Grad u kojem svi voze bicikl – od učenika, policajaca, bankara do premijera

Bicikl pored amsterdamskih kanala
piše Putni Kofer

Kako vam zvuči putovanje u Amsterdam? Grad neograničene slobode kretanja, mišljenja i osjećanja. Široj masi prva asocijacija na Amsterdam je marihuana, no ne morate biti njen obožavatelj kako biste se dobro proveli u glavnom gradu Nizozemske. Amsterdam je puno više od coffee shopova. Prvo u što se zaljubite u ovom gradu je arhitektura – uske, šarene, krive, pijane zgrade i kanali. To je grad s najboljom biciklističkom infrastrukturom na svijetu, grad koji cijeni umjetnost, kulturu i povijest.

PREMIJER NA POSAO IDE VOZEĆI SVOJ BICIKL

Amsterdam mnogi nazivaju biciklističkom prijestolnicom Europe. Bicikl je jednostavno postao simbol Nizozemske, poput sira Gaude ili tulipana. Ljudi koji žive u Amsterdamu na posao idu na dva kotača, biciklom prevoze djecu do škole i obavljaju svoje druge svakodnevne obaveze.

Česti sudionik u prometu je i nizozemski premijer Mark Rutte koji ide na posao biciklom. Da je stvarno tako pokazuju naslovi nizozemskih medija kako njihov premijer već treći mandat na posao ide – na dva kotača! Biciklisti imaju glavnu prednost u prometu. Nemojte se začuditi ako sretnete bicikliste koji prevoze na leđima čak i glomazni namještaj za svoj dom.

Kako je legendarni hotel u kojem je odsjedao James Bond postao žrtva globalnog zatopljenja

BICIKLISTIČKI RAJ: U NIZOZEMSKOJ IMA VIŠE BICIKALA NEGO LJUDI

Zbog ravnog terena i blage klime to je odavna omiljeno vozilo u Nizozemskoj i nikada nije bilo marginalizirano kao u nekim drugim zemljama. Izgleda da je nizozemska biciklistička navika usađena u njihov DNK, no iza svega ipak stoje lokalni i državni političari koji brojnim pogodnostima i olakšicama potiču građane da koriste bicikl kao svoje primarno prijevozno sredstvo. Biciklistička infrastruktura je zaista odlična i stalno se širi jer se vlasti u Amsterdamu protiv klimatskih promjena ne bore samo deklarativno.

Danas postoji oko 400 kilometara uređenih biciklističkih staza koje prolaze kroz Amsterdam, a vlasti procjenjuje da se polovica svih putovanja po gradu odvija na dva kotača. Posvudu na ulici, na sveučilištima, kolodvorima ili ispred trgovina velika su biciklistička parkirališta.

Da postoji snažna ljubav između Nizozemaca i ovog praktičnog te jeftinog prijevoznog sredstva dokazuje podatak da je 2018. godine u toj zemlji bilo više bicikala nego ljudi, odnosno 23 milijuna bicikala naspram 17 milijuna stanovnika. Mnogi će se složiti kako ne možeš uistinu doživjeti Amsterdam bez da se provozaš na biciklu.

Otok sunca, prekrasnih plaža i raskošnih grmova lavande: 6 mjesta koja morate posjetiti na Hvaru

Zanimljivosti koje (možda) niste znali o Amsterdamu:

Zašto većina stanovnika na prozorima nema zavjese?

Grad kanala, gondola, karnevala, stakla i čipke: 10 stvari koje niste znali o Veneciji
PODIJELI: