Proljetno osvajanje Amerike: kako izgleda najboljih tjedan dana u životu mladih Amerikanaca

Spring break u Americi
piše Lara Žučko

Proljetni odmor u američkom stilu dobro je poznat fenomen koji predstavlja vrhunac fakultetskog iskustva mladih Amerikanaca, a trend intenzivnog tulumarenja prije kraja školske godine proširio se i na druge zemlje u svijetu. Ipak, Spring Break groznica još uvijek kraljuje kontinentom Sjeverne Amerike te je postala simbol moderne američke mladeži. Premda neki izabiru mirnije lokacije i opuštajuće aranžmane za obilježavanje ovog velikog životnog perioda, velik dio studenata odlazi u tople krajeve gdje su zabava i tulumi do zore na stalnom repertoaru. U nastavku donosimo priču o tome kako izgleda Spring break u Americi, tulum koji traje nekoliko dana i kojeg većina mladih pamti cijeli svoj život.

SPRING BREAK U AMERICI: TJEDAN EGZIBICIONIZMA I INTENZIVNOG TULUMARENJA

Mnogi od nas su odrastali uz filmove s kraja devedesetih i početka dvijetisućitih godina u kojima smo pratili hrabre brucoše koji se pripremaju za Spring Break, najboljih tjedan dana u njihovim životima. Bilo da su okupirali ljetnikovce svojih bogatih roditelja na Floridi ili su planirali razuzdanu avanturu na obalama Meksika, ti su glavni junaci prilično vjerna slika i prilika današnje američke mladeži koja proljetne praznike provodi u istom stilu. Spring Break je ono vrijeme u godini kada se marljivi studenti mogu opustiti i napuniti baterije prije početka posljednjeg semestra u akademskoj godini koji često zna biti izuzetno stresan.

Neki će se opuštati u lijepim resortima egzotičnih zemalja ili u rodnom gradu s cijelom obitelji na okupu, a neki će se zaputiti u krajeve u kojima se majice nose samo onda kada se održava tzv. „wet t-shirt contest“ i gdje party scena nikada ne spava. Kad osvane jutro mnogi od njih će onesviješteni ležati na plaži, neki će na ulici voditi nimalo trijezne rasprave, a ostali će i dalje plesati uz poznate hitove elektro glazbe. Spring Break je tjedan egzibicionizma i intenzivnog tulumarenja u kojem ne postoje granice pa nas ne čude statistički podaci koji kažu da jedan student u prosjeku potroši oko 1.100 dolara u jednom tjednu, a taj je iznos veći od prosječnog mjesečnog izdatka za hranu četveročlane američke obitelji.

Tko su tajlandski ladyboysi i kako su Amerikanci doprinijeli njihovoj svjetskoj popularnosti

SVE JE ZAPOČELO IZGRADNJOM PRVOG OLIMPIJSKOG BAZENA NA FLORIDI

Spring Break kakav danas znamo postoji već desetljećima, a sve je započelo davne 1928. godine kada se izgradio prvi olimpijski bazen u Fort Lauderdaleu, na Floridi. Poznata kao savezna država sunca u Americi, Florida je tada postala omiljeno studentsko odredište gdje su mladi Amerikanci dolazili kako bi uživali u morskim radostima, zabavama na bazenima i pozamašnoj količini alkohola. Ipak, kao službeni početak Spring Break groznice navode se tridesete godine prošlog stoljeća kada je trener plivanja s Colgate Universityja odlučio odvesti svoju plivačku ekipu na proljetni trening na Floridu te tako pokrenuo trend među kolegama koji su i svoje ekipe masovno odvodili na bazene u Fort Lauderdale.

Oko 1960. godine lokalni su moćnici i vlasnici privatnih kompanija masovno iskorištavali ovaj studentski trend nudeći jeftine aranžmane koji su obavezno uključivali točenje alkohola u neograničenim količinama za samo dolar ili dva. Ipak, kako je do 1985. godine čak 370.000 studenata provodilo proljetne praznike u Fort Lauderdaleu sve je teže bilo kontrolirati razuzdanu masu pijanih studenata, štoviše, njihovo je promiskuitetno i kaotično ponašanje rezultiralo uličnim nemirima i tisućama uhićenih studenata godišnje. Upravo zato su lokalne vlasti odlučile zabraniti konzumiranje alkohola na javnim površinama i plažama, a studentima su jasno i glasno dali do znanja da više nisu dobrodošli u grad.

Život u poliandriji: društvo u kojem žena ima više zakonitih supruga i u kojem muškarac nikada nije šef

Međutim, gašenje omiljene studentske lokacije na Floridi nije zaustavilo mlade u proljetnom iživljavanju budući da su se počela otvarati nova mjesta i alternativne lokacije koje su i danas najpopularnije Spring Break destinacije.

OMILJENE SPRING BREAK DESTINACIJE GARANTIRAJU CJELODNEVNU ZABAVU I PRISTUPAČNE CIJENE

Nakon što su nesretni studenti poljubili gradska vrata Fort Lauderdalea, mnogi od njih su proljetno utočište pronašli u drugim mjestima sunčane Floride, Texasu i Meksiku. Kao najpopularnija Spring Break destinacija, Panama City na Floridi svake godine ugosti oko 370.000 mladih, a slijede ju South Padre Island sa 150.000 i Cancun sa 100.00 studenata. Omiljene studentske destinacije nalaze se u toplim krajevima koji su raj za cjelodnevno kupanje, ljenčarenje i večernje tulumarenje.

Skupljaju izmet, love štakore, nose leševe... Šokantni životi nedodirljivih pripadnika najniže indijske kaste

U Cancunu u Meksiku postoji pregršt all-inclusive resorta na pješčanoj obali mora, a pristupačne cijene aranžmana odgovaraju svakom studentskom džepu. Slična ponuda dočekat će studente u Texasu, točnije u drugoj najpopularnijoj destinaciji u obalnom gradiću South Padre Island,  gdje su klubovi otvoreni 24 sata dnevno, a tko želi može se upustiti i u potragu za dupinima. Florida je i dalje vrlo česta postaja u proljetnom osvajanju Amerike, posebice Panama City, ali i Key West koji je ponudu proširio na nacionalne parkove, muzeje i morske avanture. 

U blizini se nalazi još jedna popularna destinacija, Daytona Beach, koja je poznata po izdavanju „zlatne putovnice“ koja svojim vlasnicima omogućuje ulazak u sve ekskluzivne klubove i kafiće, a u nekima od njih će moći besplatno uživati u alkoholnim pićima. Ljubitelji karipskog štiha i tople klime uglavnom odlaze u Punta Canu koja unutar hotelskog kompleksa od čak 24.000 soba nudi sve zabavne sadržaje koje možete zamisliti. Studenti koji posjete ovu karipsku destinaciju neće morati napustiti zidine hotela kako bi partijali, igrali odbojku na pijesku ili se opuštali u wellness utočištima.

ALTERNATIVNI PROGRAMI ZA STUDENTE KOJI VIŠE CIJENE ISKUSTVO NEGO DESTINACIJU

Habitat for Humanity je 1989. godine postala prva organizacija koja je počela nuditi alternativno Spring Break iskustvo onim studentima koji žele provesti mirniji proljetni odmor upuštajući se u društveno korisne avanture. Mnogi od programa uključuju aktivnosti poput gradnje željezničkih puteva, zagovaranja politike podizanja svijesti o HIV-u te ostale volonterske aktivnosti. Neki od njihovih programa su osmišljeni tako da se studenti prijave i tek koji dan prije odlaska saznaju kamo idu i što će točno raditi za vrijeme Spring Breaka. Za ove studente je, kako kažu, važnije iskustvo nego destinacija.

PODIJELI: