimljivog religijskog pokreta. Budući da se često prakticira u privatnosti doma i ne postoji jedna centralna organizacija, teško je odrediti točan broj, ali procjenjuje se kako ima više desetaka milijuna sljedbenika diljem svijeta.

Osnovao ju je Allen Kardec, francuski učitelj koji je živio početkom 19. stoljeća, a vjerovao je da su sva bića međusobno povezane duše te da je naša prava bit duhovne, a ne materijalne prirode. Sljedbenici ove zanimljive religije vjeruju u jednog boga koji je stvorio čitav univerzum, dok su za svijet bili zadužena niža božanska bića, tzv. Oriše. Kako bi ih dozvali i povezali se s vrhovnom Dušom, sljedbenici pjevaju molitve i tako komuniciraju s duhovnim svijetom, dok sve rituale i ceremonije izvode svećenici.

Glavna misija svih pripadnika zajednice Santería jest živjeti na najbolji mogući način i to tako da uviđamo svoje greške te dajemo sve od sebe da ih ispravimo i ne ponavljamo. Ono što možda najbolje opisuje temeljno vjerovanje ove zajednice jest to da svaki čovjek može biti najbolja verzija sebe te tako mijenjati i oblikovati energiju koja ga okružuje.

PODIJELI: