Kao na filmskom setu: Zaplovimo Vltavom i uživajmo u zavičaju nezaboravnog Bedřicha Smetane

Češki Krumlov
piše Putni Kofer

Ako u životu tražite malo filmske romantike, ne tražite dalje jer današnje virtualno putovanje vodi nas u Češki Krumlov. Mnogi europski gradovi kriju prave romantične kutke, a jedan od takvih zasigurno je Krumlov, najromantičnije povijesno mjesto u južnoj Češkoj koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Malen, ali očaravajuće lijep, ovaj grad u Češkoj nalazi se pod zaštitom UNESCO-a, a šetnjom kroz centar grada osjećat ćete se kao na nekom starom filmskom setu. Svaka kućica savršeno se uklapa u povijesno okruženje, dok panoramom grada dominira spektakularan dvorac koji leži na bajkovitoj rijeci Vltavi.

LJUBAV PREMA ZAVIČAJU I DOMOVINI

Upravo je rijeka Vltava inspirirala autore nekih od najljepših svjetskih simfonija pa je tako proslavljeni češki kompozitor Bedrich Smetana skladao Vltavu, iz uzvišene ljubavi prema svom zavičaju i domovini.

Badija: čarobni otočić u blizini Korčule na kojem jeleni jedu ljudima iz ruke

Stanovnici Krumlova reći će vam da zvuk rijeke Vltavena na njih djeluje umirujuće i blagotvorno, a da dvorac u centru grada izaziva jednu posebnu emociju divljenja te ih odvodi u tajanstvenu prošlost. Dvorac se svojom veličinom nalazi na drugome mjestu u kategoriji čeških dvoraca, a povijesno se prvi puta spominje 1253. godine u vlasništvu obitelji Vitak.

MALI PRAG

Romantična povijesna jezgra sačuvala je izgled od prije nekoliko stoljeća, a zbog karakterističnih crvenih krovova i povijesne jezgre grada koja odiše uvjerljivošću i autentičnošću, Krumlov često nazivaju i malim Pragom.

Ovaj grad sa svega petnaestak tisuća stanovnika jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih europskih gradova te je danas vrlo posjećena turistička destinacija. Barokno kazalište u dvorcu, vrtovi u stilu rokokoa, mostovi i slikovite ulice učinit će vaš romantičan bijeg baš onakvim kakvim ste ga zamišljali.

David protiv Golijata: bajkovitu njemačku prijestolnicu veganstva i ekologije pokušava zaustaviti McDonald's

U potpisu, dragulj rijeke Vltave.

Kad se priroda zaigra: nestvarno lijepa i izuzetno neobična mjesta koja ćete odmah poželjeti posjetiti
PODIJELI: