Čudesna priroda u srcu Baranje: zaplovite ljepotama Kopačkog rita u čijim će prostranstvima svatko ostaviti djelić svoga srca

Izlet u Kopački rit
piše Putni Kofer

Jeste li ikada htjeli zaploviti moćnom Amazonom, otići na safari u neki od nacionalnih parkova u Africi, promatrati ptice selice u zemljama južne Europe i Mediterana ili pak upoznati bavarske dvorce koji se kriju duboko u zelenim šumama? Svi smo! No jeste li znali da sve to možete pronaći na istoku Hrvatske, u jednom od najljepših parkova prirode u Europi? Kopački rit svojom ljepotom podsjeća na neke od najljepših prirodnih atrakcija u svijetu, a svojim posjetiteljima nudi baš sve – od zapanjujuće prirode, tajnovitog dvorca, brojnih aktivnosti i hrane koja će zadovoljiti svačiji ukus. Nakon duge i hladne zime te kišovitog proljeća, pravo je vrijeme da krenete na izlet u Kopački rit, močvarno carstvo Baranje u čijim će prostranstvima svatko ostaviti djelić svoga srca!

UPOZNAJTE NEVJEROJATAN FENOMEN PRIRODE UZ TEMATSKE TURE BRODOM ILI ČAMCEM

Udaljen svega 15 kilometara od centra grada Osijeka smjestio se jedan od najvećih i najzanimljivijih izvornih očuvanih močvarnih prostora Europe – Kopački rit. Već na samom ulasku u park iskusit ćete zov divljine, a osjećaj da se nalazite u srcu Amazone ili pak u nekom od afričkih nacionalnih parkova pratit će vas cijelim putem. Šetnju započnite dva i pol kilometra dugom stazom Bijelog lopoča i izaberite jednu od tura brodom ili čamcem koje nude gostoljubivi domaćini na pristaništu jezera Veliki Sakadaš.

Vožnjom kroz Posebni zoološki rezervat, čuvari prirode će vam ispričati priču o nevjerojatnom svijetu baranjske močvare, koja je dom više od 300 različitih vrsta ptica, ali i sisavcima poput jelena, srne, divlje svinje, divlje mačke, vidre, dabra, jazavca…

Ljepota Toskane je neupitna u svako doba godine, no u proljeće sva posebnost dolazi do izražaja. Ovih 6 gradova morate posjetiti

SLIKOVITA IGRA VODE I ŠAŠA

Glavnu riječ ovdje vode rijeke Dunav i Drava stvarajući neobičan i atraktivan izgled parka te se cijeli sustav prirode prilagođava upravo njima. U zimskim mjesecima močvarno područje Kopačkog rita naraste i po nekoliko metara, u proljeće se snijeg topi s Alpa i obje rijeke nabujaju, no bez obzira u kojem dijelu godine ga posjetili, slikovita igra vode i šaša kroz djevičansku prirodu učinit će vaš boravak nezaboravnim. I dok orao štekavac ponosno leti mašući svojim glomaznim krilima, ne zaboravite uživati u zvukovima prirode i stotinama vrsta ptica. Toliko je relaksirajuća da čovjek poželi da to nikad ne prestane.

Ako ste pak zaljubljenik u životinje i od djetinjstva maštate o bliskom susretu s jelenima, navijte budilicu i odaberite jutarnju turu slušanja rike gospodara šuma koji u zoru glasno izražavaju svoju ljubav i stvaraju simfoniju od tisuću prekrasnih nota. Poznati baranjski koncert koji odjekuje nadaleko jedna je od najatraktivnijih tura u rujnu i listopadu, a mnogi će se složiti kako nema ljepšeg prizora u Kopačkom ritu od onoga kada u zalazeće sunce iz obližnje šume iskoči zaigrani jelen prepun snage i samopouzdanja.

