Adam je oduvijek bio pravi šarmer i svi ga obožavaju! Upoznajte najveće i najstarije stablo u Hrvatskoj

Stablo Ginko iz Daruvara
Fotografije: Predrag Uskoković , TZ BBŽ
piše Putni Kofer

Jeste li ikada čuli za Ginka iz Daruvara, slavno stablo koje je predstavljalo Hrvatsku na poznatom natjecanju za Europsko stablo godine? U konkurenciji između 16 zemalja i kandidata vrijednih divljenja, Ginko je prije nekoliko godina osvojio fenomenalno drugo mjesto. Riječ je o najstarijoj vrsti drveća na Zemlji, koja postoji više od 200 milijuna godina, a ovaj nevjerojatan primjerak iz Daruvara star je više od 240 godina. On svojom raskošnom krošnjom i opsegom debla većim od sedam metara uživa uistinu posebnu zaštitu, stanovnici ovog ljupkog kontinentalnog grada Lijepe naše nazivaju ga Adam, kojeg smo odlučili pitati da nam ispriča nešto o sebi. Danas smo mu prepustili tipkovnicu, a vama predlažemo da se opustite, uzmete predah od svakodnevice i pročitati ovu inspirativnu priču zbog koje ćete odmah htjeti otputovati u Daruvar.

Prekrasno jezero u susjednoj BiH oduševljava ogromnim plavetnilom, otočićima i poluotocima, a idealno je odredište za ljubitelje aktivnog odmora

MOJA PRIČA

Ja sam Ginko iz Daruvara. Star sam više od 240 godina, moje ime je drevno biblijsko, zovem se Adam. Sa mnom je moja ljubav Eva koja me stoljećima vjerno čeka i raste sa mnom, ona je lijepa jednako kao i ja, samo je mrvu stidljiva, (kao svaka istinska ljepotica), stoga mi je prepustila ovu priču. Kada bi naćulili uho i poslušali moju tišinu, šaptom lišća ispričao bih vam da sam najveće i najstarije stablo u Hrvatskoj i drugo najstarije ginko stablo u Europi.

Bio sam tako malen i slabašan, nitko nije vjerovao ni da ću opstati, a kamoli ovoliko narasti. No uspio sam. Nisam samo narastao, postao sam službeno najljepši i najstariji primjerak moje vrste u Hrvatskoj. Postao sam zaštićen spomenik prirode. Postao sam ujedno  simbol i glavni čuvar parka Antuna Jankovića ispred istoimenog Dvorca u Daruvaru kojeg morate jednom posjetiti kada dođete u moj grad.

JA SAM SVJEDOK VREMENA I ČUVAR SJEĆANJA

Ja sam Svjedok Vremena, čuvar sjećanja, razglednica prošlosti, vaša povijest i vaša budućnost. Ispričat ću vam brojne priče o svom gradu, gradu koji leži podno najljepših obronaka u Europi. Pričat ću vam o mirisnim vinogradima koji moj Daruvar opkoljavaju sa svih strana, o prirodnim izvorima ljekovite termalne vode koji se nalaze usred tog istog grada, o našim cvijetnjacima i parkovima koji su među najljepšima u Hrvatskoj, o čuvenom pivu koje ovdje buja gotovo uspješnije od cvijeća (a cvijeća vjerujte ima na svakom koraku). 

Šarmantni slovenski grad na Dravi dom je najstarije vinove loze na svijetu, prekrasnog dvorca i vrhunske suvremene umjetnosti

O hrani koja se priprema još uvijek iz domaće kuhinje i domaćih povrtnjaka, o finim sirevima i autohtonim vinima. Pričat ću priče o brojnim ljubavima, porazima, pobjedama, suživotu, fascinantnoj kulturi područja Daruvar – Papuk, koje je puno etničkog bogatstva na ovom prekrasnom zelenom komadiću Europe.

PAMTIM SVAKI ZAGRLJAJ I SVAKU SUZU

Pamtim svaki poljubac, dječji smijeh, svaki zagrljaj, pjesmu, svaku šetnju i svaku dječju ili odraslu suzu prolivenu ispod mog lišća. Šuštim mekanim lišćem da sklonim bojažljive parove od pogleda, nudim hlad od vrućina svima koji ga trebaju, čuvam tajne mojih ljudi, sakupljam u svom deblu zapise uspomena, sreće, tuge, suza, ljubavi i svjedočim tajni Vremena. I tako preko dva stoljeća, a pošto svoj posao vrlo ozbiljno shvaćam, znajte da ću ga raditi dok god me snaga i zdravlje budu služili!

UPOZNAJTE BISER KONTINENTALNE HRVATSKE KOJI  ČUVA MENE U SVOM ČAROBNOM PARKU I IMA NAJSJAJNIJE ZVIJEZDE U PARKU TAMNOG NEBA

Jer ja sam Ginko iz Daruvara, ja sam ljubav koju čuvam u svakom listu i svakoj stanici svog debla, za svoje Daruvarčane. I zato dođite u najuređeniji mali grad kontinentalne Hrvatske, grad koji istinski štuje stabla, u kojem sam uspio postati ovako veličanstven. Upoznajte Daruvar, biser kontinentalne Hrvatske u blizini kojeg možete doživjeti i Park tamnog neba, a tamo vam obećajem zvijezde koje sjaje poput dijamanta na tamnom ogrtaču!

A KAMO NA IZLET U LISTOPADU?

Svakako posjetite Daruvar tijekom listopada kada vas očekuje pregršt događanja, a jedan od njih je Daruvarski cvjetni sajam koji se održava 22. listopada u Julijevom parku – najstarijem lječilišnom perivoju kontinentalne Hrvatske od 09,00-17,00h. Više od događanjima i Ginku potražite na: www.visitdaruvar.hr.

PODIJELI ČLANAK