Otok sreće, starih zvonika, jedinstvene prirode i dugih pješčanih plaža: evo zašto morate posjetiti Rab

Što vidjeti na Rabu
piše Lara Žučko

Intimne uvale, stari zvonici, razigran gradski život, očuvane šume, prepoznatljiva gastronomija, predivna priroda… Sve je to otok Rab, pravi biser jadranske obale smješten u Kvarnerskom zaljevu, čiju su ljepotu davnih dana prepoznali i Rimljani nazvavši ga „Felix Arba” ili Sretni Rab. Ovdje povijesne građevine pričaju neispričane priče, velik broj prekrasnih plaža idealan je za cjelodnevno uživanje, a brojne biciklističke, pješačke i trekking staze obožavaju ljubitelji aktivnog odmora. Ljeto još uvijek nije gotovo pa ako uskoro planirate istražiti još jedan domaći otok, evo što sve morate vidjeti i doživjeti na bajkovitom Rabu na kojem ćete sigurno pronaći barem malo sreće!

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

SVA BOGATSTVA OTOKA KOJEG ČUVAJU ČETIRI STARA ZVONIKA

Nestvarnu ljepotu otoka Raba prepoznali su još stari Rimljani nadjenuvši mu ime „Felix Arba“, odnosno sretan otok. Kao što možete naslutiti, Rab ima intrigantnu i dugu prošlost koju su prvi put spomenuli grčki moreplovci u 4. st. prije Krista. Poznat je po svojim grebenima i udolinama, a sva se naselja nalaze sa sunčane strane otoka koja je zaštićena od bure. 

View this post on Instagram

A post shared by CRO Destinations (@crodestinations)

Četvrtinu njegove površine prekrivaju šume od kojih je najpoznatija Kalifront ili Dundo, a upravo zato ovo mjesto obiluje planinarskim stazama u kojima mogu uživati svi ljubitelji prirode, budući da ovi šumski puteljci nisu zahtjevni. S njih se pruža i pogled na skrivene uvale i bistro plavo more.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

NETAKNUTA PRIRODA OTOKA RABA

Rab je dom mnogim parkovima, prekrasnim zelenim pozornicama koje predstavljaju dušu i pluća starogradske jezgre. Posebno se ističe park-šuma Komrčar koja se nalazi na početku rapskog poluotoka, a u njoj ćete naići na primorski i crni bor, čempres, smreku, jasen, agavu i zanimljivu indijsku smokvu. Kako bismo zaokružili priču o prirodi i njezinom nevjerojatnom bogatstvu, ne možemo ne spomenuti poznatu Premužićevu stazu koja je izgrađena prije gotovo 100 godina, a prolazi kroz najzanimljivije dijelove Kalifronta. Na putu možete sresti neke od čak 162 vrste ptica koje tamo obitavaju i čuvaju mnoge endemske biljke kvarnerskog podneblja.

ANTIČKE PUSTOLOVINE KOJE SU OSTAVILE NEIZBRISIVI TRAG

Osim nestvarne prirode, Rab će vas oduševiti i manjim ljupkim mjestima u kojima ćete se odmah osjećati kao doma. Glavno središte događanja i otočkog života, grad Rab je prepoznatljiv po srednjovjekovnim zidinama koje ga okružuju te po svoja četiri zvonika. Gradske ulice i skrivena mjesta idealna su za istraživanje kulturnih i povijesnih bogatstava.

Šetajući po Srednjoj ulici stići ćete do trga Varoš, a tamo vas čekaju velike stepenice kojima se možete popeti do tvrđave i crkve Svetog Kristofora, zaštitnika grada Raba. Ova je crkva unazad nekoliko desetljeća obnavljana, a danas služi kao lapidarij spomenika iz vremena antike. Neki od njih su smješteni ispred crkve kod portala na kojem je uklesan latinski križ te ispod gradskih zidina.

Budući da je zaštitnik grada, u ime Svetog Kristofora svake se godine organizira dan srednjeg vijeka i manifestacija Rabska Fjera. Za vrijeme svečanosti mještani i zaintrigirani posjetitelji sudjeluju u zanimljivim aktivnostima, misama i viteškim turnirima, a kako obilježiti kraj festivala nego spektakularnim vatrometom!

ISKONSKI UŽITAK I RAJSKE LJEPOTE MANJE I VIŠE SKRIVENIH PLAŽA

Zahvaljujući ugodnoj klimi i mnogobrojnim plažama, Rab je jedna od najpopularnijih destinacija na Jadranu. Plaže na otoku su u velikom broju pješčane, a ima i šljunčanih, kamenih i nudističkih. Najomiljenije su one na poluotoku Loparu, a mnoge od njih nude i raznovrsne sadržaje poput kafića, beach barova, restorana i šetnica, baš poput poznate plaža Pudarica na južnom dijelu otoka u naselju Barbat.

Znate da ste na pravom mjestu ako plaža u svom imenu ima pridjev rajska i da nemate što drugo očekivati od nje nego prekrasne vizure koje oduzimaju dah. Rajska plaža na Rabu u potpunosti opravdava svoje ime, a zbog svoje pristupačnosti u njoj mogu uživati turisti koji se nalaze u okolnom hotelskom i kamperskom naselju, kao i oni iz privatnog apartmanskog smještaja. Kupačima se nudi obilje sadržaja, od odbojke na pijesku, parasailinga, aquaparkova do tobogana, a ovdje ćete pronaći i bogatu ugostiteljsku ponudu za slučaj da vam je potreban predah od morskih radosti.

View this post on Instagram

A post shared by Lopar Tourist board (@lopar.sand.paradise)

Oni koji se vole opuštati uz manje buke i susjednih kupača preporučujemo da se zapute na skrivene plaže u naselju Suha Punta. Uz šljunak i kamenje te hladu kojeg stvaraju mirisni borovi, iskonski užitak i odmor definitivno neće izostati.

DNEVNI RITAM OTOKA

Mjesta uz luku Rab idealna su za posjetitelje koji vole provoditi ugodnu večer na terasi i promatrati brodice koje prolaze uz ritam glazbe koja se čuje iz okolnih barova. Uz rivu se nalaze i brodovi na kojima možete dogovoriti i planirati izlete do susjednog Paga i Lošinja. Za one glamuroznijih apetita, na kraju rive se nalaze i luksuzni hoteli s vlastitim sadržajima te kameni luk kroz koji se ulazi u zeleni park „Kaldanac“.

Ljubitelji aktivnog odmora neće ostati razočarani kilometrima pješačkih, biciklističkih i planinarskih staza koje nisu zahtjevne i svatko će ih moći savladati. Uz najpoznatiju Premužićevu, tu je i 14 km dugačka staza Rab – Maman, koja započinje kod gradskih zidina u Rabu i vodi duž uvale Sv. Eufemija do Kampora, zatim po bijeloj cesti do uvale Dumići pa uz obalu do otočića Maman. 

Onima koji traže malo više adrenalina preporučujemo 12 km dugu stazu od Mišnjaka do Lopara, idealnu za škraping (kombinaciju penjanja, skakanja, trčanja, hodanja i snalaženja u prirodi). Nakon dana punog sadržaja i aktivnosti, svakako utažite glad u restoranima koji nude autohtone rapske specijalitete.

TRADICIONALNA JELA I SLASTICE KOJIMA NISMO USPJELI ODOLJETI STOTINAMA GODINA

Rapska kuhinja poznata je po bogatstvu okusa, aroma i mirisa koji potječu od ekološki uzgojenog povrća, svježe ribe i mediteranskih začina. U restoranima možete uživati u tradicionalnim jelima poput brudeta, rižota, hobotnice ispod peke, mesnima jelima poput janjetine i autohtonim desertima. Neki od tradicionalnih jela ovoga kraja rijetko prelaze granice otoka te ih baš zato nemojte propustiti isprobati. Sušena hobotnica s jajima poznato je rapsko predjelo koje se od davnina priprema u zimskim danima jer su otočani hobotnicu sušili na buri.

Rapsko sočivo je tradicionalno i okrepljujuće varivo od posebne sorte graha, tzv. rapskog zelenčića, kukuruza, pšenice, slanutka i slanine nakon kojeg će vam dobro sjesti i tradicionalni desert, rapska torta. Ovaj desert je ujedno i zaštitni znak Raba te čuvar tradicije stare preko 800 godina. Prhko tijesto i zamamna jezgra od badema slomit će i najjače karaktere, a vinske sorte brajdica, plavac mali i pošip osvježavat će vaše nepce između zalogaja.

UVIJEK NADOHVAT RUKE

Najsretniji otok na Jadranu s razlogom nosi tu titulu, ali i mnoge druge koje svjedoče o njegovoj ljepoti, gostoljubivosti i pristupačnosti. Budući da je Rab izvrsno prometno povezan s kopnom trajektnim i katamaranskim linijama, s lakoćom možete planirati putovanje iz bilo kojeg većeg mjesta. Ako ste prema Rabu krenuli autom, dovezite se do mjesta Stinica odakle plovi trajekt na vezi Stinica-Mišnjak. Nakon kratke vožnje od 15 minuta, predstoji vožnja cestom još desetak minuta i godišnji odmor može započeti.

Ako ste se prema Rabu zaputili iz Rijeke ili Novalje, sjednite na trajekt i uživajte u pogledu na okolna mjesta i more. U svakom ćete slučaju bez velike muke i nauke stići do ovog prekrasnog kvarnerskog otoka kojemu ćete se rado vraćati.

PODIJELI ČLANAK