SAZNAJ VIŠE: Promatranje ptica u Baranji

Zašto je glavni grad Njemačke gotovo 30 godina bio podijeljen betonskom barijerom i bodljikavom žicom

PUSTARA, DVORAC I NEKADAŠNJI DOM KULTURE MEĐU STOLJETNIM STABLIMA TIKVEŠKIH ŠUMA

Kad bi stoljetna stabla tikveških šuma mogla govoriti, tko zna što bi nam ispričala o ovom prekrasnom krajobrazu kojeg su kroz povijest posjećivali poznati plemići i veliki državnici. Možda bi se pisale bajke ili ljubavni romani, no u današnje vrijeme urbanizacije i betonizacije, ovaj mali komadićak raja prava je oaza za sve one željnih zelenog svijeta neopisivih ljepota i zaraznog mira. Habsburgovaci i Karađorđevići, a onda i državnici poput Josipa Broza Tita uživali su u blagodatima prirode Kopačkog rita koji je poznat i po kompleksu dvoraca Tikveš. Iako posjet dvorcu trenutno nije moguć jer je u tijeku njegova obnova, riječ je o impresivnoj aristokratskoj meki skrivenoj usred baranjskih šuma, na kojoj bi zavidjeli i čuveni bavarski dvorci.

U neposrednoj blizini pronaći ćete i rijetke žive primjere pustara, nekadašnjih naselja koja su svoje zlatno dobra proživjela u prošlom stoljeću. Formirane još u 19. stoljeću u doba Austro-Ugarske, pustare su bile mjesta puna života i rada te su služile ponajprije za smještaj radnika na okolnim veleposjedima. Od sedamdesetih godina 20. stoljeća propadaju, a u sjevernom dijelu Kopačkog rita možete pronaći njihove ostatke, kao i mistična skladišta, radionice za popravak, telefonske centrale i zgradu nekadašnjeg Doma kulture.

Pustara Tikveš nekada je brojala preko 150 stanovnika, a danas je dom nekolicini njih koji su odlučili život provesti u miru i tišini baranjskog polja. Uz pokojeg ribara kojeg ćete susresti dok automobilom lagano klizite po usko asfaltiranoj cesti, ne zaboravite stišati glazbu, otvoriti širom prozore i uživati u jedinstvenoj igri Majke prirode koja je formirala zeleno carstvo prirode.

ODMOR OD JAHANJA, BICIKLIRANJA I PJEŠAČENJA POTRAŽITE U SEOSKIM DOMAĆINSTVIMA KOJA NUDE TRADICIONALNA BARANJSKA JELA

Mistični svijet flore i faune jednako će vas oduševiti bilo da ga upoznajete iz brodova prigodnih imena “Labud” i “Vidra”, čamca, kanua, sa sedla, ili to činite vozeći se biciklom i šetajući. Za one željne aktivnog odmora, u Parku postoje mnoštvo aktivnosti koje će vas ispuniti nevjerojatnom količinom pozitivne energije. Za potpuno uživanje u čarima života u prirodi, prenoćiti možete i u nekom od brojnih lovačkih domova.

Nakon što umor počne prevladavati, okrjepu potražite u obiteljskom gospodarstvu Didin konak. Uklopljeno u staru arhitekturu ovoga kraja, predivno imanje uređeno je u rustikalnom stilu, s vinskim podrumom i plastenikom za uzgoj vlastitog povrća.

Čips od šarana sa salatom od krumpira jedno je od najpoznatijih specijaliteta restorana, a na meniju se nalaze i delicije po kojima je Baranja postala prepoznatljiva: čobanac, gulaš od divljači, fiš paprikaš, smuđ, šaran… I sve to uz onaj osnovni sastojak u svim jelima, a to je priprema hrane s ljubavlju.

SAZNAJ VIŠE: Tradicionalna baranjska kuhinja

MISTIČNA LJEPOTA KOPAČKOG RITA ZBOG KOJE SE NEĆETE HTJETI VRATITI U STVARNOST

Dan je pri kraju, glava je prazna, stres svakodnevice daleko, a civilizacija ponovo kuca pred vratima. S osmijehom na licu ulazimo u vozilo i upijamo posljednje sunčeve zrake koje se prelijevaju preko nepreglednih, zlatnih ravnica. Uz zvukove baranjske simfonije napuštamo Park – sretni, zahvalni i ispunjeni. I da, Kopački rit je zaista mjesto za sve one koji su u potrazi za ‘anti-stres’ terapijom. Vole ga izletnici, ljubitelji prirode, gurmani, vrijeme je da i vi otkrijete jedno od najskrivenijih blaga svijeta na sjeveroistoku Hrvatske koje trebamo čuvati!

PODIJELI: