Neodoljive čari Mediterana: upoznajte skrivena i pomalo misteriozna mjesta u Portugalu

Skrivena mjesta u Portugalu
piše Lara Žučko

Portugal je zemlja bezbroj ljepota, a istražujući sve one skrivene otkrit ćete nevjerojatnu raznolikost prirode i arhitekture koje su odoljele zubu vremena. Od bijelih plaža i obale kojoj se ne vidi kraja, veličanstvenih planina koje se pružaju u nebo pa sve do seoskih predjela s pitoresknim kućama i ulicama koje kao da su dio neke neispričane bajke. Upoznajte skrivena i pomalo misteriozna mjesta u Portugalu za koja možda nikad niste čuli!

NAZARÉ: SIMPATIČNO RIBARSKO MJESTAŠCE KOJE ČUVA DJEVICA MARIJA OD NAZARETA

Na sat vremena vožnje od Lisabona krije se ovo posebno mjesto mira i čudesne ljepote. Nazaré je jedno od najstarijih ribarskih mjesta u Portugalu sa stoljetnom ribarskom tradicijom, a dobilo je ime po kipu Djevice Marije koji je tamo stigao u 4. stoljeću iz Nazareta. Na glavnom gradskom trgu nalazi se crkva Nossa Senhora da Nazaré u kojoj spava i spomenuti kip, a od važnih atrakcija, svakako valja istaknuti i Casa Museo do Pescado. U toj rustikalno uređenoj ribarskoj kućici, danas pretvorenoj u muzej, možete vidjeti kako je nekoć  izgledao život ribara i njihovih obitelji.

Podijeljen na tri okruga, Nazaré obiluje lokacijama na kojima se pruža pogled na grad i okolnu prirodu. U okrugu Sitio se nalazi poznata uspinjača koja je smještena skoro 110 metara iznad grada, a s nje se pruža nevjerojatan panoramski pogled. Ovaj se okrug također može pohvaliti povijesnim znamenitostima, a jedna od njih je Capela da Memoria, čijom se izgradnjom u 12.stoljeću odaje počast čudu kojemu su mještani tada svjedočili. Naime, plemić koji se konjem zaputio u lov skoro je pao s litice, a vjeruje se da je intervencijom Djevice Marije od Nazareta njegov jureći konj stao na vrijeme, na sam rub visoke stijene.

Noću je sigurno šetati gradom, bogati i siromašni vode djecu u isti vrtić, zdravstvo je dostupno svima… Evo zašto je Kopenhagen najsigurniji grad na svijetu

Također, tamo se nalazi i stup koji služi kao podsjetnik na vrijeme kada je portugalski istraživač Vasco da Gama posjetio grad na povratku iz Indije. Osim povijesnih znamenitosti i starih legendi, Nazaré obiluje kafićima i restoranima koji gledaju na more. Plodovi mora i domaća svježa riba naći će se na većini tanjura, a uz morske specijalitete ne bi bilo loše popiti i koju čašu domaćeg vina. Iz kafića i restorana moći ćete vidjeti prepoznatljive brodice i čamce lokalnih ribiča, dok će mještanke bezbrižno šetati ulicama u šarenim haljinama s tradicionalnim podsuknjama.

SÃO MIGUEL I ŠPILJA BENAGIL: MAJKA PRIRODA NA DJELU

São Miguel je najveći i najgušće naseljeni otok u Azorskom otočju, a zbog svog zelenila i dolina koje ga prekrivaju često ga se naziva „Zelenim otokom“. Uz predivno bilje i drveće, na otoku se nalazi čak 270 vulkana, a neki od njih su formirali i veličanstvena jezera, poput onih u župi Sete Cidades, središtu općine Ponta Delgada. Sete Cidades, što u prijevodu znači sedam gradova, sastoji se od dva velika jezera koja su dobila imena po bojama koje nebo i vegetacija reflektiraju na njima pa tako postoji  Lagoa Azul, plavo jezero i Lagoa Verde, zeleno jezero.

Kao i mnoga portugalska mjesta i ovo je obavijeno velom legendi i tajni pa se tako vjeruje da su jezera stvorena kada su se nesretni princeza i njezin ljubavnik morali rastati, a od njihovih suza nastala su jezera koja su iste boje kao i njihove oči. Na južnom dijelu otoka nalazi se Vila Franca do Campo koja također oduzima dah svojim prirodnim ljepotama. Štoviše, unutar ove općine nalazi se i neobičan otočić koji oblikom podsjeća na krišku pizze sa savršenim krugom u sredini. Od obale je udaljen 1 kilometar, a zbog svog izgleda i izolacije od grada savršena je lokacija za napuniti baterije i diviti se nevjerojatnom dizajnu Majke Prirode.

Umjetnost u šalici kave, sunčani trgovi obilježeni poviješću i Prosecco uz Canal Grande: upoznajte Trst

Pomalo nestvarna ljepota i oblik otočića nastali su djelovanjem starog podvodnog vulkana i oceanskih struja. Zbog specifičnog oblika na njemu ne postoje plaže, ali hrabri turisti često skaču s manjih litica ili pak istražuju šume. Iako je Vila Franca do Campo često bio posjećivan tijekom cijele godine, nakon što je 1983. proglašen prirodnim rezervatom, turisti su ovdje dobrodošli samo u ljetnom periodu. Također, do otočića ne smijete dolaziti u privatnim aranžmanima, već postoji poseban organizirani prijevoz čamcima u kojima se može prevesti samo manji broj ljudi u isto vrijeme.

Koliko je obala Portugala lijepa i na trenutke zaista nestvarna svjedoče i misteriozne špilje koje su proglašene među najljepšima na svijetu. Jedna od njih je i predivna špilja Benagil koja se smjestila u regiji Algarve, a za njezin prepoznatljiv oblik zaslužni su valovi Atlantskog oceana. Erozija je zahvatila ne samo stijene, već je na vrhu proizvela fascinantnu rupu u obliku ljudskog oka kroz koju ulazi prirodno svjetlo. Zamislite samo prizor u kojem sunčeve zrake padaju kroz otvor na vrhu i koje uz refleksiju mora stvaraju nevjerojatno šarene i ezoterične slike. Zvuči kao prava morska bajka!

MONSANTO: MALENO SELO U KOJEM VLADAJU KAMENE KUĆE I DUGA POVIJEST

Iz bajke kao da je izašlo i pitoreskno selo Monsanto sa svojim kamenim uličicama i kućama izgrađenim između masivnih gromada. Monsanto je 1938. godine prozvan “najportugalskijim mjestom u Portugalu” i otada je pod zaštitom koja nalaže apsolutno očuvanje autohtone arhitekture i gradnje. Granitne kućice su doslovce ugurane između kamenih gromada koje imaju funkciju kuća i stepeništa. Uličice, dovoljno uske da kroz njih mogu prolaziti magarci, također su izgrađene od stijenja i kamenja.

Jedna od najviših točaka je brdo Mons Sanctus koje se diže do 800 metara u nebo. Tu se nalaze i ostaci naroda iz doba paleolitika, ali i starih Rimljana, Vizigota i Arapa. Na visini od 400 metara iznad sela nalazi se stari dvorac koji je imao ključnu ulogu u srednjovjekovnim bitkama, a izgradili su ga templari. Trg u podnožju dvorca oživi za vrijeme seoskih priredbi i poznatog festivala Svetog Križa koji se održava 3. svibnja, a njime se obilježavaju duga povijest mjesta i sjećanje na bitke iz prošlosti. Ono što je karakteristično za tu manifestaciju jest običaj da se žene penju na brdo noseći krpene lutke, tzv. marafone, dok se s vrha brda bacaju glinene posude pune cvijeća. I danas možete šetajući selom na svakom koraku vidjeti stare mještanke koje sjede na kućnim pragovima, pričaju i nadziru svoje koze i kokoši. Izgled mjesta i čarobna atmosfera koja njime vlada nešto su što će oduševiti sve ljubitelje folklora i europske povijesti.

CASA DO PENEDO: KUĆA KOJA NEODOLJIVO PODSJEĆA NA DOM OBITELJI KREMENKO

Ako se u svojim portugalskim avanturama nađete na sjeveru, između općina Celorico de Basto i Fafe, na ulicama ćete zasigurno čuti mještane koji pričaju o impresivnoj kući Casa do Penedo. Ova naizgled prethistorijska građevina izgrađena između dva ogromna kamena uklopljena je u svoj zeleni krajolik pa je iz daljine gotovo nevidljiva. Izgrađena je 1972. godine kao privatna vikendica te je otada glavna turistička atrakcija na ovom području. Ipak, svojim je neobičnim izgledom počela privlačiti sve veći broj turista zbog čega je pretvorena u mali muzej.

Iako se nalazi u neposrednoj blizini vjetrenjača, u kući nema struje i njezin je ambijent uređen u starinskom stilu koji kao da je iz nekih davnih, minulih vremena. Sastoji od dva kata, rustikalno uređene kuhinjice i dnevnim boravkom u prizemlju te spavaćim sobama na katu do kojih se dolazi drvenim stepenicama. Zbog izoliranosti, kroz godine je pretrpjela mnoge štete od strane lokalnih vandala pa su je vlasnici dodatno zaštitili teškim vratima i prozorima otpornim na metke. Najčudnija kuća na svijetu? Prosudite sami.

SAZNAJ VIŠE: Najljepši mali gradovi u Italiji

PODIJELI: