Koliko znate o Nepalu? Upoznajte zemlju čiji građani sve češće doseljavaju u Hrvatsku

Dolina Kathmandu
Foto: Alex. Shevchenko, Shutterstock
piše Putni Kofer

Posljednjih nekoliko mjeseci sve se više priča o Nepalu, zemlji iz koje stanovništvo masovno migrira radi boljih prilika i ekonomskih uvjeta. Također, u Hrvatskoj svjedočimo velikom broju radnika koji nam dolaze iz ove prekrasne zemlje, koja se može pohvaliti zaista impresivnim atrakcijama i bogatom poviješću, nevjerojatnom UNESCO-ovom baštinom i kulturom, impresivnim planinama…. Nema sumnje, ovo je jedna od najintrigantnijih zemalja na svijetu, a u nastavku donosimo nekoliko zanimljivosti o Nepalu koje (možda) niste znali!

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

RODNO MJESTO BUDDHE

Nepal je zemlja bogate duhovne baštine i povijesti, ali iznad svega, Nepal je rodno mjesto Buddhe, osnivača budizma. Ova prekrasna zemlja smještena u Himalajima ima duboko ukorijenjenu vezu s budizmom koja seže unatrag tisućama godina. Sveta mjesta poput Lumbinija, udaljenog gradića u južnom Nepalu, označavaju mjesto gdje se, prema tradiciji, Siddhartha Gautama, kasnije poznat kao Buddha, rodio. Lumbini je postao svetište koje ima poseban značaj za budiste diljem svijeta, te privlači hodočasnike i duhovne tragače koji dolaze kako bi dublje istražili i povezali se s korijenima svoje vjere.

NAJVIŠI VRH SVIJETA, MOUNT EVEREST (8848 M), NALAZI SE U NEPALU

Nepal se također ponosi činjenicom da je dom najvišeg vrha na svijetu – Mount Everesta, koji doseže visinu od impozantnih 8848 metara. Ova nevjerojatna atrakcija, koja je dio lanca Himalaje u Aziji, privlači avanturiste, planinare i istraživače iz cijelog svijeta. Napori za osvajanje Mount Everesta predstavljaju veliki izazov, a oni koji se odluče za ovu hrabru avanturu suočavaju se s ekstremnim vremenskim uvjetima, visinskom bolešću i fizičkim izazovima. No, nagrada je nevjerojatna: pogled s vrha Everesta pruža panoramu koja ostavlja bez daha i iskustvo koje se pamti cijeli život.

DRŽAVA NIKADA NIJE BILA POD STRANOM INVAZIJOM

Nepal se izdvaja među rijetkim zemljama koje nikada nisu bile kolonizirane od strane drugih nacija. Unatoč svojoj skromnoj veličini, Nepal je oduvijek održavao svoj suverenitet, čime se razlikuje od mnogih drugih naroda koji danas obilježavaju svoj Dan neovisnosti. Osim toga, Nepal je i najstarija država u južnoj Aziji.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

JEDINA ZEMLJA NA SVIJETU KOJA IMA ZASTAVU U OBLIKU TROKUTA

Nepal se može pohvaliti svojom jedinstvenom zastavom koja je jedina takva na svijetu – trokutastog oblika. Zastava ove himalajske nacije sastoji se od dva crvena trokuta s plavim rubom. Gornji trokut prikazuje mjesečevu fazu, dok se sunce nalazi u donjem trokutu. Ova simbolika duboko odražava nepalski duh i kontinuitet nacije, sugerirajući da će Nepal opstati dok god sunce i zvijezde svijetle na nebu.

NEPAL IMA PREKO 80 ETNIČKIH GRUPA I 123 JEZIKA

Nepal je iznimno raznolika zemlja koja slavi jedinstvo u svojoj bogatoj različitosti. S više od 80 različitih etničkih skupina koje žive u miru i harmoniji, te s preko 123 lokalna jezika i dijalekata u upotrebi, Nepal se ističe kao primjer multietničke i višejezične društvene mješavine. Različite etničke skupine u Nepalu donose sa sobom svoje jedinstvene kulture, tradicije i festivale koje svi zajedno slave s dubokim međusobnim poštovanjem i skladom. Ova raznolikost čini Nepal izuzetno intrigantnim za kulturno-povijesno istraživanje, jer svaki kutak zemlje nudi novo iskustvo i priču.

DOLINA KATHMANDU: POLITIČKO, KULTURNO I EKONOMSKO SREDIŠTE NEPALA

Kathmandu, dolina koja je dom prijestolnice Nepala, prašnjava je košnica zvuka, mirisa i boja nastala spajanjem triju drevnih kraljevstava. Legenda kaže da je ona nekoć bila jezero u kojem su živjele Nage, zmije bogovi s draguljima na glavi, čuvari voda. Tibetanski svetac Manjushree, vidjevši svjetlo s druge strane Himalaje, stigao je na to područje i iznenadio se kad je u sredini jezera vidio divovski svjetleći lotus s tisuću latica.

Manjushree je vjerovao da bi to svjetlo moglo obasjati cijelu Himalaju ako isuši jezero, što je i učinio, uklanjajući grebene svojim divovskim mačem. Tibetanac se pobrinuo za Nage koje su postale beskućnici. Osigurao im je manje jezero, pozvao ih da ostanu u dolini i pomažu njezinim stanovnicima, a zauzvrat će ih oni zauvijek štovati.

Danas je plodna dolina Kathmandua, gdje su geolozi našli ostatke mamuta, krokodila i nilskih konja, kaotično, prašnjavo i šarmantno područje na kojem živi više od 3 milijuna ljudi. Na mjestu gdje je bio sveti lotus nalazi se pak Swayambhu, budistički hram u kojem veliku riječ igraju majmuni, smatrani svetima jer potiču od samog Manjushreea.

DOM UGROŽENIH VRSTA ŽIVOTINJA

U Nepalu se nalazi nacionalni park Chitwan, nevjerojatno utočište za raznolike životinje. U ovom parku možete pronaći rijetke i ugrožene vrste poput snježnog leoparda, azijskog nosoroga, bengalskog tigra, dupina iz Gangesa, kraljevske kobre, indijskog pitona, crvene pande, izdužene kornjače, varana, močvarnog krokodila…

Međutim, ovi divlji stanovnici suočavaju se s ozbiljnim prijetnjama krivolovaca, a nacionalni park Chitwan poduzima aktivne korake kako bi osigurao njihovu zaštitu i opstanak. Ovaj park igra ključnu ulogu u očuvanju nekoliko od posljednjih populacija azijskih jednorogih nosoroga, koji su na rubu izumiranja, kao i bengalskih tigrova, simbola divlje prirode Nepala.

PODIJELI ČLANAK