Fascinantni mirisni labirint lavande koji opušta sva osjetila u središtu krije začinski vrt s desecima vrsta biljaka

Foto: Cherry Point Farm & Market
piše Putni Kofer

Miris lavande ima umirujući učinak, njezina boja opušta, a ta nevjerojatna svestrana biljka ima niz dobrobiti i namjena. Koristi se u kuhanju, za izradu ljekovitih i aromatičnih ulja i tinktura, stavljamo ju u ormar da zaštitimo odjeću od nametnika… Polja lavande omiljena su turistička atrakcija i čest motiv fotografija na društvenim mrežama. Jednu prekrasnu oazu lavande i začinskog bilja pronašli smo u Sjedinjenim Američkim Državama, u Michiganu. Labirint lavande na imanju Cherry Point Farm & Market  kružnog je oblika i šetnja njime zaista je posebno i opuštajuće iskustvo.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

LABIRINT ČINI SPIRALA ISPREPLETENIH GREDICA LAVANDE

Smješten na obiteljskoj farmi koja uzgaja i prodaje voće i povrće, ovaj labirint lavande uređen je geometrijski savršeno, u obliku isprepletenih krugova prepunih mirisnog cvijeća i začina. Kako se navodi na stranicama farme, drevni spiralni uzorak kontinuiranog kruga povijesno je simbol životnog puta, na njemu se ne možete izgubiti kao u labirintima drugih oblika. Na vama je samo da koračate, duboko udišete mirise prirode oko sebe, pročistite misli i uđete u vlastiti zen.

U SREDIŠTU LABIRINTA NALAZI SE MIRISNI ZAČINSKI VRT S DESECIMA VRSTA BILJAKA

Labirint na Cherry Point Farm & Market uređen je posebno za ovu lokaciju. Gredice i zemljani humci omeđuju stazu koja vodi oko kamenog kruga, središta labirinta i cilja šetnje. U središtu se nalazi začinski vrt, 36 gredica ispunjenih desecima biljnih vrsta, a pomalo mediteranski štih, premda tisućama kilometara daleko od Mediterana, središtu labirinta daje zidić od kamena. Začinski vrt unutar labirinta okružuje i drvena konstrukcija, a cijeli je vrt oda prirodi i prirodnim materijalima.

OBITELJSKA PARMA CHERY POINT OTVORENA JE DAVNE 1949. GODINE

Cherry Point je jedna od najstarijih farmi u ovom okrugu, a nalazi se nedaleko od jezera Michigan. Ovo je mjesto izvanredno za poljoprivredu jer se na njemu susreću dovoljno sunca, plodna zemlja i bogatstvo vode. Obiteljska farma otvorena je 1949. godine, a nedugo nakon toga i tržnica voća. Kod njih se može kupiti svježe ubrano voće, probati štrudle s domaćim voćem, šetati labirintom i uživati u bojama, mirisima i okusima voća i začinskog bilja. Obitelj proizvodi i vlastite džemove, keksiće, kolače i krafne po koje putnici tradicionalno dolaze u vožnji ovim krajem. 

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

MEDITATIVNA ŠETNJA I SOČNE ŠTRUDLE OD DOMAĆEG VOĆA

Meditativna, tiha šetnja labirintom lavande, svježe voće i mirisna štrudla, to je recept za uspjeh ove američke obitelji. Obilazak labirinta ne naplaćuju, već je on dostupan svima tijekom radnog vremena farme i tržnice. Ona je otvorena od lipnja do kraja listopada, a labirint je najljepši u srpnju kad lavanda procvjeta i poprimi prekrasnu ljubičastu boju.

PODIJELI ČLANAK