Dozvolite ovoj hvarskoj šarmerici da vam zaustavi vrijeme: evo što sve morate posjetiti u bajkovitoj Vrboskoj

Što posjetiti u Vrboskoj, hvarskom šarmeru koji će vam zaustaviti vrijeme
piše Putni Kofer

Autentična mediteranska arhitektura, originalne kamene kuće koje odišu starim vremenima, prekrasne nijanse plave i zelene boje, atrakcije koje izazivaju snažne emocije, mostići koji spajaju dvije obale zaljeva, iskonski mir, djevičanska priroda… Sve to je Vrboska, najpitoresknije mjesto na otoku Hvaru u koje ćete se zaljubiti na prvi pogled. Evo što sve morate posjetiti i doživjeti u Vrboskoj, hvarskoj šarmerici koja će vam pokazati kako na trenutak zaustaviti vrijeme!

Najveća zagrebačka tržnica srce je i trbuh grada, mjesto susreta i žive tradicije, ali njezina gradnja nije prošla bez neočekivanih problema

CRKVA SV. MARIJE OD MILOSRĐA – GRAĐEVINA KOJA IZAZIVA DIVLJENJE I PLIJENI POZORNOST PROLAZNIKA

Posjet crkvama i sakralnim objektima oduvijek je izazivao emocije divljenja među posjetiteljima. Podsjećaju nas da je čovjek od rođenja pa sve do smrti putnik, da je na putu između dvaju svjetova od kojih je prvi prolazan, a drugi vječan. Najimpozantniji arhitektonski dragulj ove hvarske šarmerice upravo je jedna takva građevina – crkva sv. Marije od Milosrđa. Zbog svoje duge povijesti i bogate tradicije, jedinstvena je takva u jadranskoj regiji, a izgrađena je početkom 15. stoljeća kao gotička jednobrodna crkva s pravokutnom apsidom.

U 16. stoljeću je stradala u napadu od Turaka, no vrlo brzo je obnovljena i vraćen joj je onaj stari sjaj. Povijesni podaci ukazuju da je nekada služila i kao stražarska postaja, a stanovnici Vrboske su se u nju mogli skloniti tijekom nesigurnih vremena. Mnogi će se složiti da je ovo jedna od najljepših crkvica takve vrste u Hrvatskoj i jedno od najsačuvanijih sakralnih objekata u Dalmaciji koje je čuvalo impresivne umjetnine iz doba renesanse. Tijekom turističke sezone možete je posjetiti od 10 do 12 i od 18 do 19 sati, a u predsezoni i posezoni svoj dolazak je potrebno najaviti župnom uredu.

CRKVA SV. LOVRE, ZAŠTITNIKA DJECE, STUDENATA, MESARA, KUHARA….

Stanovnici Vrboske na otoku Hvaru svake godine svečano slave blagdan sv. Lovre, đakona, mučenika i nebeskog zaštitnika ovoga mjesta. Bio je jedan od prvih arhivista u Crkvi, a stanovnici ga smatraju zaštitnikom studenata, školske djece, mesara, kuhara, knjižničara, siromaha, vlasnika restorana, vinara, vinogradara… Ovaj sveti čovjek za vrijeme Rimskog carstva dijelio je crkveno blago siromašnima, i upravo u njegovoj dobroti Vrbovljani pronalaze inspiraciju za njegovanje starih tradicija koje se prenose s naraštaja na naraštaj.

Nerazvikano slovensko jezero zimi se pretvara u ledenu bajku, ljeti nudi savršeno osvježenje, a obožavaju ga ljubitelji prirode i lovci na dobre fotografije

Prema pisanim izvorima, mučeništvo svetog Lovre zbilo se 10. kolovoza 258. godine, i upravo na taj dan mještani se prisjećaju omiljenog sveca. Ova prelijepa građevina do danas je sačuvala svoj barokni izgled i sjaj, a njena unutrašnjost skriva neprocjenjiva umjetnička blaga – jednu od najbogatijih umjetničkih zbirki u Dalmaciji. Vrboska je prava poslastica za sve ljubitelje kulturnih znamenitosti, oaza prekrasnih lokacija, spomenika, zavodljive morske obale i idiličnih skrivenih kutaka koji samo čekaju da ih otkrijete!

