Zemlja piramida, faraona i božanstvenih plaža: Zašto je Egipat idealna destinacija za bijeg od zime

Zemlja piramida, faraona i božanstvenih plaža: Zašto je Egipat idealna destinacija za bijeg od zime
piše Putni Kofer

Dok u Hrvatskoj i cijeloj regiji temperatura pleše oko nule, često se uhvatimo maštanja o toplim krajevima. Jedna od destinacija koja se nerijetko spominje za putovanje i zimski bijeg u tople krajeve je Egipat, zemlja bogate povijesti i kulture koja ne prestaje intrigirati posjetitelje. Primjerice, ovih je dana dnevna temperatura između 25 i 27 stupnjeva, a i navečer ne pada ispod 15-ak stupnjeva. Sasvim dovoljan razlog da vidimo što sve nudi ta neodoljiva zemlja!

PUTOVANJE U EGIPAT: KULTURA I OKRUŽENJE NAJMNOGOLJUDNIJE ARAPSKE ZEMLJE

S 86 milijuna stanovnika, Egipat je najmnogoljudnija arapska zemlja i 16. najmnogoljudnija zemlja svijeta. Na zapadu graniči s Libijom, na jugu sa Sudanom, na istoku s Izraelom, a ima izlaz na dva mora: Sredozemno i Crveno. Egipatska kultura i civilizacija ostavili su svijetu u nasljeđe brojne neprocjenjive građevine i otkrića, a ostaci slavne povijesti i danas su u toj zemlji vidljivi na svakom koraku.

ŽIVOT UZ VELIČANSTVENU RIJEKU NIL

Nil, jedna od dvije najduže rijeke na svijetu (dugo se smatrao najdužom, no neka su istraživanja kasnije utvrdila da je Amazona duža) uvelike je oblikovala život zemlje. Uz tok rijeke, na samo 5,5 posto površine Egipta, danas živi 99 posto stanovništva. Danas je jedna od najpopularnijih turističkih aktivnosti krstarenje Nilom jer se uz tok rijeke mogu vidjeti brojne atrakcije, poput povijesnog Luxora i Asuana.

Grad slavnih zidina, soli i kamenica: evo zašto morate posjetiti Ston, raj na jugu Hrvatske u kojem vrijeme sporije teče

PIRAMIDE I HRAMOVI – UMJETNOST DRVENOG EGIPTA

Najpoznatije piramide u Egiptu su Keopsova, Kefrenova i Mikerinova, koje se nalaze u Gizi i jedno su od sedam svjetskih čuda, no manje je poznato da se na području zemlje nalazi još više od 140 piramida. Služile su kao grobnice faraona, a njihov način gradnje, preciznost te geometrijsko savršenstvo i danas zbunjuju i fasciniraju brojne znanstvenike i građevinare. Smatra se da je za gradnju jedne piramide trebalo čak 100.000 radnika! Piramide se mogu obići i iznutra, što turisti u Egiptu nikako ne propuštaju!

UPOZNAJTE KAIRO, GLAVNI GRAD EGIPTA

Glavni grad Egipta najveći je grad u Africi i arapskom svijetu, a posjet njemu posebno je iskustvo za svakog turista. Među nizom atrakcija i znamenitosti ističe se Citadela, potom Egipatski muzej s više od 100.000 eksponata, a u neposrednoj su blizini i piramide u Gizi… Cijeli je grad prekrasan i živ spomenik velikoj kulturi.

OBALA – GLAVNE UZDANICE EGIPATSKOG TURIZMA NALAZE SE NA CRVENOM MORU

Najpopularnija morska odredišta u Egiptu su Hurgada i Sharm el Sheikh na obali Crvenog mora. To su mjesta s brojnim hotelima i resortima, ali i jednim od najljepših područja za ronjenje na svijetu. Turisti iz cijelog svijeta dolaze upravo ovdje otkrivati i vidjeti izbliza fascinantne koraljne grebene i podvodni svijet.

Dalmatinska zagora: nebrušeni biser u zaleđu slavne morske obale

SAHARA – NAJVEĆA PUSTINJA NA SVIJETU

Egipatska Sahara zauzima veliki dio teritorija zemlje i, premda je često surova i nemilosrdna, turisti mogu organizirano obići njezine dijelove i posjetiti neke od najpoznatijih oaza.

Plave zone: mjesta vječne mladosti gdje je neobično umrijeti prije 90. godine života
PODIJELI: