Glamping u Hrvatskoj: najljepša mjesta za odmor u prirodi uz dašak luksuza

Glamping u Hrvatskoj: najljepša mjesta za odmor u prirodi uz dodir luksuza
piše Lara Žučko

Trend putovanja kojeg neki nazivaju i stilom života, glamping se u svijetu popularizirao početkom 2000-ih godina, a u Hrvatskoj već neko vrijeme polako, ali sigurno obogaćuje turističku ponudu. Iako sama definicija glampinga kao luksuznog kampiranja sugerira da se radi o vrsti putovanja koje nije za svačiji džep, to nije uvijek slučaj te nikako nije ono što prvenstveno opisuje taj pojam. Naime, glamping je idealan odmor za one koji vole provoditi vrijeme u prirodi, ali nisu posebno oduševljeni svime što kampiranje u prirodi podrazumijeva. Nepredvidivo vrijeme, neudobne vreće za spavanje, upitna kvaliteta i postojanje sanitarnih čvorova, kukci i gmizavaci samo su neke od najčešćih nevolja s kojima se kamperi susreću. No, ako se prekvalificirate iz kampera u glampera budite sigurni da ćete ako ne sve, onda veliku većinu spomenutih nevolja izbjeći. Ipak, ako i naiđete na kojeg kukca ili gmizavca nemojte im zamjeriti, ipak se nalazite u njihovom dvorištu.

ZAŠTO GLAMPING KAD POSTOJI KAMPING?

Osvijestimo li nakratko činjenicu da većina ljudi dane provodi u žurbi, obavezama i želji da imaju više vremena za sebe, pomisao na bezbrižan odmor u ugodnoj tišini i netaknutoj prirodi svakako zvuči dobro. Dodamo li k tome i svakodnevne luksuze poput grijanja, tople vode, kuhinjskih aparata i relativno ugodnog kreveta možemo zamisliti kako otprilike izgleda odmor u glamping stilu. Luksuz u ovom kontekstu ne znači da ćete u svakom smještaju biti jedan klik udaljeni od ekspresne mimose ili doručka u krevetu (iako zasigurno postoje i takve opcije) te sve to platiti onoliko koliko bi platili novi auto.

Glamping prvenstveno podrazumijeva one životne luksuze koji se ne mogu naći u tradicionalnim vrstama kampiranja. Zasigurno je zato i postao toliko popularan jer podrazumijeva komfor i mogućnosti koje su se donedavno nudile samo u apartmanima i hotelima, a sada se ta ponuda proširila na  velike šatore i drvene kućice u prirodi. Glamping objekti opremljeni su sanitarnim čvorovima, kuhinjom, spavaćom sobom te unutarnjim i vanjskim dnevnim prostorom te su idealno rješenje za odmor u prirodi uz dostupnost svih pogodnosti doma i moderne tehnologije.

Izleti u okolici Splita: šest genijalnih ideja za šetnju i uživanje u prirodi

GLAMPING U HRVATSKOJ

Glampiranje u Hrvatskoj još uvijek zauzima mjesto noviteta u turističkoj ponudi, ali količina postojećih aranžmana i glamperskih destinacija nikako nije zanemariva. Kvaliteta je također na zavidnoj razini, uzimajući u obzir da ovaj fenomen tek kreće u osvajanje hrvatskog podneblja. Lokacije smještaja su raznolike te ih se može pronaći uz more, rijeke, jezera, u parkovima prirode, na planinama i u šumama, a opremljenost šatora varira od manje luksuznih pa sve do onih koji broje pet zvjezdica. Istražujući glamping lokacije diljem lijepe naše izabrali smo one koji se ponose lijepim interijerom i eksterijerom, a nalaze se uz raznolike prirodne ljepote.

OBONJAN

Na ovom otoku skriva se kamp u kojem se nalaze eko-friendly šatori okruženi visokim stablima i borovom šumom. Opremljeni su klima uređajima, modernim namještajem, vanjskom terasom i kompletnom rasvjetom, a namijenjeni su za 1-2 ili 3-4 osobe, ovisno o veličini šatora. Od dodatnih sadržaja svakako se ističu joga i meditacija koje godišnje privlače ogroman broj entuzijasta, ali i one koji bi pod zvijezdama voljeli pogledati film u kinu na otvorenom ili pak poslušati dobar koncert.

KAMP MEDORA ORBIS U PODGORI

U ljepotama Makarske rivijere možete uživati i glampirajući u Podgori. Kamp u podnožju Parka prirode Biokovo nalazi se samo 50 metara od plaže, a kućice i jedinstveni sferični šatori nude smještaj ljubiteljima luksuznog provoda u prirodi.

KAMP ARENA ONE 99 U POMERU

U južnom dijelu Istre izgrađen je prvi hrvatski glamperski kamp, okružen borovom šumom i prekrasnom plažom. Skoro 200 šatora pruža poseban glamping doživljaj svojim posjetiteljima koji su pritom udaljeni samo par koraka od mora. Glamping šatori i glamping kućice na drveću opremljeni su udobnim krevetima, modernim aparatima za kavu, čajnom kuhinjom, LCD televizorima i svime onime što smještaj u luksuznom resortu s viškom zvjezdica podrazumijeva. Također, ono po čemu je ovaj kamp specifičan su Mini lodge šatori predviđeni za romantični odmor parova.

Idemo na Sljeme! Tri izleta za obitelji, početnike, one koji žele biti viđeni...

PLITVICE HOLIDAY RESORT

Plitvice Holiday Resort atraktivna je destinacija u svako doba godine. Smještena je na samom ulazu u  Nacionalni park Plitvička jezera te je jedna od vodećih glamperskih lokacija u Hrvatskoj. Luksuzne kućice u krošnjama borova i kućice na jezeru već tri godine privlače turiste željne opuštajućeg odmora daleko od gradske buke.

GLAMPING VILLAGE TUHELJ

Poprilično luksuzna i glamurozna varijanta već luksuznog glampinga nalazi se u kontinentalnoj Hrvatskoj, i to u omiljenom kupalištu kontinentalaca. Terme Tuhelj otvorile su Glamping Village s čak 5 zvjezdica koje će svakako unaprijediti kontinentalni turizam u Hrvatskoj jer spajaju moderni luksuz s lokalnom ponudom. Ovo glamurozno “seoce” sastoji se od 36 modernih mobilnih jedinica, wellnessa, soba za masažu i sauna. Svaka kućica nosi ime poznatog zagorskog lokaliteta, a za doručak se glamperima servira i lokalni doručak u košarici (što je jedna od specifičnosti glamperskog doživljaja općenito).

INOVACIJA TURISTIČKE PONUDE SMJEŠTENE U PRIRODU

Spajanje klasičnog kampiranja u prirodi s pogodnostima moderne tehnologije za neke gubi smisao “pravog kampiranja”, a za neke predstavlja inovaciju turističke ponude smještene u prirodu. No, ne možemo zanemariti činjenicu da svakako olakšava izazove tradicionalnog kampiranja te privlači posjetitelje koje su ti izazovi donedavno sprječavali u tome da odmor provedu u prirodi. Iako se glamping tek nedavno pojavilo u Hrvatskoj možemo predvidjeti da ima jako svjetlu budućnost.

PODIJELI: