Zašto je Kip slobode zelen, a kruna ima baš sedam šiljaka? Ovih 9 stvari možda niste znali o slavnoj znamenitosti New Yorka

Kip slobode: zanimljivosti o najpopularnijoj atrakciji New Yorka
piše Putni Kofer

U listopadu 2021. obilježena je 135 godišnjica službenog otvaranja spomenika koji je simbol New Yorka – Kipa slobode. Posjetiteljima Velike Jabuke on je jedna od nezaobilaznih znamenitosti – prije pandemije posjećivalo ga je više od četiri milijuna ljudi godišnje. Kip je 1886. bio dar Sjedinjenim Američkim Državama od Francuske, a njegovo je puno ime “Sloboda koja prosvjetljuje svijet” (na engleskom Liberty Enlightening the World). Otok na kojem se nalazi nekad se zvao Bedloe, no 1956. ime mu je promijenjeno u Sloboda (Liberty Island). Kip slobode krije brojne zanimljivosti: evo još nekoliko manje poznatih činjenica koje možda niste znali!

Za skupljanje kestena u šumama morate imati posebnu dozvolu! Evo kako ju izvaditi, koliko košta i što sve uključuje

PREDSTAVLJA RIMSKU BOŽICU – I IMA JAKO VELIKE CIPELE

Ženska figura u ogrtaču predstavlja rimsku božicu Libertas koja se u Rimskom carstvu štovala kao zaštitnica slobode. U rukama drži baklju i ploču na kojoj je ugraviran datum donošenja Američke deklaracije neovisnosti, 4. srpnja 1776. Od podnožja do vrha kip je visok 93 metra, a teži 225 tona. Gospođa sloboda, izračunali su stručnjaci, nosi broj cipela 3,800, a obujam struka joj je 10,5 metara.

SEDAM ŠILJAKA KAO UNIVERZALNI KONCEPT SLOBODE

Da bi došli do krune na vrhu kipa, posjetitelji se moraju popeti uz 354 stepenice. U kruni je 25 velikih prozora, a sedam šiljaka na vrhu simbolizira sedam oceana i sedam kontinenata, čime se željelo naglasiti univerzalni koncept slobode koji ne poznaje granice, nacionalnosti, rase ni vjere.

KRALJEŽNICU JE IZRADIO AUTOR EIFFELOVA TORNJA

Ideja za kip potekla je od Edouarda de Laboulayea, a dizajnirao ga je Frederic-Auguste Bartholdi. Laboulaye je predložio da Francuska spomenik pokloni SAD-u kao proslavu pobjede sjevernjaka u Američkom građanskom ratu i ukidanja ropstva. Nadao se pritom da će dar inspirirati i same Francuze da se bore za svoju vlastitu demokraciju – u to je vrijeme zemlja još bila monarhija.

Doživite ljepote Slovenije u magičnim jesenskim bojama! Ova jedinstvena čuda prirode u susjednoj zemlji ne smijete propustiti

Zanimljivo je i da je autor Eiffelovog tornja Gustave Eiffel imao svoje prste u spomeniku, odnosno u njegovoj “kralježnici”  – autor je četiri željezna metalna stupa koja podupiru okvir. Samo lice navodno je oblikovano prema licu kiparove majke Charlotte. Za oblikovanje cijelog spomenika je korišteno 300 različitih vrsta čekića.

ZELENA PATINA I ZLATNI PLAMEN BAKLJE

Spomenik ima željeznu konstrukciju i bakreni premaz, koji je tijekom vremena zbog oksidacije pozelenio. Iako je naizgled to znak oštećenja, zelena patina zapravo štiti kip od daljnjeg propadanja. Bakrena baklja 1984. godine je zamijenjena novom, ovaj put premazanom 24-karatnim zlatom.

DIO IZGRADNJE PLATILI SU GRAĐANI-DONATORI

U trenutku otvaranja spomenik je bio najviša željezna konstrukcija ikad izgrađena. Trošak su podijelili Francuzi i Amerikanci, a više od 100 tisuća dolara prikupljeno je od donora. Većina donatora sudjelovala je u ukupno prikupljenoj sumi s iznosom manjim od jednog dolara! Kip slobode 1984. je uvršten na UNESCO-ov popis zaštićene svjetske baštine.

EPIZODNA, ALI VAŽNA ULOGA U FILMOVIMA

Najpoznatija atrakcija New Yorka ima važnu ulogu u brojnim filmovima i djelima moderne umjetnosti. Vjerojatno jedno od najpoznatijih pojavljivanja na velikom ekranu je ono u filmu Planet majmuna iz 1968., u sceni u kojoj ga vidimo srušenog i do pola ukopanog u pijesak. Kip slobode uništen je i u poznatim filovima Dan neovisnosti (1996.) i Dan poslije sutra (2004.). Andy Warhol naslikao je Kip slobode kao dio svoje Pop Art serije u šezdesetim godinama prošlog stoljeća. Slika danas vrijedi oko 35 milijuna dolara.

NAJSLAVNIJI SVJETIONIK NA SVIJETU

Kip je 16 godina imao ulogu svjetionika, od 1886. do 1902. godine, a bacao je svjetlost do udaljenosti od gotovo 40 kilometara. Od trenutka kad je kip izgrađen pogodilo ga je, procjenjuje se, oko 600 munja svake godine. Na fotografiji je to prvi put uspješno zabilježeno tek 2010. Na jakom vjetru, spomenik se može pomaknuti i sedam centimetara, a njegova baklja i do 12. To se događa samo pri udarima vjetra jačima od 80 kilometara na sat.

DVA ZATVARANJA ZBOG SIGURNOSTI

Nakon terorističkih napada 11. rujna 2001., Kip slobode bio je zatvoren iz sigurnosnih razloga. Postolje se otvorilo za javnost 2004. godine, a sam kip 2009., ali uz stroga ograničenja broja posjetitelja koji mogu ići u isto vrijeme do krune. Za vrijeme uragana Sandy 2012. godine znamenitost je ponovo privremeno zatvorena.

PRISTUP JE PRIVATNIM BRODOVIMA ZABRANJEN

Otok Liberty na rijeci Hudson državno je područje savezne države New York, iako se zapravo nalazi bliže New Jerseyu. Pristup otoku je zabranjen privatnim brodovima pa je jedini način za posjetiti otok i Kip slobode prijevoz redovnom trajektnom linijom.

PODIJELI ČLANAK