Pariz Bliskog Istoka: upoznajte ljepote grada koji je ujedinio kršćane i muslimane

Bejrut Pariz Bliskog Istoka
piše Lara Žučko

Bejrut je jedan od najmodernijih gradova na Bliskom Istoku koji osvaja srca posjetitelja svojom kozmopolitskom atmosferom, impozantnim građevinama te neodoljivim arapskim delicijama. Glavni je i najveći grad države Libanon koja je, usprkos ratnim sukobima susjednih zemalja, jedna od sigurnijih zona arapske regije. Unazad nekoliko godina Bejrut je postao jedna od najpopularnijih turističkih destinacija upravo zbog svoje kulturne raznolikosti i izuzetno ljubaznog domaćeg stanovništva koje će rado pomoći svakom turistu u nevolji. Ovaj je grad zbog svoje burne prošlosti u konstantnom procesu revitalizacije koja je odigrala važnu ulogu u očuvanju njegove kulturne baštine. U nastavku priče upoznajte Bejrut – Pariz Bliskog Istoka!

GLAVNI GRAD LIBANONA, ZEMLJE RELIGIJSKE I KULTURNE RAZNOLIKOSTI

Bejrut se nalazi u svojevrsnoj neutralnoj zoni koja uspijeva ostati duhom daleko od ratnih sukoba svojih geografskih susjeda udaljenih svega sto kilometara. Na svakom koraku može se primijetiti detalj koji upućuje na nevjerojatnu raznolikost, što se posebice vidi u samom centru grada gdje se nalazi džamija te maronitska, grkokatolička i pravoslavna katedrala. To je odraz čitave libanonske kulture koja je poznata upravo po svojoj religijskoj heterogenosti, na koju upućuje čak 18 službenih religija. Zanimljiv je i podatak da je 1943. godine donesen Nacionalni pakt kojim je dogovoreno da, u svrhu mira i zajedništva, predsjednik države mora biti maronit (katolik koji prakticira istočne liturgijske obrede), premijer sunitski musliman, a zamjenici premijera i predsjednika parlamenta moraju biti grkokatolici.

STARA GRADSKA JEZGRA: SUSRET POVIJESTI I MODERNOG ŽIVOTA

Stara gradska jezgra središte je događanja i života u Bejrutu. Poznata ulica Hamra dom je mnoštvu trgovina, lijepo uređenih restorana, kafića i galerija, a većina arheoloških, religijskih i povijesnih lokaliteta smjestili su se u donjem dijelu grada. Tamo su neke od nezaobilaznih stanica rimske kupelji, Abdel Kader palača, a jedna od najvećih zanimljivosti svakako je Holiday Inn Monument, odnosno zgrada hotela koja danas služi kao podsjetnik na građanski rat u Libanonu.

Indijansko pleme koje odolijeva civilizaciji: stanovnici najizoliranijeg sela na svijetu zabranili su dolazak turistima

ANTIČKE GRAĐEVINE ŽIVE U ZAŠTIĆENIM LJEPOTAMA BEJRUTA

Jedan od najvažnijih povijesnih i kulturnih spomenika ovog grada svakako je stari križarski dvorac Byblos, smješten u istoimenom feničkom gradu na obali sredozemnog mora koji je dio UNESCO-ve svjetske baštine, a naseljen je više od sedam tisuća godina. Na visokom brdu u blizini nalazi se i Notre-Dame du Liban, moderna maronitska crkva i kip Djevice Marije. Još jedan podsjetnik na povijest staru više tisuća godina jest i Baalbek, grad poznat po ostacima rimskih ruševina.

Stoljetna prisutnost kršćanske tradicije ogleda se u svetoj dolini Qadisha u kojoj drevne kršćanske monaške zajednice žive i danas. Zahvaljujući svojem izvanrednom kulturnom značaju, ova je dolina također uvrštena na UNESCO-v popis svjetske baštine, a oduzima dah svojom prirodnom ljepotom i duhom prošlosti. Prirodna turistička atrakcija te jedan od možebitno najprepoznatljivijih motiva Bejruta definitivno su Golublje stijene koje vire iz mora, a nastale su micanjem tla u prahistorijsko doba. One se nalaze pored bejrutske promenade Corniche koja se proteže skoro 5 kilometara uz obalu.

NOĆNI ŽIVOT GRADA KOJI RIJETKO KAD SPAVA

Oni koji bi radije preskočili večeru u restoranu i zaputili se u provod pod okriljem bejrutske noći zasigurno se neće razočarati klupskom scenom grada koji, kao i njegovi stanovnici, živi za izlaske. Jedno od najpoznatijih mjesta koje okuplja poznate svjetske i bliskoistočne glazbenike jest Music Hall, a prostor je prepoznatljiv po svojem baršunastom interijeru. Osim Music Halla, pravi ljubitelji kvalitetnog partija uputit će se u The Garten, klub koji je svake večeri domaćin poznatim DJ-evima iz cijelog svijeta. No, ako želite uživati u nevjerojatnom pogledu na grad ispijajući vrhunske koktele na luksuzno uređenoj terasi, onda nemojte propustiti provod u Irisu, baru koji radi samo sezonski i time cijelom iskustvu daje dodatnu notu ekskluzivnosti.

Božanstven spoj slikovitog krajolika i smaragdne rijeke: dolina Soče baš nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Bez obzira na jako važnu ulogu religije u svakodnevnom životu stanovnika, alkohol je dozvoljen i pije se u svim ugostiteljskim objektima. Ipak, uz genijalne klubove i nezaboravan noćni provod, Bejrut je poznat i po specijalitetima arapske kuhinje koja obogaćuju jelovnike stotine restorana.

GASTRONOMIJA U BEJRUTU: KADA BLISKI ISTOK KOKETIRA SA SREDOZEMLJEM

Hrana u Bejrutu je pretežno arapska, ali s mediteranskim utjecajima, te je bazirana na povrću, janjetini, ovčetini i mnoštvu začina. Svi ljubitelji falafela, hummusa i baba ganousha naći će se u osobnom raju okusa, a za doručak će uživati u ‘manakishu‘, kruščiću nalik pizzi, začinjenom zaatarom. Za ručak se najčešće jede meza uz salatu od peršina, rajčice, luka, mente i bulgura, tzv. ‘tabbouleh’. Kao glavno jelo preporučuje se ‘makanek’, kobasica od janjećeg ili goveđeg mesa te sirova janjeća jetrica i libanonska inačica tatarskog bifteka zvana ‘kibbeh nayyeh’. Ipak, oni koji nisu skloni isprobavanju autohtonih specijaliteta, bit će zadovoljni ponudom fast foodova u kojima se poslužuju zapadnjački specijaliteti.

SREDIŠTE ARAPSKE REGIJE MEDITERANSKOG ŠARMA

Bejrut je idealna destinacija za sve one koji uživaju u spoju arapske tradicije i mediteranskog šarma, a taj se neodoljivi spoj ogleda u svakom djeliću kulture, povijesti i svakodnevnog života ovog libanonskog grada. Zahvaljujući obnovi nakon povijesnih razaranja i očuvanju kulturnog naslijeđa, Bejrut je i dalje glavno središte arapske regije koje opravdava svoju poziciju na samom vrhu najpoželjnijih destinacija u svijetu.

Grad maslina, murala, povijesti i neodoljivog šarma: evo zašto biste svakako trebali posjetiti Vodnjan

PODIJELI: