U kraju poznatom po zelenim brežuljcima nalazi se mjesto koje mami svojom pitoresknošću i donosi mir

Svetište Marija Bistrica
piše Putni Kofer

Posebnost neke destinacije nije samo u njezinom izgledu i bogatoj povijesti, već i u onom što ona izaziva u nama i kako se osjećamo kada je posjetimo. Postoje mjesta koja su idealna za promatranje neba, neka druga su za promatranje ptica, mora i netaknute prirode, dok na nekima jednostavno promatramo sami sebe. Jedno od takvih je i Marija Bistrica, mjesto koje mami svojom pitoresknošću brojne domaće i strane posjetitelje. Smještena među pitomim brežuljcima Hrvatskog zagorja, puna mira, nade, radosti i ljubavi, Marija Bistrica je najpoznatije i najposjećenije hrvatsko svetište.

Koji grad ima najviše muzeja na svijetu? Da ih sve razgledate trebali bi hodati mjesecima, a čuva i neka od najpoznatijih umjetničkih djela

STOLJETNI SPOMENICI MARIJANSKOG HRAMA

Poseban je doživljaj koračati među stoljetnim spomenicima marijanskog hrama, koji svoje korijene vuče još u 13. stoljeće kada se Marija Bistrica spominje kao naselje. Ovo vrlo važno mjesto za vjernike značaj dobiva u 17. stoljeću kada je otkriven čudesni kip Majke Božje Bistričke. Danas je kip zaštitni znak samog mjesta, simbol nade i vjere. O čudesnim ozdravljenjima svjedoče brojne mramorne ploče na kojima su isklesane riječi zahvale mnogih vjernika.

NEOBIČNI KIP TAMNIH OBRAZA

Marijin kip izradio je pučki majstor po uzoru na svjetske gotičke madone, a vjeruje se da je autor bio domaći znalac, a ne strani umjetnik. Izgrađen je od drveta, visok 112 centimetara i crne je boje. Za razliku od brojnih drugih kipova u svetištima, njegova posebnost leži u jednostavnosti i nije ukrašen zlatom.

Burna povijest i turska osvajanja kroz povijest su natjerali stanovnike ovog kraja da skrivaju kip pod zemljom, koji je konačno postavljen u crkvu krajem 17. stoljeća. Od tada pa sve do danas skromni, neobični lik tamnih obraza oduševljava i, prema riječima prolaznika, ‘osvaja i obuzimlje, a gledajući u njega možete osjetiti unutarnju ljepotu’.

SVETIŠTE MARIJA BISTRICA: UGODNA I TOPLA ATMOSFERA

Posebnost ovog kraja leži i u činjenici da je u njemu živio Vatroslav Lisinski, najpoznatiji hrvatski skladatelj, utemeljitelj moderne hrvatske opere, solo pjesme, zborske i orkestralne glazbe. Marija Bistrica je poznata i po šarmantnim štandovima sa suvenirima, domaćim medenjacima, licitarskim srcima, drevnim tradicionalnim igračkama i drugim rukotvorinama.

Najpoznatije hrvatsko Marijino svetište danas je jedno od najposjećenijih mjesta u ovoj regiji kojeg godišnje posjeti između 500.000 i 800.000 hodočasnika i turista. Hodočašća vjernika traju svake godine od prve nedjelje poslije Uskrsa do posljednje nedjelje u listopadu. No, bez obzira jeste li vjernici, ateisti ili agnostici, ovo bajkovito malo mjesto koje odiše ugodnom i toplom atmosferom oduševit će vas na prvi pogled.

PODIJELI ČLANAK