Prekrasni samostan snježno bijelih zidova prije 1000 je godina uklesan u strmu stijenu! Ima čak 8 katova, a o njemu i danas brinu redovnici

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Ljudska snalažljivost ponekad zaista ostavlja bez daha. Brojne nevjerojatne građevine diljem svijeta smještene su na teško dostupnim mjestima, stare prometnice kojima su svladavani kilometri puta kroz težak teren… Posebno fasciniraju sakralni objekti uklesani u stijene, izgrađeni u vrijeme kad su tehnologija gradnje i alati bili primitivni. Jedna takva građevina krije se na grčkom otoku Amorgos. Samostan Hozoviotissa drugi je najstariji samostan u Grčkoj, a pažnju plijeni nevjerojatnim bijelim pročeljem, naslonjenim na stijenu koja gleda na plavo Egejsko more.

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

MANASTIR JE SPOJ LJEPOTE PRIRODE I LJUDSKE SNALAŽLJIVOSTI

Samostan Hozoviotissa u Amorgosu izgrađen je 1017. godine na litici, 300 metara iznad površine mora. Nastao je kao čin zahvale Djevici Mariji, koja je zaštitnica otoka. Slika zaštitnice iz samostana svake se godine u procesiji nosi od mjesta do mjesta na otoku.

Manastir predstavlja fascinantan spoj prirode i ljudske kreacije i najveći je ponos Amorgosa. Samostan se može posjetiti, a do njega vodi uski, kameni puteljak za koji brojni hodočasnici kažu da je savršeno mjesto za promišljanje prije susreta s ljepotom samog samostana.

U UTROBI STIJENE KRIJU SE CRKVA I PROSTOR ZA ŽIVOT REDOVNIKA

Sama zgrada visoka je 40 metara i široka pet. Ima nevjerojatnih osam katova, a udubljenja u stijenama korištena su za funkcionalne prostorije. Tako je njegova unutrašnjost pravi “labirint” s crkvom, sobama, pomoćnim prostorijama i svim ostalim što i danas koristi samostansko bratstvo.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

Kako se navodi na stranici Greeka.com, za posjet manastiru, budući da je riječ o mjestu od izuzetne povijesne važnosti, postoji dress code, odnosno pravila odijevanja. Na njih posjetitelje podsjećaju natpisi na svetištu, a potom i sami redovnici koji brinu o njemu. Da bi ušli u samostan, muškarci moraju biti u dugim hlačama, a žene u dugim suknjama. Redovnici posjetiteljima nude domaći liker “psimeni raki”  i lokalnu slasticu kako bi se napunili energijom nakon zahtjevnog uspona.

POGLED S VRHA MNOGI OPISUJU KAO NAJLJEPŠI KOJI SU IKAD VIDJELI

Do stubišta vode niska, mramorna vrata, a od njih se stiže u kapelu, mjesto na kojem se čuvaju blaga i ikone samostana. Neka od njih iznimno su vrijedna i stara više od 600 godina. Kroz male prozore tijekom obilaska pogled se pruža na plavu morsku pučinu, a pogled sa samog vrha mnogi opisuju kao neponovljiv. Točno ispod samostana nalazi se jedna od najljepših, ali i najnedostupnijih plaža na otoku. Do nje se može stići brodom, ili strmim spustom od samostana.

OTOK AMORGOS NERAZVIKANI JE BISER GRČKOG ARHIPELAGA

Amorgos je među hrvatskim turistima manje poznat grčki otok. Najistočniji je otok iz skupine Cikladi koja se nalazi u Egejskom moru. Glavno mjesto na otoku je Kora, u čijoj se blizini nalazi i impresivni samostan značajan za cijelu grčku povijest. Osim povijesne baštine, u kojoj se isprepliću mletački, osmanski i grčki utjecaji, otok je poznat po prekrasnim plažama i savršeno čistom moru, kao i nadaleko poznatoj grčkoj kuhinji. Najpoznatija je plaža Agia Anna, koja se nalazi relativno blizu samostana Hozoviotissa.

PODIJELI ČLANAK