U ZAGRLJAJU BOROVA I ZELENILA: KULA KAŠTILAC ODVEST ĆE VAS NA PUTOVANJE KROZ NEKOLIKO STOLJEĆA DUGU POVIJEST

Utvrde i kule su vjerojatni jedni od najprepoznatljivijih simbola srednjovjekovnog razdoblja. Stoljećima su imale važne obrambene funkcije i često su stradale pod naletima neprijatelja, a danas predstavljaju vrijedna kulturna dobra i privlače milijune posjetitelja diljem svijeta. Ako se odlučite istražiti Vrbosku pješice ili biciklom, nemoguće je neprimjetiti impresivnu kulu Kaštilac. Smještena u zagrljaju borova i umirujućeg zelenila, ova kamena utvrda nešto je što jednostavno trebate doživjeti.

Utvrda je sagrađena na najvišoj točki poluotoka Glavice, odakle se mogu nadzirati morski putevi prema čarobnom kanalu između otoka Hvara i Brača. Visina sačuvane kule doseže oko 5 metara, građena je kamenom, a od 2012. godine nalazi se na listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Zajedno s crkvom sv. Marije od Milosrđa i tadašnjom fortificiranom crkvom sv. Fabijana i Sebastijana u Jelsi, ovo je povijesno zdanje činilo jedinstveni obrambeni sustav otoka Hvara.

DVIJE OBALE POVEZUJU MALENI KAMENI MOSTOVI, ZBOG ČEGA VRBOSKU NAZIVAJU HVARSKOM VENECIJOM

Zbog svog slikovitog izgleda i malih kamenih mostića koji spajaju dvije obale zaljeva, posjetitelji joj tepaju i nadimkom Mala Venecija. Malo je otočnih mjesta na svijetu koji se mogu pohvaliti s prelijepim starim mostovima kao Vrboska i upravo su zato oni simbol tog pitoresknog turističkog odredišta. Ta bajkovita zdanja nisu samo obične kamene konstrukcije, mostovi su ruke koje spajaju obale i ljude, a predstavljaju simbol života, ljubavi i prijateljstva. Obiđite ih sve i uživajte u ljepoti krajolika, aromatičnim mirisima i ambijentu kojeg ćete dugo pamtiti.

KAMENE KUĆE UZ OBALU S OBILJEŽJIMA GOTIKE, RENESANSE I BAROKA

Ne postoji regija koja je toliko puta opjevana u pjesama svojih stanovnika kao Dalmacija. More i sunce su nešto drugo, oni su za Dalmatince izvor života, a kamene stare kuće i konobe mjesta gdje se sklapaju prijateljstva, ljubavi i najbolji poslovi. Dalmacija je bogata tradicijskim graditeljstvom kako po sačuvanosti, tako i po raznolikosti, a ova ljupka kamena zdanja zasigurno će vas odvesti u jedan potpuno drugi svijet. Prošetajte uz obalu Vrboske, razgledajte okolne kuće i opustite se uz smirujući šum mora. “Kad pogledam more, čini mi se da njegovi valovi nose moju tugu”, jednom je rekao azerbejdžanski romanopisac Elchin Safarli, a na vama je samo da provjerite jesu li u pravu oni koji kažu da more liječi i čini nas sretnijima.

NE PROPUSTITE POSJETITI I JEDNU OD NAJSTARIJIH CRKVICA NA OTOKU HVARU TE IMPOZANTNU GRAĐEVINU NASTALU KAO ZAVJET PROTIV KUGE

Nema tog filtera na Instagramu koji može dočarati te prekrasne nijanse plave i zelene boje, umirujuće zvukove cvrčaka i neodoljivi mediteranski štih koji vlada u Vrboskoj! Šetnju nastavite prema crkvici sv. Petra, jednoj od najstarijih na otoku Hvaru te crkvici sv. Roka, koja je sagrađena 1577. godine kao zavjet protiv kuge. Ova predivna mjesta otkrit će vam onaj pravi iskonski mir koji nam je u protekle dvije pandemijske godine itekako potreban. Dođite i stvorite uspomene i trenutke za pamćenje!

PODIJELI ČLANAK