Skriveni dragulji: manje poznata mjesta u Španjolskoj koja oduzimaju dah svojom ljepotom

Manje poznata mjesta u Španjolskoj
piše Lara Žučko

Povijesno i kulturno raznolika te mediteranski šarmantna Španjolska skriva mnoge dragulje koji ponekad žive u sjeni većih i popularnijih gradova poput Barcelone, Madrida, Palma de Mallorce i Seville. Živopisna priroda, vrhunska gastronomija i ljubazno stanovništvo garantiraju nezaboravno iskustvo gdje god se našli, bilo u blizini snijegom prekrivenih vrhova Pireneja, pitoresknim mjestašcima ili na pješčanoj obali. Upoznajte manje poznata mjesta u Španjolskoj koja morate posjetiti da biste zaista upoznali tu prekrasnu mediteransku zemlju prepunu boja, neodoljivih mirisa i okusa te pozitivnog duha.

Mistični prirodni fenomen, koji nije rijeka, jezero, potok ni močvara, nerazvikano je carstvo vode, zelenila i životinja na istoku Hrvatske

PUTOVANJE PREDIVNOM ANDALUZIJOM ZAPOČINJEMO U ŠARMANTNOM SETENIL DE LAS BODEGAS

Ovo šarmantno selo nalazi se u provinciji Cadiz, jednoj od osam provincija najljepše španjolske regije Andaluzije. Ono po čemu je Setenil de las Bodegas poznat su tipične bijele kuće koje su sagrađene u stijenama iznad rijeke Trejo. Mještani su u prošlosti tako gradili kuće kako bi izbjegli plaćanje popravaka ili novih krovova što je oduvijek bilo skupo. Setenil de las Bodegas nalazi se samo dvadesetak kilometara od Ronde, još jedne skrivene ljepotice.

Ronda se nalazi u provinciji Malaga, smještenoj na jugu španjolske obale te je jedan od najljepših, ali često previđenih bisera španjolskog turizma. Udaljena nešto više od sat vremena od Malage, idealna je destinacija za jednodnevne izlete, ali i za višednevno uživanje u mediteranskoj klimi i šetnji prekrasnim ulicama. Postoji i legenda koju ćete zasigurno čuti od pričljivih mještana koji će vam reći da su bogovi nekad davno podijelili selo na dva dijela, kako bi se stanovnici prestali svađati. Ipak, nakon puno vremena i susjedskih mirenja izgrađen je most kako bi se nekoć dva posvađana dijela opet ujedinila. Bilo da se radi o romantičnoj legendi ili pak pijanoj štoriji, u svakom slučaju čini ovo mjesto još čarobnijim. 

Carratraca je još jedno mjesto koje obavijaju stare legende i narodne priče, poput one koja kaže da su europski kraljevi putovali u ovaj prekrasni, uspavani gradić kako bi plivali i opuštali se u vrućim izvorima, koji su navodno imali i ljekovita svojstva. Osim toga, na samom rubu grada nalazi se i špilja Ardales koja skriva bogatu povijest i simbole iz razdoblja paleolitika. Bogata povijest Andaluzije vidi se i u uličnim labirintima u Frigiliani te u ostacima srednjovjekovnih gradova i četvrti u kojima su nekada živjeli islamizirani stanovnici sjeverozapadne Afrike, koji su zaposjeli Andaluziju prije više stotina godina.

Cordoba također nosi mnoge tragove prošlosti iz tog razdoblja, što najbolje dokazuje katedrala Mezquita koja je jedna od najvažnijih islamskih građevina u svijetu. Sagrađena je za vrijeme dinastije Umayyad kada se islam širio španjolskim teritorijem, ali nakon rekonkviste pretvorena je u katedralu.

U istoj provinciji nalazi se i Mijas, malo selo velikog šarma koje je prepoznatljivo po starom gradu Mijas cidade velha i kućama s bijelim fasadama s kojih vise tisuće pelargonija.

SEGOVIA – PROVINCIJA ČIJOJ LJEPOTI NIJE MOGAO ODOLJETI NITI WALT DISNEY

Segovia je grad istoimene provincije koja pripada autonomnoj zajednici Castilli y Leónu, a nalazi se na rijeci Eresmi. U Segoviji živi skoro 56.000  stanovnika, a usko središte grada je od 1985. godine na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Samo pola sata vožnje vlakom od Madrida nalazi se ovaj često zanemareni dragulj španjolskih ljepota kojeg je sam Walt Disney davno prepoznao kada je iz poznatog srednjovjekovnog Alcazara crpio inspiraciju za stvaranje Pepeljuginog dvorca.

Srednjovjekovna arhitektura i mistična atmosfera krase i mala mjesta Pedraza i Ayllon. U Pedrazi živi svega petstotinjak stanovnika, a kaže se da je ovo mjestašce najbolje mjesto za jednodnevne izlete u blizini Madrida. Allyon se kao i Pedraza nalazi na 90 minuta od Madrida te odiše srednjovjekovnim duhom koji se posebno osjeti hodajući po kamenim uličicama. 

View this post on Instagram

A post shared by MAR – A UN CLIC DE LA AVENTURA (@clicaventura)

COSTA BRAVA: RIBARSKA MJESTA KOJA ODIŠU MIROM I NESTVARNIM LJEPOTAMA

Španjolska regija Costa Brava nalazi se na sjeveroistoku zemlje u kojoj su zime tople, a ljeta još toplija te je zbog toga idealno mjesto za odmor tijekom cijele godine. Oni koji u ljetnim mjesecima žele pobjeći od gradske gužve u Barceloni i smjestiti se u mirno, idilično ribarsko mjesto, svakako bi se trebali zaputiti u Calella de Palafrugell. Poznato po prekrasnim uvalama i malim intimnim plažama, Calella de Palafrugell ponosno nosi titulu jednog od najljepših mjesta na obali.

Tossa de Mar je također jedan skriveni dragulj španjolske obale koju otkrivaju samo oni koji najviše uživaju u laganom povjetarcu i zvuku valova. Ovo je mjesto nestvarno lijepo zbog svojih zlatnih pješčanih plaža, srednjovjekovnog dvorca i prekrasnog ribarskog okruženja.

Ako zaista želite otkriti najljepše od Španjolske, Tossa de Mar vas zasigurno neće razočarati, kao niti mala mjestašca koja smo ovom prilikom zajedno otkrili. Mediteranska klima, dvorci na zelenim brežuljcima, šarene ulice i pješčane plaže čine Španjolsku idealnom turističkom destinacijom tijekom cijele godine!

PODIJELI ČLANAK