Zeleni otok u zadarskom arhipelagu oduševljava starim maslinicima, idiličnim uvalama i slikovitim ribarskim lučicama

Što vidjeti na Ugljanu
piše Ivan Fratrić

U neposrednoj blizini Zadra nalazi se prekrasan akvatorij koji obuhvaća brojne otoke, plaže i prekrasne uvale koje će rijetko koga ostaviti ravnodušnim. Jedan od njegovih najslikovitijih dijelova zasigurno je Ugljan, otok koji nudi pregršt opcija za cjelovito iskustvo odmora – od izleta u kojima ćete doći u doticaj s bogatom prošlosti, velikog broja divnih plaža koje će vas očarati svojom ljepotom pa sve do raznolike gastronomske ponude i jedinstvenog ugođaja Mediterana. Zakoračite u čaroban svijet otočkog života i saznajte što sve vidjeti na Ugljanu!

SLAVNA PROŠLOST MASLINARSTVA NJEGOVANA JOŠ OD RIMSKOG DOBA

Najraniji dokazi o počecima života na Ugljanu dolaze iz vremena neolitika, a prvi veći narodi koji su obitavali na ovom području bili su Liburni koji su u 4. stoljeću prije Krista izgradili svoja naselja na brdima Kuranj, Sveti Mihovil i Čelinjak, čiji se ostaci mogu vidjeti i danas. Nakon Liburna otok naseljavaju Rimljani koji su mu prvi nadjenuli ime Lissa koje se nije zadržalo. Ugljan je relativno novo ime koje je otok dobio zbog svoje čuvene proizvodnje maslinova ulja.

Rimljani su na Ugljanu ostavili značajnu ostavštinu gradeći rustične vile, gospodarska zdanja i mlinove za preradu maslina. U ranom srednjem vijeku nastanjuju ga Hrvati koji su za sobom kao dokaz ostavili kamene pleterne ukrase. Nakon toga su se izmjenjivale mletačke, francuske i austrougarske vlasti, sve do propasti monarhije 1918. godine kada se ponovno vraća u hrvatske ruke.

PRELIJEPA MJESTA NA UGLJANU KOJA MORATE POSJETITI

Na Ugljanu se nalazi mnoštvo živopisnih mjestašca s mediteranskim ugođajem koja obiluju bogatim kulturnim i povijesnim nasljeđem. Ako krenete od sjevera otoka, prvo ćete uočiti istoimeno mjesto Ugljan koje se sastoji od devet zaseoka od kojih svaki priča svoju zasebnu priču. Na samo nekoliko kilometara naići ćete na toliko bogatstvo antičkih i starokršćanskih lokaliteta od kojih svakako trebate posjetiti ostatke Ville Rusticae i replike antičkog mlina u Mulinama. Radi se o najstarijim otočnim nalazištima iz rimskog doba, a u kompleksu se kriju i ostaci kamenih preša za preradu maslina.

Lagana šetnja kroz centar Ugljana dovest će vas do samostana sv. Jeronima iz 15. stoljeća, zaštitnika Dalmacije i izumitelja glagoljice. U sklopu ove građevine nalazi se i turistički kamp kojeg časne sestre iznajmljuju gostima. Posjetite i najstariju sačuvanu crkvu Sv. Kuzme i Damjana koja je sagrađena u 11. stoljeću, a do nje ćete doći makadamskim putem. U zaseoku Gornje Selo potražite dvorac „Beršić“ kojeg je u 17. stoljeću dao izgraditi veleposjednik Califfi. U novije vrijeme ova je konstrukcija restaurirana te nosi ime po košarkašu svjetskog glasa – legendarnom Krešimiru Ćosiću.

Lukoran je malo turističko naselje smješteno na sjeveroistočnoj obali otoka, a u njegovoj blizini krije se velik broj skrovitih uvala i prekrasnih plaža. Navodno je Lukoran bio mjesto gdje je Petar Preradović, osupnut ljepotom izlaska sunca, skovao svoju poznatu budnicu ‘’Zora puca, bit će dana’’. Prvi puta se spominje 1075. godine kao posjed zadarskih benediktinaca.

Sa svojih tristotinjak stanovnika Sutomišćica je smještena u velikoj zaštićenoj uvali, a ovdje ćete pronaći jednu od najboljih marina za nautičare na Jadranu, zanimljive povijesne zgrade baroknog ljetnikovca obitelji Lantana iz 17. stoljeća te ranokršćansku crkva Svete Eufemije, koja je ujedno i zaštitnica Sutomišćice. S obzirom na to da se stanovništvo i dalje bavi tradicionalnim zanimanjima kao što su ribarstvo, povrtlarstvo i voćarstvo, domaće hrane i svježe ribe ima u izobilju.

Na Ugljanu se nalazi mnogo malih ribarskih luka, ali glavna trajektna luka nalazi se u mjestu Preko koje je prometno i administrativno središte otoka. Preko broji 1200 stanovnika, u centru mjesta je smještena Marina koja pruža dobru zaštitu od vjetrova iz svih smjerova, a u blizini je svih restorana, trgovina i tržnice. Uputite se u istraživanje i osjetite neodoljiv dalmatinski šarm kojim odišu uske ulice i stare kamene kuće.

Želite li osjetiti pravi duh starih otočkih naselja, otok Ugljan će vam predstaviti Kali, mjesto koje nosi epitet ‘najribarskija’ destinacije na Jadranu. Smještena na malenom brežuljku, staru jezgru karakteriziraju uske uličice i kamene kuće u dalmatinskom stilu s kojih se pruža impresivan pogled na morsko prostranstvo, a sve nadvisuje zvonik barokne crkve sv. Lovre.

IZVALITE SE NA NEKU OD MNOGOBROJNIH UGLJANSKIH PLAŽA I PREPUSTITE SE UŽITKU

Ugljan ima izuzetno razvijenu obalu dugu više od 20 km s brojnim uvalama i plažama koje su pogodne za kupanje, ronjenje i izlete brodom. Plaža Batalaža nalazi se u Kaliju i jedna je od najpoznatijih mjesnih plaža. Prostire se obalom, u malenoj uvali i potpuno je uređena. Uz more je šljunkovita, no dio za sunčanje je u potpunosti oblikovan kamenim pločama što je čini pogodnom za sunčanje i odmor na suncu. More je ovdje čisto i toplo, a gužve nema ni u srcu sezone. 

Ako ste unajmili apartman, sobu ili kuću za odmor u mjestu Preko, na plaži Jaz uživat ćete s djecom jer je ovo prava gradska plaža okružena brojnim sadržajima. Ono što je specifično za nju je pijesak i plićak koji se protežu svuda uokolo za vrijeme oseke, ali i otočić Galevac do kojega spretniji plivači mogu lako doplivati.

Još jedna plaža koju često biraju obitelji s djecom je betonska plaža Velika Sabuša u mjestu Kukljica. Nalazi se u zaklonjenoj uvali okruženoj mediteranskom šumom i raslinjem, ovdje je more plitko i toplo, a djeca će uživati u vodenim toboganima.

U centru mjesta Ugljan pronaći ćete plažu Mostir koja je pogodnu za djecu i neplivače. Idealna je za igranje odbojke na pijesku, a u neposrednoj blizini nalazi se i malo dječje igralište. Opremljena je ležaljkama, tušem, kabinom za presvlačenje i rampom za osobe s invaliditetom.

Do prekrasne plaže Južna Luka doći ćete makadamskim putem od parkirališta u Mulinama, a cijelo je njeno područje specifično po svom razbacanom kamenju koje može poslužiti kao idealno mjesto za poziranje za ljetne fotografije. Uvala je okružena borovom šumom u kojoj možete pronaći hladovinu za ugodan boravak u prekrasnom mediteranskom okruženju.

ZA SVE ONE KOJI VOLE DOBAR ZALOGAJ, MIRISE, VINA I UGOĐAJ STARE DALMACIJE – UGLJAN JE PRAVA GASTRO DESTINACIJA!

Ako dođete na Ugljan, teško da ćete s njega otići gladni i da će vam nepce ostati zakinuto za fenomenalne okuse dalmatinske kuhinje. Gastronomska ponuda sastoji se od tipičnih otočnih specijaliteta, od svježe ribe, povrća i nezamjenjivog maslinovog ulja. Ljubitelji mesa doći će na svoje zahvaljujući pečenoj janjetini i raznim jelima koji dolaze ispod peke. Sve se priprema uz dodatak mediteranskih začina, s puno ljubavi i na način kako su to radili njihovi vrijedni preci. Za predjelo nikako nemojte propustiti pršut sušen na buri koja mu daje specifičan okus, kao i sir koji dolazi sa susjednog otoka Paga.

RAJ ZA NAUTIČARE I LJUBITELJE AKTIVNOG ODMORA

Ugljan je idealna destinacija za sve ljubitelje aktivnog odmora. Naime, cijeli otok je prošaran uređenim biciklističkim i pješačkim stazama koje vas vode uz stoljetne maslinike pa sve do raznolikih prirodnih ljepota poput skrivenih uvala od kojih svaka krije svoju tajnu. Isto tako, mogu vas odvesti i do najviših točaka otoka poput one na kojoj se nalazi tvrđava Sveti Mihovil s koje puca prekrasni pogled na cijeli zadarski akvatorij i stotine otočića, od kojih su najljepši oni iz Nacionalnog Parka Kornati.

Ako se nikada niste penjali ili biste željeli izoštriti svoje vještine, ovdje ćete imati priliku ukrotiti visoke stijene. S jugozapadne strane Tvrđave sv. Mihovila nalazi se stijena Željina koja u najvišoj točki doseže 59 metara i na kojoj je postavljeno više od 30 ruta za penjanje.

S obzirom na mnoštvo ljupkih otočića koji zovu da ih se istraži, baviti se nautikom izuzetno je poželjno i uzbudljivo. Iskusni jedriličari opisuju Ugljan kao biser u kruni prelijepih dalmatinskih voda, uvjereni da nudi brojne mogućnosti za najbolje jedrenje na svijetu. Popriličan broj skrivenih lučica i marina znači da ćete uvijek naći sigurno mjesto za svog plovećeg ljubimca.

BLIZINA ZADRA ZNATNO OLAKŠAVA DOLAZAK NA OTOK

Trajekt Zadar (Gaženica) – Preko (Ugljan) vozi nekoliko puta dnevno, ovisno o sezoni taj se raspored mijenja, te varira i cijena karata. Budući da su Ugljan i Pašman povezani s mostom, na ova dva otoka moguće je doći i preko trajektne linije koja povezuje Biograd s mjestom Tkon na Pašmanu. Blizina Zadra također omogućava dobru povezanost s ostatkom Hrvatske i Europe zbog razvijene autobusne mreže i zračne luke koja se nalazi svega par kilometara od centra Zadra, u blizini mjesta Zemunik Donji.

PODIJELI: