Misteriozna iskrivljena šuma zbunjuje biologe i znanstvenike: puna je grbavih, a potpuno zdravih stabala u obliku slova “J”

Foto: Shutterstock
piše Martina Hrupić

Misterij koja golica ljudsku znatiželju ponekad se pojavi na mjestima na kojima to uopće ne bismo očekivali. Primjerice, na vrlo dobro istraženom i utabanom europskom kontinentu, na sjeverozapadu Poljske, kod malog gradića Gryfino. Ta misterija zove se „Crooked forest“, u prijevodu, „Iskrivljena šuma“. Pojam je to dobro poznat internetu. Mnogi su već, naime, pokušali dokučiti što se točno dogodilo u tom neobičnom dijelu poljske prirode. Zasad definitivno potvrđenog objašnjenja nema. Dakle, ako ćete se ikada tamo naći, osim svježim šumskim zrakom, definitivno ćete biti okruženi i upitnicima.

Najniži jadranski otočić slikovita je oaza mira bez buke i automobila, a ponosi se bogatom tradicijom ronjenja i izrade spužvi

ISKRIVLJENI BOROVI RASTU NA POVRŠINI OD DVA HEKTARA

Iskrivljena šuma, u originalu Krzywy Las, ime je koji se odnosi na područje šume u okolici Gryfina u kojem rastu stabla vrlo neobičnih oblika. Iako se redovito spominje njih 400, sve više izvora navodi kako je taj broj mnogo manji, i kako iskrivljenih stabala ima najviše 100-njak. Lokalna šumarija navodno spominje svega 80 borova. Debla spomenutih stabala imaju vrlo specifičan oblik, onaj slova ‘J’. Zakrivljenja, i to gotovo pod 90 stupnjeva, nastaju na visini od 10 do 50 centimetara od samog tla. Isto tako, sva su zakrivljena u istom smjeru, u smjeru sjevera, dakle cijeli prizor izgleda vrlo ‘uredno’.

Sva su stabla isto tako i zdrava, odnosno iskrivljenje im nimalo ne smeta u njihovu životu. Spomenuta šumarija također navodi kako su ta stabla vjerojatno bila zasađena između 1930. i 1945. godine te nagađaju da su u vrijeme sadnje imala od sedam od 10 godina. Iskrivljeni borovi rastu na površini od oko dva hektara, a neki od njih dosežu visinu i oko 15 metara. Iskrivljenja su ponekad ‘visoka’ do tri metra, nakon čega deblo ponovno postaje ravno i uzdiže se prema nebu.

NACISTIČKI TENKOVI PREŠLI PREKO MLADIH STABALA?

Objašnjenja o tome što se točno dogodilo stablima variraju od onih najjednostavnijih, a koje se, kako to često biva, smatra i najvjerojatnijima, do poprilično fantastičnih. Jedna od vrlo popularnih teorija je ona o nacističkim tenkovima. Naime, Iskrivljena šuma udaljena je oko 30 kilometara od Szczecina, koji je u doba sadnje stabala bio pod nacističkom kontrolom. Zagovornici te teorije tvrde kako su za zakrivljenost njihovih debla krivi nacistički tenkovi. Oni su, navodno, prolazili tim područjem i prešli preko mladog drveća. No, to je objašnjenje, tvrde kritičari te teorije, na tankom štapu. Oštećenje na stablima bilo bi mnogo veće u tom slučaju, smatraju, kao i sam broj zakrivljenih stabala.

Koji grad ima najviše muzeja na svijetu? Da ih sve razgledate trebali bi hodati mjesecima, a čuva i neka od najpoznatijih umjetničkih djela

VELIKE KOLIČINE SNIJEGA, GRAVITACIJA, IZVANZEMALJCI…

Druga popularna teorija je ona o ogromnim količinama snijega koji je svojedobno prekrio mladice borova i tako ih iskrivio, što ne bi bila tako neobična pojava. Tu su još i nagađanja o iznimno jakoj gravitaciji koja je navodno zabilježena na tom području, a spominju se čak i izvanzemaljci. No, većina ipak smatra kako je najvjerojatnije objašnjenje ono najjednostavnije te da je neobičan izgled šume zapravo posljedica propalog poslovnog pothvata.

MANIPULIRALI STABLIMA KAKO BI OD NJIH IZRAĐIVALI NAMJEŠTAJ?

Oblikovanje drveća je uobičajena poljoprivredna praksa, tvrde zagovornici te teorije. Drveće se iskrivljuje s ciljem da se od njega izradi namještaj, instrumenti, brodovi, a mladicama stabala je lako ‘upravljati’ i manipulirati. Poslovna ideja koja je dovela do ove poljske zakrivljene šume navodno je propala zbog rata i invazije. Prema toj teoriji, iako ona nikada do kraja nije potvrđena, stabla su zasađena između 1925. i 1928. godine, s ciljem izrade namještaja te su bila namjerno savijena kada im je bilo 10 godina. Oni koji su ih savili kako bi se njima s vremenom ekonomski okoristili naposljetku su ih napustili 1939. godine, nakon početka Drugog svjetskog rata.

PODIJELI ČLANAK