Najpoznatiji svjetski park ima ključnu ulogu u svakodnevnom životu njujorškog stanovništva

Najpoznatiji svjetski park Central park
piše Putni Kofer

Central Park u New Yorku jedan je od najpoznatiji parkova na svijetu, a godišnje ga posjeti preko 20 milijuna ljudi. Posjetitelji ga vole zbog idilične slikovitosti, a stanovnici svjetske metropole ga koriste za rekreaciju i odmak od gradske vreve. Naime, ulicama Manhattana svakodnevno vozi nekoliko desetaka tisuća taksija i osobnih automobila koji, osim velikih gužvi, stvaraju buku i oblak iznad grada.

Na kojem se jadranskom otoku nalazi jezero slanije od mora? Dio je zaštićenog prirodnog područja i savršeno je za kupanje

Ovo bajkovito mjesto otvoreno je za javnost još od davne 1857. godine, no sigurno još uvijek postoje zanimljive priče i informacije koje bi vas mogle iznenaditi.

PARK JE VEĆI OD VATIKANA I MONAKA

U prvoj polovici 19. stoljeća, u doba kada je ubrzan proces urbanizacije Manhattana, pjesnik William Cullen Bryant i hortikulturist Andrew Jackson Downing zatražili su izgradnju novog, velikog parka na otoku. Njihovi stavovi su stekli široku potporu među građanima New Yorka te je tadašnje državno zakonodavstvo otkupilo čestice zemlje u vrijednosti 5.000.000 američkih dolara.

Tijekom izgradnje parka koja je uslijedila, posađeno je oko 5.000.000 stabala drveća i grmlja, a današnja površina parka iznosi 340 hektara. Time je ova najpoznatija zelena gradska oaza danas veća od grada Vatikana i države Monako.

Koji je primorski gradić prije 250 godina bio najveći u Hrvatskoj? Imao je više stanovnika od Zagreba, Rijeke i Varaždina

CENTRAL PARK: ZELENA PLUĆA NEW YORKA

Park je dom slikovitim brežuljcima, livadama i klizalištima, a sadrži i tridesetak igrališta za odrasle i djecu, nekoliko prirodnih jezera i ribnjaka, staze za šetnju, jahačke staze, dva klizališta, fontane i muzeje. Omogućeno je iznajmljivanje bicikala, čamaca i gondola, a u parku se može vidjeti preko 200 vrsta ptica i nekoliko životinjskih vrsta koje su tamo otkrivene. Tu je i zoološki vrt u kojem možete razgledavati preko 100 vrsta životinja iz različitih tropskih i polarnih krajeva. Prema tome, jasno je zašto je park posebno važan za životinje koje u gradu gotovo nemaju prirodni životni prostor.

Central Park je prvi javni park izgrađen u SAD-u i s pravom ga danas nazivaju ‘pluća New Yorka’. Prema pisanju američkih medija, radi se o jednom od mjesta koje stanovnici tog grada najčešće posjećuju. Brojne scene iz filmova i TV emisija snimljene su upravo ovdje tijekom godina, a ako vam se neka od lokacija na fotografijama čini poznatom, nije slučajno. Radi se o najpoznatijoj zelenoj gradskoj oazi na svijetu.

PODIJELI ČLANAK