Čarobni gradovi u Francuskoj zbog kojih ćete odmah htjeti otputovati u Zemlju ljubavi

najljepši Gradovi u Francuskoj
piše Putni Kofer

Jedna od najvećih svjetskih modnih ikona i slavna britanska glumica Audrey Hepburn jednom je prilikom izjavila kako je Pariz uvijek dobra ideja. Poznati citat kojeg je izrekla davne 1954. godine u filmu ‘Sabrina’ živi i dan danas, a ono što mu možemo dodati je samo jedno – Pariz i cijela Francuska su uvijek dobra ideja! Zemlja ljubavi, slavnih umjetnika, zapanjujućih prirodnih i kulturno-povijesnih ljepota, zemlja u koju se lako zaljubiti na prvi pogled. Neovisno o dobu godine, ovi čarobni gradovi u Francuskoj oduševit će gotovo svakog putnika!

Ove nerazvikane i neobične atrakcije u Istri potpuno će vas oduševiti: od tragova dinosaura, kosog tornja i pijane pruge do slapa koji inspirira pjesnike

BORDEAUX – SVJETSKA PRIJESTOLNICA VINA

Bordeaux je glavni grad jedne od najboljih svjetskih regija za proizvodnju vina – Akvitanije. Prve vinograde u ovoj francuskoj regiji prvi su posadili Rimljani prije nekoliko tisuća godina. Danas se u okolici grada nalazi čak 14 tisuća proizvođača vina pa otprilike možete zamisliti koliko je ovaj grad važan za proizvodnju vina te zašto ga zovu svjetskom vinskom prijestolnicom.

Osim što je poznat u svijetu po svojim vrhunskim vinima, Bordeaux je nadaleko čuven i zbog arhitekture koja je ostala nepromijenjena posljednjih 200 godina. Do nedavno je nosio nadimak ‘Uspavana ljepotica’, ali danas je on sve samo ne uspavan grad. Grad danas odiše poviješću te se u njemu nalazi veliki broj zaštićenih starih zgrada koje se nalaze na popisu zaštićene svjetske baštine.

LYON – TREĆI NAJVEĆI FRANCUSKI GRAD, POZNATO GASTRONOMSKO ODREDIŠTE

Što se tiče turizma u Francuskoj, Pariz u potpunosti dominira naslovima i komunikacijskim prostorom. Pariz je šarmantan i čaroban, ali to ne znači da druge francuske gradove treba zanemariti! U ušću gdje se spajaju dvije rijeke, rijeka Rhona i Saona smjestio se Lyon, treći najveći i jedan od najljepših gradova u Francuskoj. Poznatiji kao grad svile i izvrsne gastronomske ponude, ovaj grad će vas oduševiti bogatom kulturom i različitim arhitektonskim stilovima gradnje.

Ovaj je grad doslovno "sakrio" autobusnu liniju od turista jer ju zbog gužvi lokalci nisu mogli koristiti! Samo je nestala s Google karata…

Stari dio grada smatra se jednim od najbolje očuvanih starih gradova u Europi. Posebno je zanimljiv podatak kako je deset posto površine stare gradske jezgre pod zaštitom UNESCO-a. Grad je to koji je kroz povijesti uspješno razvio industriju svile, što je dovelo do toga da bogate trgovačke obitelji iz cijele Europe naseljavaju grad. Kombinirajući različite arhitektonske stilove, oni su izgradili raskošne kuće, a često ćete čuti kako je Lyon izgradio svoje bogatstvo upravo na trgovini svilom. Lyon je na raskrižju svega najboljeg što Francuska može ponuditi.

NICA – GLAVNI GRAD AZURNE OBALE

Nica posljednjih godina uživa u istinskoj ekonomskoj, kulturnoj, umjetničkoj i arhitektonskoj revoluciji. Grad je izrastao između mora i planina, oko jedne od najljepših uvala na svijetu. Mnogi danas kažu kako je Nica savršen spoj elegancije i mediteranskog duha koji svima oduzima dah, a na vama je, naravno, da to procijenite.

Ovaj veličanstveni francuski gradić očarat će vas predivnom starom jezgrom, fascinantnim tržnicama cvijeća i trgovima, uskim, popločanim ulicama i starinskom arhitekturom kuća čije fasade jednostavno mame osmijeh na lice. U Nici možete pronaći brojna kazališta, koncertne dvorane i kina koji doprinose kulturnoj ponudi cijele Francuske, ali prije svega samog grada koji je postao izvrsno mjesto za život. Zbog kombinacije ovih čimbenika grad je toliko popularan ljeti, a tako ugodan zimi!

MARSEILLE – NAJPODCJENJENIJI GRAD U FRANCUSKOJ

Ovaj živahni kozmopolitski grad najstariji je u Francuskoj i drugi po veličini nakon Pariza. I u potpunosti se razlikuje od Pariza! Ono što čini Marseille toliko fascinantnim za posjet je šareno, multietničko naslijeđe grada. Naime, Francuzi su na Marseille gledali kao most između Europe i sjeverne Afrike te je grad kroz povijest postao dom brojnoj emigrantskoj populaciji iz Alžira. Šetnjom kroz sami centar grada prvo što ćete pomisliti je da se radi o gradu u kojem vlada raznolikost ljudi, stilova i ponašanja.

Često ćete čuti kako je Marseille opasan grad u kojem se nerijetko dešavaju obračuni zloglasnih narko bandi. Odgovornost za takvu percepciju djelomično snosi i Hollywood jer se Marseille u Oskarom nagrađenom filmu ‘Francuska veza’ prikazuje kao europska prijestolnica trgovine drogom.

Danas je Marseille šareni, veseli grad, pun života, s jakom osobnošću i ukusnom gastronomijom. Grad za koji je Anthony Bourdain rekao da je ‘najpodcjenjeniji grad na svijetu koji je posjetio’.

Želiš upoznati najljepši otok u Francuskoj?

Korzika – šarmantni francuski otok kojeg nazivaju planinom u moru

PODIJELI ČLANAK