Bizarna diktatura usred Amerike: osnovao vlastitu zemlju, zabranio Crocsice i mumble rap, a već ima na tisuće zahtjeva za državljanstvom

Foto: Facebook /The Republic of Slowjamastan
piše Putni Kofer

Ponestalo mu je država koje bi mogao posjetiti pa je osnovao svoju vlastitu. On se zove Randy “R Dub!” Williams, a njegova država Republika Slowjamastan. Noću je radijski DJ, a danju – sultan!  “Kada nisam na radiju, vjerojatno putujem u zemlju za koju većina ljudi nije čula. Jedan od razloga zašto sam osnovao Slowjamastan bio je taj što sam nakon 193 zemlje želio 194.!”, objasnio je Williams, odnosno “sultan Slowjamastana” novinaru medijske kuće CNN koji se interesirao o detaljima “najnovije države na svijetu”.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

KUPIO ZEMLJU U PUSTINJI ZA 19 TISUĆA DOLARA I PROGLASIO NEOVISNOST

Williams je, naime, imao cilj posjetiti sve države članice Ujedinjenih naroda. Kad je iscrpio praktički sve sa spiska, odlučio je krenuti putem samoodređenja. Za 19 tisuća dolara kupio je četiri i pol hektara zemlje u kalifornijskoj pustinji te osnovao državu koju je nazvao po svojoj radijskoj emisiji, Sunday Night Slow Jams. Spomenutih nekoliko hektara “odcijepio” je od Sjedinjenih Američkih Država 1. prosinca 2021. godine te proglašenje neovisnosti uživo prenosio iz svog “vladina ureda” u glavnom gradu Slowjamastana, Dublândiji. 

U SAMOPROGLAŠENOJ DRŽAVI ZABRANJENO JE NOŠENJE OBUĆE CROCS

Puno ime njegove države glasi “Ujedinjeni teritoriji suverene države narodne republike Slowjamastan”. Prostire se uz državnu cestu 78, kojih dva i pol sata vožnje od San Diega, a šanse da je prolaznici promaše iznimno su male. Njezino postojanje obznanjuje ogroman znak “Dobrodošli u Slowjamastan”. Očekivano (ili ne), Slowjamastan ima i vlastitu putovnicu, zastavu, valutu “duble”, himnu, ali i zakone. Primjerice, u Slowjamastanu su trenutno zabranjeni nošenje Crocs obuće (kazna je skidanje obuće i udaranje njome po glavi) i puštanje mumble rapa, podžanra hip hopa, u javnosti.

No, to nije sve. Slowjamastan ima i svoj granični prijelaz, ali i više od 500 državljana! Tisuće navodno još uvijek čekaju na državljanstvo, za koje se (kao i za mjesta u tamošnjoj vladi, ambasadama, parlamentu) može aplicirati na stranici Slowjamastana. Na njoj, također, možete kupiti i svo čudo drugih stvari (na primjer, diplomatske tablice), imenovati neku od 12 teritorija Slowjamastana ili pak si za “samo” 99,99 dolara priuštiti jednu od cigli kojima će biti popločen tamošnji Trg neovisnosti te na nju ugravirati natpis po želji.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

SAMOPROGLAŠENA MIKRODRŽAVA VEĆINU VREMENA FUNKCIONIRA KAO DIKTATURA

Williams je na konkretnu ideju o vlastitoj državi došao nakon što je u kolovozu 2021. godine posjetio Republiku Molossiju u Nevadi, a koja je neovisnost od SAD-a proglasila još 1998. godine. Tamo je doznao sve bitne detalje i “naučio zanat” pa kad se vratio kući nije gubio vrijeme. U listopadu je kupio zemlju, a dva mjeseca kasnije proglasio neovisnost.

View this post on Instagram

A post shared by Republic of Slowjamastan (@slowjamastan)

Inspiracija su mu bile i diktature diljem svijeta koje je i sam posjetio na putovanjima, kao i princip građenja kulta ličnosti. Osnivanjem države želio je ukazati na apsurde svjetske političke arene. “Većinu vremena smo diktatura. Povremeno ćemo održati posebne glasačke ceremonije i referendum. Nedavno sam dopustio građanima da glasaju o tome što će biti naše nacionalno voće, sport te životinja”, objasnio je Williams.

U PLANU JE IZGRADNJA OGROMNE SULTANOVE STATUE

Granice države otvorio je i za turiste, no za ulaz je potrebna viza. Najpopularnije turističke atrakcije su, kaže, selfiji ispred znaka Slowjamastana, posjet spomenutom Trgu neovisnosti i potraga za slowjamastanskim rakunom, nacionalnom životinjom. Tu su i aktivnosti udaranja pečata u putovnicu i upoznavanje sultana. U planu su i osnivanje farme armadila i izgradnja gorostasne Williamsove, odnosno sultanove statue, a on sam radi i na uspostavi diplomatskih odnosa s drugim državama. U svojoj slowjamastanskoj putovnici ima čak 16 pečata država koje je nedavno posjetio.

View this post on Instagram

A post shared by Republic of Slowjamastan (@slowjamastan)

SLOWJAMASTAN TEHNIČKI ZADOVOLJAVA KRITERIJE DRŽAVE

Zahvaljujući svemu navedenom, tvrdi, Slowjamastan tehnički zadovoljava kriterije suverene države prema definiciji Konvencije iz Montevidea iz 1933. godine. Prema njoj država mora imati stalno stanovništvo, definiran teritorij, vlast i kapacitet da uspostavi diplomatske odnose s drugim državama. Sljedeći mu je korak, najavljuje, ishoditi priznanje od SAD-a, što trenutno ne ide po planu. Sve poruke na tu temu koje šalje predsjedniku SAD-a, dodaje, ostaju neodgovorene. Možda su u spamu, kaže.

PODIJELI ČLANAK