Pustolovina među koricama dobre knjige: 8 autobiografija zbog kojih ćete odmah početi planirati iduće putovanje

Knjige o putovanjima
piše Ana Kolarić

Knjige o putovanjima su naši prijatelji i naši učitelji. U nesigurnim vremenima pružaju utočište, a u sretnijima nas potiču da iskušamo nove stvari. Iako je svaka knjiga putovanje, pravi će putnik najradije posegnuti upravo za dobrim putopisom. Bez obzira tražite li inspiraciju za svoju iduću pustolovinu ili zasad želite putovati tek iz udobnosti svoga naslonjača, imamo odlične preporuke za vas! Ovih 8 sjajnih putopisnih autobiografija zasigurno će probuditi pustolova u vama.

Mali, umjetni otočić usred jezera mjesto je na kojem možete obići tri zemlje u nekoliko sekundi na najsjevernijoj trostrukoj granici na svijetu

1. NULTI MERIDIJAN – HRVOJE ŠALKOVIĆ

Veteran među hrvatskim putopiscima i prekaljeni putnik, Šale je obišao 133 zemlje svijeta na svih 7 kontinenata. U Nultom meridijanu, bez prtljage i ustručavanja, vodi vas na 97 dana dugo putovanje oko svijeta. Priznaje sam sebi da ne zna putuje li ili bježi, ali da je lako moguće da čini oboje. Iznenađujuće, Šale tvrdi da za put oko svijeta nije potrebna dugotrajna priprema, nego samo dobar mindset – ionako svaki hostel ima praonicu rublja. Svoj put započinje u Moskvi, a odande vas vodi na sado-mazo party u Šangaju, na druženje s gušterima na Galapagosu i čestita Božić s plaže u Miamiju. Nulti meridijan nije samo priča o mjestima, već i priča o ljudima. Ujedno je i zabavan motivacijski govor za sve kojima treba malo ohrabrenja da se otpute u svijet.

2. DEGUSTACIJA SLOBODE – DAVOR ROSTUHAR

Kad bismo morali jednom riječju opisati Davora Rostuhara, onda bi ta riječ zasigurno bila „neustrašiv“. Nakon što je biciklirao do Egipta, istražio mistiku Nepala i Tibeta te pisao o svojim ekspedicijama po neprohodnim džunglama, Rostuhar pokušava shvatiti što nas navodi da putujemo. Dijelom autobiografija, dijelom socijalna studija, Degustacija slobode obavezno je štivo svakog putnika. Ona odgovara na pitanje zašto je sloboda toliko vezana uz putovanje, ali nas ujedno i poučava kako putovati odgovornije te kako postati bolja verzija sebe na tom Putu.

3. DODIR ORIJENTA – JURAJ BUBALO

Dodir Orijenta je putopis u punom smislu riječi. Bubalo na svoja putovanja odlazi inspiriran omiljenim knjigama i filmovima. U Grčkoj slijedi Sokratove tragove, a u Istanbulu promišlja o ljubavi Pierra Lottija prema Azijadi, djevojci iz harema. U Jordanu se sprijateljuje s Ahmedom, čija se majka djevojački također prezivala Bubalo, a potom nastavlja u obilazak Galilejskog jezera u Izraelu. U pustinji gazi stopama Lawrencea od Arabije, a potom prati osvajačke pothvate Aleksandra Velikog. Iako o svojim omiljenim junacima promišlja i s njima se poistovjećuje, Bubalo se ne bavi sobom. On je pripovjedač, ali ne jedan od onih pretencioznih. Ne razbacuje se suhoparnim činjenicama, već dobrohotno priča svoje priča onako kako bi to činio prijatelj. Ako i vi na put odlazite s knjigama u torbi, ovo je štivo za vas.

Šetnja od milijun doživljaja: omiljeno proljetno događanje na istoku Hrvatske spaja vrhunska vina i ljepote prirode, a ove je godine program najbogatiji do sad

4. JEDI, MOLI, VOLI – ELIZABETH GILBERT

Elizabeth je živjela američki san – imala je prekrasan dom, perspektivnu karijeru i muža. A onda je navršila trideset i shvatila da ne zna tko je. Ne mogavši se više othrvati osjećaju izgubljenosti, spakirala je život u kofer i odlučila raditi ono što je oduvijek željela, umjesto onog što se očekivalo od nje. U Italiji je jela, u Indiji molila, a na Baliju se zaljubila na najbolji mogući način – neplanirano. U knjizi koja joj je donijela planetarnu slavu i karijeru motivacijske govornice, Elizabeth govori o tome kako je odijeliti se od poznatoga i po prvi puta osluškivati samu sebe. I dok jedni tvrde da je sebična, a drugi da je inspirativna, nitko neće ostati ravnodušan na njene zgode i humor. Savršeno ljetno štivo.

5. U POTRAZI ZA GOBI – DION LEONARD

Prokušani ultra-maratonac, Dion Leonard se 2016. godine uputio na utrku preko pustinje Gobi, dugačku čak 250 kilometara. Nije, naravno, nikako mogao znati da će usred te pustinje pronaći zalutalog psa, kujicu terijera. Još je manje mogao znati da će ga ona pratiti na više od pola utrke. Malena stasom, ali golemog duha, Gobi je svu svoju snagu podredila tome da prati novog prijatelja. Leonardova se želja za pobjedom prometnula u želju da održi Gobi na životu i uz sebe. Kad Gobi nestane, Leonard kreće u potragu da pronađe svoju novu prijateljicu i povede je kući sa sobom. Bit će to borba prepuna neizvjesnosti i emocija. U potrazi za Gobi nije priča samo o putovanju i pustolovini, već i o prijateljstvu i odanosti. Nemojte zaboraviti pripremiti kutiju maramica.

6. DIVLJINA – CHERYL STRAYED

U dobi od 22 godine, Cheryl je očajna. Ubrzo nakon smrti majke, razvodi se od supruga i njezina svakodnevica biva obilježena nizom auto-destruktivnih poteza koji će trajati gotovo četiri godine. A onda jednog dana, bez prethodnog iskustva i treninga, odlučuje da će propješačiti gotovo 2000 kilometara dugu Stazu pacifičkih vrhova – potpuno sama. Krećući od Mojave pustinje, Cheryl polako i uz puno pogrešnih odluka hoda prema državi Washington. Zbog svoje nepripremljenosti i neiskustva, nedaće ju sustižu jedna za drugom, no Cheryl odbija odustati. Divljina je podjednako priča o jednoj od najpoznatijih planinarskih staza, koliko i o snazi ljudskog duha. Odlična motivacija za pustolovinu. 

7. SHANTARAM – GREGORY DAVID ROBERTS

Ono što ovu knjigu čini drugačijom je to što nitko sa sigurnošću ne može reći u kolikoj je mjeri autobiografska. Po svoj prilici – gotovo sasvim. Iako je glavni lik Shantarama Lin, sasvim je izvjesno da je on zapravo Roberts sam. Posrnuli ovisnik, uhvaćen u pljački i potom zatvoren u strogo čuvani australski zatvor, Roberts bježi i (baš kao Lin) zahvaljujući lažnim dokumentima stiže u Indiju. Našavši se u Bombayu, Lin (ili Roberts, sasvim je svejedno, autor se slaže) započinje život u slumu, čije stanovnike liječi iako nije liječnik, bavi se sitnim kriminalom, a potom postaje mafijaška zvjerka. U njegovoj priči, Bombay nije mjesto, već lik, živi organizam, a Lin osluškuje njegovo bilo i upušta se u pustolovine koje on nudi. Shantaram vas preko 800 stranica vodi u svaku od njih.

8. NA CESTI – JACK KEROUAC

Prvi puta objavljena davne 1957., knjiga Na cesti već je generacijama manifest mnogih putnika. Smatra se jednim od boljih djela „beat generacije“, pisaca koji su odbacivali spone društva te pisali o svojim putovanjima obilježenim potragom za duhovnim i eksperimentiranjem s drogama. Na cesti je djelo struje svijesti i kao takvo zasigurno nije za svakoga. No Kerouac putuje Sjevernom Amerikom željan iskustava i bilježi svoja iskustva potpuno iskreno, a upravo to ovo djelo čini bezvremenskim klasikom. Ljubitelji road-tripova zasigurno će uživati.

PODIJELI ČLANAK