Ljepote Rovinja: Šarene kuće, uske ulice i mali trgovi ostavljaju trag

Rovinj poluotok
piše Putni Kofer

Rovinj… najromantičniji istarski gradić. Grad šarenih pročelja u kojem gotovo svaka kuća ima svoju priču koju treba ispričati. Šarmantan stari dio grada, uličice i kuće koje dodiruju more, plaže te arhipelag otočića oduševljavaju brojne turiste i domaće posjetitelje. Kažu da ljepote Rovinja često ostavljaju dubok trag pa se povezanost s njima proteže već generacijama.

ZANIMLJIVOSTI – ROVINJ JE NEKADA BIO OTOK

Rovinj je jedno od najjačih turističkih središta Hrvatske i već nekoliko godina bilježi rekordne brojke dolazaka i noćenja gostiju. Uspješnost ovog grada ne mjeri se samo posljednjih nekoliko godina, njegove ulice kriju zanimljive priče još iz davne povijesti. Prema arheološkim nalazima, grad je bio nastanjen u prapovijesnom dobu, a starogradska jezgra se počela razvijati u 3. stoljeću.

Zbog povoljnog geografskog položaja, između Apeninskog i Balkanskog poluotoka, Istra kao i sam Rovinj povijesno su bili vrlo interesantni velikim civilizacijama Istoka i Zapada. Bio je pod upravom Bizanta, Franaka i brojnih drugih velikaških obitelji, a sve do 18. stoljeća Rovinj je postojao kao otok. Naime, grad je svoj život započeo na nekadašnjem otoku Mons Albanus. Zbog velikog širenja izvan gradskih zidina, 1763. godine stanovnici su zatrpali kanal koji je odvajao Rovinj od istarskog poluotoka.

Užarena atmosfera, prekrasni stadioni i povijesna rivalstva: ove gradove morate posjetiti ako obožavate nogomet

POGLED NA LJEPOTE ROVINJA SA ZVONIKA CRKVE

Panoramom Rovinja dominira zvonik crkve sv. Eufemije. Radi se o jednom od najljepših predstavnika barokne arhitekture u Istri, s kojeg možete uživati u ljepotama Rovinja, a ponekad, za lijepog vremena, vide se i Alpe. Sveta Eufemija zaštitnica je Rovinja, a njezini ostaci čuvaju se u mramornom sarkofagu u crkvi. Sarkofag je dopremljen u grad 800. godine, a s obzirom na to da je tadašnja crkva postala pretijesna zbog brojnih hodočasnika, počela se graditi nova crkva.

Prema legendi, u ranu zoru 800. godine mramorni sarkofag je poput lađe doplovio do grada. Zadivljeni su građani konjskim zapregama pokušavali kamenu grobnicu odvući u grad, ali bezuspješno. Tada se malom dječaku ukazala Eufemija Kalcedonska uz poruku da će on izvući kamen svojim slabašnim rukicama. I tako je i bilo, dječak je do brijega odvukao sarkofag u kojem se nalazilo tijelo svete Eufemije. Od tada pa sve do danas traje priča o vjerskom turizmu i turističkom uspjehu ovog divnog grada na obali Istre, najvećeg hrvatskog poluotoka.

Putovanje za pamćenje: Najljepše ture vlakom po Europi

PODIJELI: