Čudesna priroda u srcu Baranje: zaplovite ljepotama Kopačkog rita u čijim će prostranstvima svatko ostaviti djelić svoga srca

Izlet u Kopački rit
piše Putni Kofer

Jeste li ikada htjeli zaploviti moćnom Amazonom, otići na safari u neki od nacionalnih parkova u Africi, promatrati ptice selice u zemljama južne Europe i Mediterana ili pak upoznati bavarske dvorce koji se kriju duboko u zelenim šumama? Svi smo! No jeste li znali da sve to možete pronaći na istoku Hrvatske, u jednom od najljepših parkova prirode u Europi? Kopački rit svojom ljepotom podsjeća na neke od najljepših prirodnih atrakcija u svijetu, a svojim posjetiteljima nudi baš sve – od zapanjujuće prirode, tajnovitog dvorca, brojnih aktivnosti i hrane koja će zadovoljiti svačiji ukus. Nakon duge i hladne zime te kišovitog proljeća, pravo je vrijeme da krenete na izlet u Kopački rit, močvarno carstvo Baranje u čijim će prostranstvima svatko ostaviti djelić svoga srca!

Nevjerojatna "planina koja vrije" aktivni je vulkan s tri jezera koja mijenjaju boju, a uz nju su vezane brojne narodne legende i vjerovanja

UPOZNAJTE NEVJEROJATAN FENOMEN PRIRODE UZ TEMATSKE TURE BRODOM ILI ČAMCEM

Udaljen svega 15 kilometara od centra grada Osijeka smjestio se jedan od najvećih i najzanimljivijih izvornih očuvanih močvarnih prostora Europe – Kopački rit. Već na samom ulasku u park iskusit ćete zov divljine, a osjećaj da se nalazite u srcu Amazone ili pak u nekom od afričkih nacionalnih parkova pratit će vas cijelim putem. Šetnju započnite dva i pol kilometra dugom stazom Bijelog lopoča i izaberite jednu od tura brodom ili čamcem koje nude gostoljubivi domaćini na pristaništu jezera Veliki Sakadaš.

Vožnjom kroz Posebni zoološki rezervat, čuvari prirode će vam ispričati priču o nevjerojatnom svijetu baranjske močvare, koja je dom više od 300 različitih vrsta ptica, ali i sisavcima poput jelena, srne, divlje svinje, divlje mačke, vidre, dabra, jazavca…

SLIKOVITA IGRA VODE I ŠAŠA

Glavnu riječ ovdje vode rijeke Dunav i Drava stvarajući neobičan i atraktivan izgled parka te se cijeli sustav prirode prilagođava upravo njima. U zimskim mjesecima močvarno područje Kopačkog rita naraste i po nekoliko metara, u proljeće se snijeg topi s Alpa i obje rijeke nabujaju, no bez obzira u kojem dijelu godine ga posjetili, slikovita igra vode i šaša kroz djevičansku prirodu učinit će vaš boravak nezaboravnim. I dok orao štekavac ponosno leti mašući svojim glomaznim krilima, ne zaboravite uživati u zvukovima prirode i stotinama vrsta ptica. Toliko je relaksirajuća da čovjek poželi da to nikad ne prestane.

Do jedne od najljepših i najlakših staza na Sljemenu možete stići i tramvajem, duga je, ali strmih uspona gotovo da nema

Ako ste pak zaljubljenik u životinje i od djetinjstva maštate o bliskom susretu s jelenima, navijte budilicu i odaberite jutarnju turu slušanja rike gospodara šuma koji u zoru glasno izražavaju svoju ljubav i stvaraju simfoniju od tisuću prekrasnih nota. Poznati baranjski koncert koji odjekuje nadaleko jedna je od najatraktivnijih tura u rujnu i listopadu, a mnogi će se složiti kako nema ljepšeg prizora u Kopačkom ritu od onoga kada u zalazeće sunce iz obližnje šume iskoči zaigrani jelen prepun snage i samopouzdanja.

SAZNAJ VIŠE: Promatranje ptica u Baranji

PUSTARA, DVORAC I NEKADAŠNJI DOM KULTURE MEĐU STOLJETNIM STABLIMA TIKVEŠKIH ŠUMA

Kad bi stoljetna stabla tikveških šuma mogla govoriti, tko zna što bi nam ispričala o ovom prekrasnom krajobrazu kojeg su kroz povijest posjećivali poznati plemići i veliki državnici. Možda bi se pisale bajke ili ljubavni romani, no u današnje vrijeme urbanizacije i betonizacije, ovaj mali komadićak raja prava je oaza za sve one željnih zelenog svijeta neopisivih ljepota i zaraznog mira. Habsburgovaci i Karađorđevići, a onda i državnici poput Josipa Broza Tita uživali su u blagodatima prirode Kopačkog rita koji je poznat i po kompleksu dvoraca Tikveš. Iako posjet dvorcu trenutno nije moguć jer je u tijeku njegova obnova, riječ je o impresivnoj aristokratskoj meki skrivenoj usred baranjskih šuma, na kojoj bi zavidjeli i čuveni bavarski dvorci.

U neposrednoj blizini pronaći ćete i rijetke žive primjere pustara, nekadašnjih naselja koja su svoje zlatno dobra proživjela u prošlom stoljeću. Formirane još u 19. stoljeću u doba Austro-Ugarske, pustare su bile mjesta puna života i rada te su služile ponajprije za smještaj radnika na okolnim veleposjedima. Od sedamdesetih godina 20. stoljeća propadaju, a u sjevernom dijelu Kopačkog rita možete pronaći njihove ostatke, kao i mistična skladišta, radionice za popravak, telefonske centrale i zgradu nekadašnjeg Doma kulture.

Pustara Tikveš nekada je brojala preko 150 stanovnika, a danas je dom nekolicini njih koji su odlučili život provesti u miru i tišini baranjskog polja. Uz pokojeg ribara kojeg ćete susresti dok automobilom lagano klizite po usko asfaltiranoj cesti, ne zaboravite stišati glazbu, otvoriti širom prozore i uživati u jedinstvenoj igri Majke prirode koja je formirala zeleno carstvo prirode.

ODMOR OD JAHANJA, BICIKLIRANJA I PJEŠAČENJA POTRAŽITE U SEOSKIM DOMAĆINSTVIMA KOJA NUDE TRADICIONALNA BARANJSKA JELA

Mistični svijet flore i faune jednako će vas oduševiti bilo da ga upoznajete iz brodova prigodnih imena “Labud” i “Vidra”, čamca, kanua, sa sedla, ili to činite vozeći se biciklom i šetajući. Za one željne aktivnog odmora, u Parku postoje mnoštvo aktivnosti koje će vas ispuniti nevjerojatnom količinom pozitivne energije. Za potpuno uživanje u čarima života u prirodi, prenoćiti možete i u nekom od brojnih lovačkih domova.

Nakon što umor počne prevladavati, okrjepu potražite u obiteljskom gospodarstvu Didin konak. Uklopljeno u staru arhitekturu ovoga kraja, predivno imanje uređeno je u rustikalnom stilu, s vinskim podrumom i plastenikom za uzgoj vlastitog povrća.

Čips od šarana sa salatom od krumpira jedno je od najpoznatijih specijaliteta restorana, a na meniju se nalaze i delicije po kojima je Baranja postala prepoznatljiva: čobanac, gulaš od divljači, fiš paprikaš, smuđ, šaran… I sve to uz onaj osnovni sastojak u svim jelima, a to je priprema hrane s ljubavlju.

SAZNAJ VIŠE: Tradicionalna baranjska kuhinja

MISTIČNA LJEPOTA KOPAČKOG RITA ZBOG KOJE SE NEĆETE HTJETI VRATITI U STVARNOST

Dan je pri kraju, glava je prazna, stres svakodnevice daleko, a civilizacija ponovo kuca pred vratima. S osmijehom na licu ulazimo u vozilo i upijamo posljednje sunčeve zrake koje se prelijevaju preko nepreglednih, zlatnih ravnica. Uz zvukove baranjske simfonije napuštamo Park – sretni, zahvalni i ispunjeni. I da, Kopački rit je zaista mjesto za sve one koji su u potrazi za ‘anti-stres’ terapijom. Vole ga izletnici, ljubitelji prirode, gurmani, vrijeme je da i vi otkrijete jedno od najskrivenijih blaga svijeta na sjeveroistoku Hrvatske koje trebamo čuvati!

PODIJELI ČLANAK