Čarolija u Eltzu: doživite najljepši Advent u bajkovitoj atmosferi grada heroja

Advent u Vukovaru: doživite najljepši Advent u čarobnoj atmosferi grada heroja
piše Putni Kofer

Stiglo nam je najljepše doba godine – vrijeme ljubavi, obiteljskih okupljanja, mira i darivanja. Na sam spomen Božića mnogi se sjete djetinjstva i obiteljskih druženja, živopisne božićne glazbe koja budi jake emocije i mirisa domaćih specijaliteta iz bakine kuhinje. Svi volimo uživati u adventskom ugođaju kada svjetlost toplih lampica i raskošni ukrasi učine naše domove ljepšima i kada brojne kućice s ponudom kuglica, svjećica i sjajne hrane preplave gradove. Ako se odlučite uživati u njima i tako u veselju dočekati Božić, ove će godine biti posebno lijepo u gradu heroju koji će zablistati u najljepšem adventskom ruhu!

BOŽIĆNA ČAROLIJA U VUKOVARU – ZIMSKA ČUDESNA BAJKA KOJU BISTE SVAKAKO TREBALI POSJETITI I DOŽIVJETI

Grad heroj na istoku zemlje većina gostiju posjećuje zbog odavanja počasti njegovoj žrtvi u Domovinskom ratu, a nedavno je nakon duge obnove otvoren Vukovarski vodotoranj, simbol obrane, hrabrosti i zajedništva. I uistinu, lokacije koje podsjećaju na ta teška vremena svatko bi trebao posjetiti barem jednom u životu. No, osim mjesta koja su postala simbol stradanja Hrvatske, Vukovar je danas prekrasan grad prepoznatljiv po kućama s baroknim lukovima, dvorcem Eltz čija žućkasta fasada sada blista u punom sjaju i brojnim impresivnim grafitima koji su promijenili vizualni identitet grada i učinili ga ljepšim mjestom za život. Time je postao svojevrsna „galerija na otvorenom“, a posebno je lijepo posljednjih dana kada su ukrasi u tradicionalnim božićnim bojama unijeli toplinu, veselje i čarobnu atmosferu u naš Vukovar.

Čarolija ovogodišnjeg Adventa u Vukovaru započela je 28. studenog i trajat će do 24. prosinca, a glavni dio programa odvijat će se u dvoru plemićke obitelji Eltz, u prekrasnom perivoju ispred jednog do najimpresivnijih dvoraca kontinentalne Hrvatske. Nezaobilazne lampice, božićno srijemsko selo i betlehemsko naselje ovaj neodoljivi prostor pretvorili su u istinsku božićnu čaroliju, a vrhunsku gastro ponudu prezentirat će vam i domaći ugostitelji koji pripremaju primamljive delicije. Tijekom cijelog adventskog perioda na pozornici će se izmjenjivati glazbeni bendovi, DJ-evi, tamburaški sastavi, crkveni zborovi, predstave za djecu i mađioničarski bravuri koji će dodatno razveseliti ovo vrijeme iščekivanja. Provozajte se i do gradskog korza u božićnoj kočiji i pozdravite orašare koji ustrajno čuvaju Grand hotel, jedan od najreprezentativniji objekata u zaštićenoj povijesnoj jezgri s kojeg odjekuju zvuci najljepših božićnih pjesama. 

SAVRŠENE LOKACIJE ZA STVARANJE NOVIH USPOMENA: LEDENA I SVJETLOSNA ČAROLIJA, KUTAK DJEDA BOŽIĆNJAKA I BROJNE ADVENTSKE SVEČANOSTI

Klizanje je omiljena aktivnost u ovo blagdansko vrijeme pa će Advent u Vukovaru biti hit lokacija za male i velike koji se žele okušati u ovoj zimskoj radosti. Ako niti jedna zima ne može proći bez da obučete omiljene klizaljke i rukavice, onda će vas sigurno razveseliti vijest da klizati možete besplatno svaki dan od 30.11. pa dok vremenski uvjeti to budu dozvoljavali, a za sve će se pobrinuti Grad Vukovar i Sportski objekti Vukovar. Radno vrijeme klizališta je radnim danom od 9 do 21, a petkom i subotom do 22 sata. Uz brojne lampice i prigodne glazbene zvukove, uživajte na 600 kvadrata ledene čarolije i stvorite nove uspomene za pamćenje.

Ubrajate li se u ljubitelje djeda s bijelom bradom i crvenom kapom na glavi? Magični kutak Djeda Božićnjaka neizostavan je dio vukovarskog Adventa koji uveseljava one najmlađe, a pronaći ćete ga u galeriji Oranžerija koja priprema i pregršt prigodnih igraonica s tetama iz Dječjeg vrtića Vukovar 1 i Udruge odgojiteljica Terina. Popularnost bjelobradog djedice s dalekog sjevera koji za blagdane igračkama daruje svu djecu svijeta ni danas ne jenjava, a klince će posebno razveseliti glazbene radionice, moći će naučiti kako se izrađuju svijeće te poslušati neku od najljepših božićnih bajki.

PREGRŠT KULTURNO-UMJETNIČKIH PROGRAMA TE AUTENTIČNIH I TOPLIH TRADICIJSKIH OBIČAJA

Ovogodišnji adventski ugođaj u Vukovaru uljepšat će i svjetlosna instalacija stoljetnih fenjera koja će vas vratiti u neka davna vremena te oslikavanje zgrada u prigodne božićne motive, a leteći lampioni s dobrim željama stvorit će nezaboravan doživljaj te obasjati nebo iznad Vukovara, posljednjeg adventskog vikenda. A kako ne bismo izgubili onu pravu vrijednost Božića u vremenu došašća, Gradski muzej Vukovar i ove godine priprema pregršt kulturno-umjetničkih programa, autentičnih i toplih tradicijskih običaja koja razgale svako srce i vraćaju nas u djetinjstvo evocirajući neke zaboravljene uspomene.

Svi detalji i program Adventa u Vukovaru dostupni su na službenoj web stranici Turističke zajednice grada Vukovara www.turizamvukovar.hr i na društvenom mrežama Facebook i Instagram Visit Vukovar.

Dođite i uživajte u pravoj božićnoj čaroliji!

PODIJELI: