Kompleks sa stotinjak monumentalnih, ukrašenih grobnica, starih više od 2000 godina, nevjerojatno je očuvan jer se vjerovalo da je uklet

Foto: Shutterstock
piše Martina Hrupić

Svi manje više znaju za nevjerojatnu Petru u Jordanu, godišnje je posjeti oko milijun ljudi, no jeste li čuli za Hegru? Ili Mada’in Salih, odnosno Al-Hijr? Riječ je o ‘Petrinom srodniku’, ali iz Saudijske Arabije koji se tek posljednjih nekoliko godina otvorio za svjetsku javnost. Sam lokalitet još je 2008. godine postao prvi u toj zemlji koji je uvršten na UNESCO-vu listu svjetske baštine, a izgleda doista impozantno. Hegra je iznimno očuvani kompleks može se pohvaliti sa 100-tinjak monumentalnih grobnica, od kojih su 94 ukrašene.

Slikoviti povijesni most iz 14. stoljeća preživio je ratove, poplave i požare: vrvi životom i malim trgovinama i jedan je od najljepših simbola Toskane

DRUGI NAJVEĆI GRAD INTRIGANTNIH NABATEJACA

Ovaj arheološki lokalitet predstavlja ostatke drvenog grada Nabatejaca, i to najveću količinu arheoloških ostataka nakon onih u Petri. Petra se, naime, može pohvaliti sa 600 grobnica, no neke od njih nisu navodno toliko očuvane kao ove u Hegri. Bio je to njihov najjužniji grad, ali i drugi najveći grad nakon Petre. Na lokalitetu, koji se nalazi u široj okolici također intrigantnog grada Al-‘Ula i od njega je udaljeno 20 kilometara, mogu se pronaći i tragovi utjecaja Rimskog carstva.

HEGRU SU NEKAD SMATRALI UKLETIM MJESTOM

Lokalitet se spominje i u Kur’anu, navodi se na Wikipediji, u to u kontekstu naselja plemena Thamud, čije je pripadnike Alah kaznio potresom i udarima munja zbog idolopoklonstva. Mjesto je stoga postalo omraženo, smatralo ga se ukletim, a ta je reputacija predstavljala prepreku u razvijaju lokaliteta kao atrakcije za turiste. Sama država arheološko nalazište zaštitila je još 1972. godine.

HEGRU KRASE IZNIMNO DOBRO OČUVANI SPOMENICI I

Mjesto je nevjerojatno očuvano, i to zbog nekoliko razloga. Jedno su vjerovanja koja smo upravo spomenuli, drugo je sušna klima te činjenica da lokalitet, kroz povijest, više nije bio naseljavan. Zahvaljujući svojoj impozantnosti, Hegra je čak dobila nadimak ‘prijestolnica spomenika’ među 4000 drugih arheoloških nalazišta u Saudijskoj Arabiji.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Histozy (@histozy)

NABATEJCI SU BILI VJEŠTI U ISKORIŠTAVANJU VODE

U tamošnjim grobnicama, današnjoj nekropoli koja je davno bio grad na ruti karavana u kojem su se susretali utjecaji različitih civilizacija, bili su sahranjivani pripadnici nabatejske elite. One su vrlo značajne i po, općenito govoreći, rijetkim nabatejskim natpisima. Cijeli kompleks je dokaz i njihova graditeljskog umijeća u smislu iskorištavanja vode. Vidljivi su ostaci kanala i bunara koje su pravili, a grobnice datiraju iz razdoblja prvog stoljeća pr. Kr. pa do 100. godine.

NAJVIŠA GROBNICA VISOKA JE DVADESETAK METARA

Jedna od najvećih skupina grobnica na lokalitetu naziva se Jabal Al Banat i broji njih ukupno 29, isklesanih u stijenama. No, sudeći prema fotografijama, kao ‘zaštitno lice’ arheološkog nalazišta nameće se tamošnja najveća, ali ne i dovršena te od ostatka kompleksa izdvojena, grobnica po imenu Qasr al-Farid, koji se naziva i ‘Usamljeni dvorac’. Ta je grobnica visoka čak 20-ak metara.

MISTERIOZNI NABATEJCI INTRIGIRAJU ZNANOST I JAVNOST

Narod Nabatejci inače i dan danas predstavljaju zagonetku. Riječ je o pustinjskim nomadima koji su postali vrlo dobri trgovci te su kontrolirali trgovačke putove koji su prolazili kroz Jordan i Saudijsku Arabiju. Na vrhuncu su bili od 4. st. pr. Kr. pa sve do 100. godine, no onda su ‘nestali’ pod Rimskim carstvom. Njihova ostavština bila je skoro pa zaboravljena sve do 1812. godine, kad je Petra iznova ‘otkrivena’, a pomami za njihovom ostavštinom kumovao je i film ‘Indiana Jones i posljednji križarski pohod’ iz 1989. godine.

PODIJELI ČLANAK