Neodoljivi Varaždin: fascinantni tornjevi, ljupki trgovi i raskošne ulice u nekadašnjem glavnom gradu Hrvatske

Stari grad Varaždin
piše Putni Kofer

Ako svi putevi u poznatoj izreci vode u Rim, onda svi putevi na sjeveru Hrvatske vode do Varaždina, najznačajnijeg grada kontinentalnog dijela Hrvatske prema ekonomskoj i kulturnoj snazi. Zbog svoje bogate barokne arhitekture Varaždin neodoljivo podsjeća na austrijsku prijestolnicu, a vas će oduševiti toplinom ljupkih trgova, raskošnim ulicama, fascinantnim tornjevima i uređenim parkovima.

Ovaj Beč u malom razlikuje se od drugih hrvatskih gradova zbog izuzetne umjetničke i spomeničke baštine koja seže stoljećima unatrag, a zbog njene očuvanosti danas se s pravom naziva mali Beč, barokna prijestolnica Hrvatske, grad glazbe i cvijeća.

LEGENDE O VARAŽDINU – GRAD STRADAO U POŽARU ZBOG JEDNE OBIČNE SVINJE

U doba najvećeg procvata i svoje slavne prošlosti, Varaždin je odlukom Marije Terezije postao glavni grad Hrvatske u kojem su živjeli mnogi umjetnici, plemići, kapetani i vladari. Teško je i zamisliti kako bi grad danas izgledao da ga 1776. godine, deset godina nakon što je ponosno ponio titulu glavnog hrvatskog grada, nije zadesio veliki požar nakon kojeg više ništa nije bilo isto. Grad više nije ispunjavao uvjete da bude glavni grad, a sva vlast je preseljena u obližnji Zagreb koji, sve do danas, nosi titulu metropole.

Ta prelijepa, ranjena Ukrajina: upoznajte atrakcije i znamenitosti kojima se ova zemlja iznimno ponosi

Priča o sjajnoj povijesti Varaždina krije i jednu zanimljivu legendu prema kojoj je grad stradao u požaru zbog jedne obične svinje. Naime, dok je za vrijeme dnevnog odmora gradski kmet uživao u svojoj cigareti, pozvao ga je kolega da zajedno ugase vapno. Mladić je posegnuo za posudom iz koje su se hranile svinje, no to se nije svidjelo jednoj od njih koja je na njega nasrnula. Izmičući se od svinje cigareta je mladiću ispala na tlo i zapalila sijeno, a zbog jakog vjetra vatra se brzo proširila te u potpunosti uništila grad.

JEDNO OD NAJLJEPŠIH GROBLJA U EUROPI

Varaždinsko groblje je poznato kao jedno od najljepših u Europi i cijele godine privlači brojne turiste. Ono nije samo počivalište mrtvih, već izvanredan primjer parkovne arhitekture i spomenik prirode. Za današnji izgled groblja zaslužan je Herman Haller koji je početkom 20. stoljeća započeo s njegovim uređenjem posadivši oko 7.000 stabala čempresa, javora, jasena, crvene bukve, šimšira, magnolija i breza. Inspiraciju je Haller pronašao u francuskom stilu uređenja parkova i vrtova tadašnjih austrijskih i njemačkih gradova.

Danas je Varaždin jedan od najočuvanijih baroknih gradova u ovom dijelu Europe koji, osim povijesne jezgre, Starog grada i brojnih palača, nudi svojim posjetiteljima i čarobne ulične festivale i događanja poput Špancirfesta i Varaždinskih baroknih večeri.

Zimska idila: Predivni europski gradovi koji izgledaju još ljepše pod snijegom

PODIJELI: