Između Istoka i Zapada: Grad u kojem svijet stane kad se pije kava

Mostar Stari grad
piše Putni Kofer

Mostar je jedan od onih gradova koji prilikom svakog posjeta potiče na razmišljanje o kulturnoj raznolikosti, povijesti i sadašnjosti, o ljudskoj prirodi i nepotrebnim podjelama. U njemu se dodiruju Istok i Zapad, kršćanstvo i islam, a dijeli ih i spaja rijeka Neretva, najvažniji element prirodne osnove koja je imala veliki utjecaj na prošlost samog grada. Upoznajte grad bogate povijesti, kulture, zelenila i kave.

KAVA KAO NAČIN ŽIVOTA

Prelijepi grad na Neretvi očarat će vas nevjerojatnom kombinacijom starih kuća iz turskog vremena, osmanskom i zapadnom arhitekturom, kamenim ulicama te istočnjačkim dućanima i kafićima u kojima možete uživati u gutljaju kave koja život znači.

U Bosni i Hercegovini kava je važan dio kulture te se smatra tradicionalnim pićem koje je neizbježan dio društvenog života. Uz kavu se rješavaju poslovni, ali i brojni životni problemi, kava kao napitak služi za opuštanje, odmor ili pak izgovor za razgovor i ‘ćeif’ koji se ne može platiti novcem. Stanovnici ovog grada će vam reći kako ‘svijet stane kad se pije kava’, koja je očito neodvojivi dio svakodnevnog života Mostaraca.

Legendarno mjesto u Parizu: knjižara u kojoj su među policama s knjigama besplatno spavali mladi pisci, umjetnici i boemi

MOSTAR: KAMENE ULICE I BOGATA GASTRONOMIJA

Kratka šetnja kroz kamene ulice najbolji je način da doživite tradiciju koja je posebna za grad Mostar, ali i najbolji stimulans za apetit jer tu su specijaliteti kojima jednostavno nećete moći odoljeti. Bosanske čorbe, pite, bureci, ćevapi, dolme, sarme, baklave, hurmašice, uštipci…

Dodirivanje različitih kultura i tradicija na tlu Bosne i Hercegovine ostavilo je traga i na lokalnoj gastronomiji. Tajna mostarske kuhinje leži u načinu pripremanja jela – bez žurbe, ali s puno pažnje i ljubavi! Ovaj spoj turske, istočne, mediteranske i srednjoeuropske kuhinje zasigurno nikoga neće ostaviti gladnim.

BROJNA GLAZBENA, FILMSKA I KULTURNA DOGAĐANJA

Osim dobre hrane, zadnjih nekoliko godina Mostar oduševljava i s odličnom ponudom događanja. Za sve one koji uživaju u dobroj glazbi tu je Mostar Blues & Rock Festival. Ljubitelje filmova uživat će u filmskom festivalu, a ako ste u potrazi na nekim novim kulturnim iskustvom, posjetite Mostarsko proljeće. To je međunarodni kulturni događaj koji ima za cilj širiti kulturnu različitost i očuvati hrvatsku tradiciju u Bosni i Hercegovini.

Hrvatska Toskana: zlatna zemlja vrijednih i marljivih Slavonaca krije brojna bogatstva i dobra

Za sve ljubitelje adrenalina svake se godine u lipnju održava manifestacija Skokovi sa Starog mosta. Radi se o tradicionalnom natjecanju u skokovima u rijeku Neretvu. Budući da je rijeka vrlo hladna, ovo je doista rizičan pothvat i samo najspremniji skakači odvaže se na skok.

Istraži prirodne ljepote Bosne i Hercegovine

Zbog komplicirane povijesno-političke situacije, BiH nikad nije imala obuhvatniju turističku kampanju koja bi na svjetskoj razini proširila glas o njenim neobičnim i tajnovitim mjestima. I dok čekamo da svijet sazna da je ova zemlja itekako vrijedna posjeta, Putni Kofer će vas poslati na izlet u sedam iznimno raznolikih i zanimljivih atrakcija u koje ćete se zaljubiti na prvi pogled. Upoznajte skrivene prirodne ljepote Bosne i Hercegovine!

Srce i duša Kvarnera: upoznajte Krk koji ponosno nosi laskavu titulu Zlatnog otoka
PODIJELI: